Klasyczny wegański pasztet z pieczonych warzyw z kaszą jaglaną

Klasyczny wegański pasztet z pieczonych warzyw z kaszą jaglaną. Idealny na święta bezglutenowy pasztet z dodatkiem orzechów, doprawiony wędzoną papryką z marchewką, ziemniakami, porem i selerem.

Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka orzechów np. laskowych
    100 ml oleju roślinnego
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 ziemniaki
    1 por
    1 seler korzeniowy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    garść słonecznika
    natka pietruszki
    1 liść laurowy
    ziele angielskie
    3 łyżki sosu sojowego
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka rozmarynu
    sól

  • pieprz

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Orzechy siekamy drobno lub mielimy w blenderze. Marchewki

  • pietruszki
  • ziemniaki i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą
  • pieprzem i rozmarynem. Razem z czosnkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
    Białą część pora kroimy na plasterki i dusimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy por zmięknie
  • wyrzucamy przyprawy i przekładamy go do dużej miski. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy. Upieczone warzywa umieszczamy w misce razem z porem. Dodajemy resztę oleju
  • cebulę
  • natkę pietruszki i kaszę jaglaną. Doprawiamy sosem sojowym
  • wędzoną papryką
  • majerankiem
  • solą i pieprzem. Przecieramy blenderem na gładką masę. Łączymy z orzechami.
    Przekładamy do podłużnej formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

    Na filmie proponujemy wegetariański pasztet w innej wersji.

     

Porady

Zobacz też: makaron soba z pulpecikami curry z kaszy jaglanej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy