Chleb z żurawiną

Ocena:

4.43 (173)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chleb z żurawiną to wyśmienite pszenne pieczywo na drożdżach z dodatkiem kwaśnych owoców. Powstaje ono w wyniku połączeniu kilku składników, które prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Okazuje się, że surowego ciasta nie musimy nawet wyrabiać, wystarczy odłożyć je na godzinę do wyrośnięcia. Gotowy wypiek świetnie smakuje zarówno z dżemem owocowym, jak i z ulubioną wędliną. Domowy chleb z żurawiną jest nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy niż produkt ze sklepu.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  500 ml

  • drożdże  25 g

  • cukier  12 g

  • sól  6 g

  • płatki owsiane  50 g

  • suszona żurawina  60 g

  • słonecznik  50 g

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 35x12 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.

  • Krok 2:

    Zaczyn: drożdże łączymy z 45 ml letniej wody, 6 g cukru oraz 20 g mąki. Całość przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto: pozostałą ilość mąki przesiewamy do miski. Dodajemy żurawinę, zaczyn, 6 g cukru, sól, płatki owsiane oraz resztę wody. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Całość przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

  • Krok 4:

    Wyrastanie: ciasto przekładamy do foremki, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

  • Krok 5:

    Chleb z żurawiną: wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami słonecznika. Całość pieczemy przez 80 minut. Po tym czasie wyjmujemy pieczywo z piekarnika, a następnie z foremki i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Chleb z żurawiną kroimy ostrym nożem z ząbkami dopiero po całkowitym ostygnięciu pieczywa. Mamy wtedy pewność, że kromki się nie rozpadną. 
  • Do przygotowania chleba najlepiej wybrać mąkę pszenną luksusową, bułkową, chlebową lub razową. Ostatni produkt odznacza się wyjątkowo dużą zawartością soli mineralnych np. magnezu, żelaza, selenu. Jednak jest on również dosyć intensywny w smaku, więc polecamy połączyć go z innymi mąkami.
  • Cukier możemy zastąpić miodem. Wystarczy dodać jedną łyżkę produktu. Składnik ten nada wypiekowi głębokiego aromatu.
  • Woda nie powinna być zimna. W takim przypadku spowolni proces fermentacji. Natomiast jeśli będzie zbyt gorąca, zniszczy drożdże i w konsekwencji ciasto na chleb nie urośnie. W związku z tym najlepiej, jeśli temperatura płynu wynosi 20-40°C.
  • Świeże drożdże bez problemu zamienimy na te instant. Nie musimy wtedy robić zaczynu. Wystarczy, że 7 g produktu połączymy z mąką i pozostałymi składnikami.
  • Chleb przechowujemy w chlebaku lub zawinięty w materiałową ściereczkę przez ok. 5 dni.
  • Podczas fermentacji ciasta, możemy odstawić je na godzinę do nagrzanego do 30°C, a następnie wyłączonego piekarnika. W ten sposób stworzymy idealne warunki dla drożdży.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb z żurawiną – z czym go podać?

Domowy chleb z żurawiną kusi swoim głębokim aromatem już podczas pieczenia. Rewelacyjnie smakuje podany zarówno na śniadanie, jak i kolację. Kromkę domowego wypieku proponujemy połączyć z:

  • serem – sprawdzi się tutaj zarówno ser żółty, jak i ten pleśniowy np. lazur, camambert lub brie,
  • domową nutellą – skrywa w sobie duże ilości orzechów laskowych, kakao, czekoladę, mleko i olej kokosowy. Kromka posmarowana nutellą to fantastyczny pomysł na śniadanie. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
  • wędliną – okazuje się, że żurawina wspaniale komponuje się również z boczkiem, szynką parmeńską, a nawet plasterkami kiełbasy,
  • domowym masłem – pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Na jego bazie możemy przygotować różne wyśmienite smarowidła np. czosnkowe, koperkowe lub serowe,
  • dżemem – to nieco zdrowsza alternatywa dla nutelli. Warto przygotować ją samemu w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie wyjdzie za słodka.

Chleb z żurawiną na zakwasie

Jeśli mamy ochotę zamiast zwykłych drożdży piekarskich, możemy użyć zakwasu. Należy jednak zaznaczyć, że przygotowanie pieczywa w takim wydaniu zajmie nieco więcej czasu. W takiej sytuacji zakwas mieszamy z niewielką ilością mąki oraz wody, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie. Proces fermentacji może trwać nawet 8 godzin. W związku z tym polecamy zrobić to wieczorem, a rano połączyć go z resztą składników na chleb. Następnie powstałą masę przekładamy do keksówki. Ciasto przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-7 godzin. Po wyrośnięciu, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 190°C.  Chleb z żurawiną na zakwasie zachowuje świeżość nawet przez 10 dni.

Chleb z żurawiną – inne warianty

Surowe ciasto na chleb z żurawiną możemy wzbogacić również o:

  • orzechy – sprawdzą się zarówno laskowe, włoskie, jak i migdały. Jeśli chcemy, żeby były wyjątkowo miękkie po upieczeniu, wystarczy namoczyć je wcześniej przez kilka godzin w wodzie,
  • ziarna słonecznika – to pyszny dodatek do pieczywa, który możemy połączyć również z pestkami dyni, sezamem lub makiem,
  • przyprawy – polecamy użyć czarnuszki lub kminku. Składniki te sprawią, że nasz chleb będzie odznaczał się głębokim aromatem,
  • rodzynki – wspaniale komponują się z żurawiną. Pieczywo w takim wydaniu stanowi świetną propozycję na słodkie śniadanie.

Chleb z żurawiną – bezglutenowy 

Chleb z żurawiną nie musi zawierać glutenu. Warto wtedy zamienić mąkę pszenną na:

  • mąkę gryczaną – odznacza się lekko orzechowym smakiem i brązowym kolorem,
  • mąkę owsianą – możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu i zmielić płatki owsiane w młynku do kawy,
  • mąkę ryżową – charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i śnieżnobiałą barwą,
  • mąkę jaglaną – stanowi bogate źródło witaminy B, potasu oraz magnezu.

Każda mąka bezglutenowa odznacza się innymi właściwościami, więc warto łączyć je ze sobą. W ten sposób stworzymy idealną mieszankę do chleba.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne