Spaghetti wegetariańskie

Spaghetti z pieczarkami to świetny pomysł na wegetariański obiad. Szybkie i proste w przygotowaniu. Pieczarki i sos sojowy tworzą znakomite połączenie o intensywnym smaku. Użycie imbiru nadaje posiłkowi ostrości. Wypróbujcie koniecznie to wegetariańskie danie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

spaghetti

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 225 głosów)

Spaghetti wegetariańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Spaghetti gotowanie 1.

    Makaron spaghetti  należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu we wrzącej osolonej wodzie. W tym czasie trzeba obrać i pokroić pieczarki i usmażyć z cebulą i ząbkiem czosnku na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Składniki trzeba podsmażyć aż do zarumienienia. 

  • sos sojowy 2.

    Następnie trzeba dolać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę płatków drożdżowych, dolać sok z limonki i posiekany korzeń imbiru. Do sosu na patelni można dodać filiżankę wody z gotowania makaronu. 

  • pietruszka 3.

    Następnie całość należy wymieszać. Zawartość patelni trzeba połączyć z odcedzonym makaronem spaghetti. Wierzch trzeba posypać posiekaną natką pietruszki i dodać garść zmielonych orzeszków ziemnych. Spaghetti wegetariańskie na koniec należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
     

Porady

Spaghetti wegetariańskie - zamienniki

Obecnie znacznie łatwiej jest przygotować potrawy bezmięsne, takie jak właśnie wegetariańskie spaghetti. Konsumenci mają większą świadomość tego, jakie produkty warto zastosować w diecie wege, aby jeść smacznie i zdrowo. Oprócz grzybów, mięso w najróżniejszych daniach pomogą nam zastąpić między innymi rośliny strączkowe, soczewica, tofu, buraki, kalafior, bakłażan, czy orzechy. Wszystkie te produkty bez problemu kupimy zarówno w supermarketach, jak i mniejszych sklepach. 

Co więcej, na półkach sklepowych można dziś znaleźć całą gamę produktów wege, w tym również gotowe, roślinne zamienniki mięsa. Mogą to być na przykład kotleciki, kiełbaski, burgery, czy pulpeciki stworzone właśnie z warzyw, które również są częstym składnikiem wege spaghetti.

Spaghetti wege - porady kulinarne

Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, by przygotować pyszne spaghetti wegetariańskie. Jeśli korzystamy z gotowych zamienników mięsa z reguły są one już odpowiednio doprawione, ale w sytuacji, gdy samodzielnie przygotowujemy warzywa pamiętajmy o ich odpowiednim przygotowaniu. Zastosujemy więc nasze ulubione przyprawy lub marynaty zanim zaczniemy je podsmażać. Upewnijmy się również, że sos ma wyrazisty smak i konsystencję, dzięki której dokładnie oblepi makaron. W ten sposób uda nam się przyrządzić naprawdę dobre spaghetti dla wegetarian. 

Notka redakcyjna

Sekret dobrego spaghetti wege

Spaghetti z pieczarkami to jeden z pomysłów na przygotowanie przepysznego dania obiadowego dla osób, które nie jedzą mięsa. Bardzo wielu ludziom wydaje się, że spaghetti samo w sobie musi być przygotowywane z dodatkami mięsnymi, ale nie jest to absolutnie prawdą. Ulubione warzywa, takie jak właśnie pieczarki doskonale je zastąpią. 

Kluczem do sukcesu, który sprawi, że nasz makaron z pieczarkami wege będzie smakował doskonale, jest przede wszystkim sos. To właśnie on decyduje o ostatecznym smaku takiego dania, dokładnie oblepiając nitki makaronu. Tak naprawdę wystarczy więc dobry przepis na wegetariański sos do makaronu, aby efekt końcowy pozytywnie zaskoczył nawet zagorzałych miłośników dań mięsnych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy