Łosoś ze szparagami i zielonym majonezem

Lubicie dania jednogarnkowe? Oto danie z jednej brytfanny - łosoś pieczony na szparagach podany z zielonym majonezem.

Dodany przez:

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 3 duże żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • łyżka białego octu winnego
  • sól i biały pieprz
  • 50 dag dużych białych szparagów
  • 80–90 dag (duży) filet z łososia bez skóry
  • 2 cytryny, z jednej skórka i sok
  • 5 dag masła

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy miskę z wrzątkiem i drugą z wodą z lodem.
  2. Szpinak wrzucamy do wrzątku i pozostawiamy na 30 s, osączamy i wrzucamy do lodowatej wody na kilka min, osuszamy i wrzucamy do minimalaksera, dodajemy żółtka i musztardę. Miksujemy pulsacyjnie, dolewając cienkim strumykiem oba rodzaje oleju, aż zacznie gęstnieć i wyglądać jak majonez. Dolewamy ocet, doprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Na blasze rozkładamy duży arkusz pergaminu i układamy w poprzek szparagi jeden obok drugiego, na przemian raz główką do góry, raz na dół. Linia szparagów powinna być tak długa, aby zmieścił się na niej cały filet ryby.
  4. Szparagi oprószamy solą i pieprzem, układamy filet, który wcześniej także oprószamy solą z obu stron. Posypujemy go skórką (zestem) stratą z cytryny.
  5. Pozostałą cytrynę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na wierzchu łososia, na przemian z kawałeczkami zimnego masła. Polewamy wszystko sokiem z obranej cytryny.
  6. Brzegi pergaminu składamy, szczelnie zamykając, tworząc namiot nad rybą. Pieczemy przez 30 min.
  7. Wyjmujemy brytfannę na stół, otwieramy paczkę i podajemy z zielonym majonezem w miseczce.
pieczony łosoś łosoś ze szparagami przepis na szparagi pieczone szparagi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy