Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Chyba nic nie pachnie tak pięknie, jak świeżo upieczony chleb!

chleb

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 173 głosów)

Składniki:

  • 70 dag mąki krupczatki
  • 30 dag mąki żytniej
  • 8 łyżek otrąb żytnich
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 6 nasion słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 70 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pokruszone drożdże, mąkę, cukier, ziarna i owoce wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
  • Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.
  • Chleb odstawić do wystudzenia i skropić zimną wodą.
  • Miłego chrupania! Karla

Porady

Zobacz przepis na: chleb żytni na zakwasie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy