Makaron z pomidorami i fasolą

Pyszne kluski ditali w pomidorach, z podwójnie fasolowym dodatkiem. Makaron z pomidorami na obiad to prosta do przygotowania i bardzo sycąca propozycja. Zasmakuje małym i dużym łakomczuchom.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • oliwa
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonej fasoli szparagowej
  • 1/2 l soku pomidorowego z kartonu puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, cukier
  • 250 g makaronu, krótkiego i grubego, np. ditali
  • 50 g suszonych pomidorów w oliwie
  • puszka białej fasoli
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • grubo tarty parmezan

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy zamrożoną fasolkę, przesmażamy.
  2. Zalewamy sokiem pomidorowym i pomidorami z puszki, oprószamy solą, pieprzem i cukrem, dusimy ok. 10 min.
  3. W międzyczasie makaron gotujemy na trochę bardziej twardo niż al dente.
  4. Do garnka dokładamy pokrojone w paski suszone pomidory i osączoną z zalewy fasolkę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dorzucamy makaron, mieszamy, dusimy, aż dojdzie. Przyprawiamy do smaku. Rozlewamy, każdą porcję posypujemy pokrojoną dymką i parmezanem. Podajemy na gorąco.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
makaron
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy