Chleb pszenno-żytni z żurawiną
Chleb pszenno-żytni z żurawiną - Przepis na Chleb pszenno-żytni z żurawinąChyba nic nie pachnie tak pięknie, jak świeżo upieczony chleb!

chleb
- Czas przygotowania:
- 90 min.
- Dla ilu osób:
- dla 1 osoby
Ocena:
(średnia 4.43 z 173 głosów)
Składniki:
- 70 dag mąki krupczatki
- 30 dag mąki żytniej
- 8 łyżek otrąb żytnich
- 4 łyżki pestek z dyni
- 6 nasion słonecznika
- 100 g suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżeczek cukru
- 70 g drożdży
- 1 litr ciepłej wody
Kroki wykonania:
- Pokruszone drożdże, mąkę, cukier, ziarna i owoce wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
- Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.
- Chleb odstawić do wystudzenia i skropić zimną wodą.
- Miłego chrupania! Karla
Porady
Zobacz przepis na: chleb żytni na zakwasie
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

Domowy chleb pszenno- żytni
chleb pszenno- żytni
Czas przygotowania:
180 min.

Smaczny chleb pszenno-żytni
Chleb pszenno-żytni
Czas przygotowania:
180 min.

Domowy chleb z ziarnami słonecznika pszenno-żytni.
Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
Czas przygotowania:
120 min.

Mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Czas przygotowania:
180 min.

Dwa miesiące temu wyszukałam ten przepis. Od tej pory jeszcze nie kupiłam chleba tylko piekę własny.
Chleb żytni z ziarnami
Czas przygotowania:
120 min.

pyszny chleb z ziarnami
Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Czas przygotowania:
1100 min.

Tradycyjny chleb na żytnim zakwasie, pieczony na chrzanowych liściach.
Chleb żytni
Czas przygotowania:
180 min.

Domowy chlebek z mąki żytniej i pszennej z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Czas przygotowania:
40 min.

Kilkadziesiąt lat temu powszechnie pieczono go w polskich domach. Takiego smaku i zapachu chleba nie zna pokolenie wychowane na pieczywie z supermarketu. Warto upiec go samodzielnie!
Chleb żytni na zakwasie
Czas przygotowania:
240 min.

doskonały dla wielbicieli domowych chlebków, jest naprawde extra