Pasztet warzywny

Pasztet warzywny to pyszna alternatywa dla mięsnych świątecznych wyrobów. Doskonale nadaje się na Wielkanoc, ale nie tylko! Ten przepis robi się niezwykle szybko, a w dodatku z tanich i łatwo dostępnych składników. Jest pyszny, aromatyczny i niezwykle sycący. Sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i jako samodzielna przekąska. Gwarantujemy, że taki pasztet posmakuje nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pasztet

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 160 głosów)


Pasztet warzywny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pieczone-warzywa 1.

    Pieczenie warzyw: Na początku wstawiamy warzywa do pieczenia. Marchew, pietruszkę  seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko skrapiamy oliwą i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym go 200 stopni przez około 20 minut. 

  • kasza jaglana 2.

    Gotowanie kaszy: W tym czasie dokładnie płuczemy kaszę jaglaną, a następnie wstawiamy do gotowania, aż zmięknie. Cebulę, czosnek i białą część pora drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy.

  • pasztet-z-fasoli 3.

    Doprawianie pasztetu: Upieczone warzywa lekko studzimy, a następnie blendujemy razem z podsmażonym porem, czosnkiem i cebulką na gładką masę. Dodajemy kaszę jaglaną, resztę oliwy, a także sos sojowy, tymianek i wędzoną paprykę w proszku. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Masę na pasztet przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.  Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystudzenia zanim zaczniemy go kroić.

Porady

  • Jeśli robicie bulion, warto wykorzystać gotowaną włoszczyznę i przygotować pasztet z warzyw z rosołu. To najlepszy patent na gotowanie w duchu zero waste.
  • Upieczony pasztet warzywny powinien dobrze przestygnąć, zanim zaczniemy do kroić. W przeciwnym razie może się rozpadać. 
  • Taki pasztet z pieczonych warzyw to świetny dodatek do wegetariańskich tortilli i wrapów. Gruby plaster pasztetu z powodzeniem zastąpi też kotlet w wege burgerze.
  • Pasztet z warzyw korzeniowych powinien być przechowywany w lodówce i zjedzony w ciągu kilku dni.

Zobacz też: makaron soba z pulpecikami curry z kaszy jaglanej

Notka redakcyjna

Jak zrobić pasztet warzywny?

Przepis na pasztet z warzyw to banalnie proste i szybkie zadanie. Wystarczy przygotować ulubione jarzyny, a do tego jajko, bułkę tartą. Jakie warzywa na pasztet najlepiej wybrać? Największą popularnością cieszą się aromatyczny pasztet z selera oraz delikatny i dietetyczny pasztet z cukinii. Do tego typu przepisów doskonale sprawdzą się też warzywa strączkowe, z których wyczarujemy między innymi pieczarkowy pasztet z soczewicy, kremowy pasztet z ciecierzycy czy sycący pasztet z fasoli. Jako baza do pasztetów warzywnych doskonale nadają się również wszelkiego rodzaju kasze, w szczególności jaglana i bulgur.

Do tego przydadzą się zioła i przyprawy, aby delikatne warzywa nabrały wyrazistego smaku i aromatu. W każdym wege pasztecie przyda się też podsmażona cebulka i czosnek. Tak przygotowane składniki blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę, wkładamy do blaszki i zapiekamy w piekarniku.

Ile piec pasztet z warzyw?

Pasztet z warzyw można przygotować na wiele sposobów, przez co różni się też sposób i czas jego pieczenia. Jeśli przygotowujemy pasztet z warzyw surowych, należy piec go nieco dłużej, czyli około 40-60 minut. Natomiast, gdy przygotowujemy pasztet z pieczonych warzyw lub pasztet z warzyw z rosołu, wstępną obróbkę mamy już za sobą, więc wystarczy piec go jedynie około 20-30 minut.

Jakie przyprawy do pasztetu warzywnego?

Warzywa są delikatne w smaku, dlatego, aby pasztet był pyszny, należy do dobrze doprawić. Pamiętajmy jednak, że podczas pieczenia masa odparowuje, więc finalny efekt będzie bardziej wyrazisty niż na surowo. Dlatego też istnieje zasada, aby doprawiając masę na pasztet, dodać nieco mniej przypraw niż wydaje nam się na ten moment słuszne. Po upieczeniu, ten balans będzie idealny!

Czym przyprawić pasztet? Zawsze sprawdza się tu papryka w proszku (ostra, słodka i wędzona), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, tymianek czy oregano. Dobrym pomysłem, który doda więcej smaku umami naszemu wegetariańskiemu pasztetowi, jest sos sojowy bądź grzybowy, a także płatki drożdżowe. Fanom bardziej charakternych smaków z pewnością posmakuje też dodatek imbiru

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy