Spaghetti Napoli

Ocena:

4.39 (207)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Spaghetti napoli to klasyczny przepis pochodzący z kuchni włoskiej. Makaron napoli wywodzi się z Neapolu. Spaghetti napoli oryginalny przepis przygotowywany jest ze świeżych, dojrzałych pomidorów, które łączone są z dobrej jakości oliwą, czosnkiem, octem winnym, bazylią i wiórkami parmezanu. Sos do spaghetti napoli powinien być dość gęsty, aby dokładnie połączył się z makaronem. Ponadto napoli sos może być zrobiony w wersji pikantnej, ale zdarzają się też łagodniejsze wersje. Najważniejsze, aby makaron z sosem napoli był wykonany ze świeżych składników. Wtedy z pewnością proste produkty będą przemienione w smaczny obiad. Podpowiadamy, jak zrobić spaghetti napoli.

Składniki:

  • makaron spaghetti  500 g

  • pomidor  1 kg

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • papryka chili  1 szt.

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • ocet winny  1 łyżka stołowa

  • cukier trzcinowy  0.5 łyżki stołowe

  • bazylia  6 liści

  • parmezan  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Spaghetti napoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spaghetti napoli – przepis:
    Na początek należy zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie należy dodać do cebuli obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Potem do całości trzeba dodać pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), pokrojony drobno czosnek oraz ocet. Gdy sos napoli odparuje i zgęstnieje, należy zdjąć garnek z ognia i doprawić do smaku cukrem trzcinowym, solą oraz pieprzem.

    pomidory-krojone-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu spaghetti według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie należy wyłożyć makaron na talerze, polać ciepłym sosem, posypać świeżo startym parmezanem oraz udekorować listkami bazylii. Spaghetti napoli jest gotowe do podania.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)

Porady

Spaghetti napoli będzie przygotowane z łatwością, gdy sięgniemy po garnek do gotowania makaronu. Do stalowego garnka dodawane jest specjalne sitko, które usprawnia przygotowanie. Makaron spaghetti warto też odpowiednio przechowywać. Gdy zamkniemy je w wysokim słoiku, wtedy zabezpieczymy makaron przed molami spożywczymi. Dodatkowo makaron spaghetti będzie stanowił użyteczną ozdobę kuchni. Chcąc nadać kuchni koloru w słoikach można przechowywać makarony barwione naturalnymi składniki.

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na sos do spaghetti napoli można też wzbogacić innymi przyprawami z regionu kuchni śródziemnomorskiej. Będzie smakować wyśmienicie z dodatkiem oregano, tymianku oraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne