Domowe masło orzechowe

Przepis na domowe masło orzechowe jest bardzo prosty. Pasta do kanapek domowej roboty nie zawiera chemicznych dodatków ani cukrów - jest bardzo zdrowa.

Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
    1/2 szklanki nerkowców
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki orzechów laskowych
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Orzechy włoskie wyłożone na papierze do pieczenia włóż do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i praż przez 5min. Następnie nabieraj po kilka orzechów i pocieraj o ściereczkę kuchenną
  • aby pozbyć się chociaż części gorzkiej skórki. 
Wszystkie składniki włóż do termomixa lub blendera (funkcja mielenia) i zmiel na gładką
  • maślaną masę. Możesz też nie mielić ich całkowicie - wtedy masło będzie "crunchy".
  • W słoiczku może się oddzielać tłuszcz - to nie oznacza
  • że masło jest zepsute. Wystarczy zebrać olej lub wymieszać masło.
  • Porady

    Zobacz też: domowe żelki

    Dodaj do książki kucharskiej
    Udostępnij

    Zdjęcia użytkowników

    Podobne przepisy