Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Chyba nic nie pachnie tak pięknie, jak świeżo upieczony chleb!

Dodany przez:

Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 70 dag mąki krupczatki
  • 30 dag mąki żytniej
  • 8 łyżek otrąb żytnich
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 6 nasion słonecznika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 70 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże, mąkę, cukier, ziarna i owoce wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.
  4. Chleb odstawić do wystudzenia i skropić zimną wodą.
  5. Miłego chrupania! Karla

Wskazówki

Zobacz przepis na: chleb żytni na zakwasie

Śniadanie kolacja chleb Chleb pszenno-żytni chleb domowy z żurawiną wieloziarnisty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy