Spaghetti z pieczarkami to świetny pomysł na wegetariański obiad. Szybkie i proste w przygotowaniu. Pieczarki i sos sojowy tworzą znakomite połączenie o intensywnym smaku. Użycie imbiru nadaje posiłkowi ostrości. Wypróbujcie koniecznie to wegetariańskie danie.
iStock
(średnia 4.39 z 225 głosów)
Makaron spaghetti należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu we wrzącej osolonej wodzie. W tym czasie trzeba obrać i pokroić pieczarki i usmażyć z cebulą i ząbkiem czosnku na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Składniki trzeba podsmażyć aż do zarumienienia.
Następnie trzeba dolać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę płatków drożdżowych, dolać sok z limonki i posiekany korzeń imbiru. Do sosu na patelni można dodać filiżankę wody z gotowania makaronu.
Następnie całość należy wymieszać. Zawartość patelni trzeba połączyć z odcedzonym makaronem spaghetti. Wierzch trzeba posypać posiekaną natką pietruszki i dodać garść zmielonych orzeszków ziemnych. Spaghetti wegetariańskie na koniec należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
Spaghetti wegetariańskie - zamienniki
Obecnie znacznie łatwiej jest przygotować potrawy bezmięsne, takie jak właśnie wegetariańskie spaghetti. Konsumenci mają większą świadomość tego, jakie produkty warto zastosować w diecie wege, aby jeść smacznie i zdrowo. Oprócz grzybów, mięso w najróżniejszych daniach pomogą nam zastąpić między innymi rośliny strączkowe, soczewica, tofu, buraki, kalafior, bakłażan, czy orzechy. Wszystkie te produkty bez problemu kupimy zarówno w supermarketach, jak i mniejszych sklepach.
Co więcej, na półkach sklepowych można dziś znaleźć całą gamę produktów wege, w tym również gotowe, roślinne zamienniki mięsa. Mogą to być na przykład kotleciki, kiełbaski, burgery, czy pulpeciki stworzone właśnie z warzyw, które również są częstym składnikiem wege spaghetti.
Spaghetti wege - porady kulinarne
Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, by przygotować pyszne spaghetti wegetariańskie. Jeśli korzystamy z gotowych zamienników mięsa z reguły są one już odpowiednio doprawione, ale w sytuacji, gdy samodzielnie przygotowujemy warzywa pamiętajmy o ich odpowiednim przygotowaniu. Zastosujemy więc nasze ulubione przyprawy lub marynaty zanim zaczniemy je podsmażać. Upewnijmy się również, że sos ma wyrazisty smak i konsystencję, dzięki której dokładnie oblepi makaron. W ten sposób uda nam się przyrządzić naprawdę dobre spaghetti dla wegetarian.
Spaghetti z pieczarkami to jeden z pomysłów na przygotowanie przepysznego dania obiadowego dla osób, które nie jedzą mięsa. Bardzo wielu ludziom wydaje się, że spaghetti samo w sobie musi być przygotowywane z dodatkami mięsnymi, ale nie jest to absolutnie prawdą. Ulubione warzywa, takie jak właśnie pieczarki doskonale je zastąpią.
Kluczem do sukcesu, który sprawi, że nasz makaron z pieczarkami wege będzie smakował doskonale, jest przede wszystkim sos. To właśnie on decyduje o ostatecznym smaku takiego dania, dokładnie oblepiając nitki makaronu. Tak naprawdę wystarczy więc dobry przepis na wegetariański sos do makaronu, aby efekt końcowy pozytywnie zaskoczył nawet zagorzałych miłośników dań mięsnych.
Komentarze