Domowe masło orzechowe

Ocena:

4.46 (153)

Przepis na domowe masło orzechowe jest bardzo prosty. Pasta do kanapek domowej roboty nie zawiera chemicznych dodatków ani cukrów - jest bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
    1/2 szklanki nerkowców
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki orzechów laskowych
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy włoskie wyłożone na papierze do pieczenia włóż do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i praż przez 5min. Następnie nabieraj po kilka orzechów i pocieraj o ściereczkę kuchenną
  • aby pozbyć się chociaż części gorzkiej skórki. 
Wszystkie składniki włóż do termomixa lub blendera (funkcja mielenia) i zmiel na gładką
  • maślaną masę. Możesz też nie mielić ich całkowicie - wtedy masło będzie "crunchy".
  • W słoiczku może się oddzielać tłuszcz - to nie oznacza
  • że masło jest zepsute. Wystarczy zebrać olej lub wymieszać masło.
  • Porady

    Zobacz też: domowe żelki

    Udostępnij: Udostępnij

    To może Cię zainteresować

    Redakcja poleca

    REKLAMA

    Polecane przez redakcję

    Materiały promocyjne