Bagietka francuska to pyszna, pożywna i chrupiąca przekąska, która ma niezwykle uniwersalne zastosowanie – możemy podawać ją do zup czy sałatek, a także przygotowywać na jej bazie kanapki, zapiekanki czy też hot-dogi. Wbrew pozorom przepis na bagietkę francuską nie jest zbyt trudny do realizacji, jednakże z uwagi na przygotowanie ciasta drożdżowego, warto zarezerwować sobie na to trochę czasu. Bagietkę francuską możemy przygotować również w wersji bezglutenowej – w takim przypadku zamiast mąki pszennej, możemy wykorzystać mąkę kukurydzianą, ryżową czy też gryczaną. Jak zrobić bagietkę? Poniżej podajemy prosty przepis na bagietkę francuską.
StockFood
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę cukru (5g) i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy z zaczynem drożdżowym. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto. Ręcznie lub w mikserze z hakiem. Ciasto na bagietki francuskie powinno być elastyczne – jest gotowe, kiedy odchodzi od naczynia. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie chwilę zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, a każdą z nich rozciągamy na 3 wałki – wyrabiając tak, aby zlepić dłuższy bok do środka i następnie krótszy. Wałek ma być tak długi, jak długą mamy blachę, aby bagietki zmieściły się w piekarniku. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia bagietki francuskie urosną!
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez 25-30 minut, aż bagietki nabiorą ładnego, złotego koloru i będą pysznie zapieczone. Gotowe bagietki wyciągamy na kratkę do studzenia wypieków.
Porady
- bagietka francuska powinna być chrupiąca, napowietrzona i wyrośnięta. Nie bez znaczenia w tym przepisie jest mąka - najlepsza będzie mąka pszenna typ 650.
- francuska bagietka wypiekana w tym przepisie wypiekana jest na zaczynie drożdżowym - używamy 10 g świeżych drożdży (można zamienić na drożdże suche - sprawdź: przelicznik drożdży i przepis na domowe drożdże)
- do piekarnika, w którym pieczemy bagietki francuskie można wstawić naczynie żaroodporne z wodą, która podgrzewana nawilży ciasto - Jeśli mamy piekarnik z opcją parowania w trakcie pieczenia, dobrze jest wypróbować tę funkcję
- bagietki francuskie często mają charakterystyczne rozcięcia lub wzorki - można je zrobić przed pieczeniem nożem, specjalną szpatułą do pieczywa lub żyletką
Domowe bagietki francuskie to przysmak o szerokim i uniwersalnym zastosowaniu. Kochamy je przede wszystkim za chrupiącą skórkę, a także puszysty środek. Bagietki te przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, które wymaga nieco czasu – przede wszystkim należy przygotować zaczyn drożdżowy, a następnie odpowiednio długo (ok. 10-15 minut) wyrabiać ciasto, po czym pozostawić je do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bagietki francuskie możemy przyrządzić na bazie suchych bądź świeżych drożdży. W przepisie na pieczywo – nie tylko bagietki – bardzo ważne jest trzymanie się proporcji wymienionych w przepisie. Jednym z wyzwań związanych z robieniem bagietek jest ich formowanie oraz ich lekkie nacięcie po ukosie (już po upieczeniu).
Warto podkreślić, że domowa bagietka francuska nie będzie smakowała jak ta z najlepszej piekarni, a to dlatego, że, standardowy domowy piekarnik nie osiąga tak dużych temperatur jak te z piekarni.
Jak już wspomniano bagietka francuska ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możemy ją traktować jak każde inne pieczywo i przygotowywać na jej bazie kanapki z ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze smakuje z domowym masłem czosnkowym. Świetnym pomysłem jest również wykorzystanie bagietki francuskiej do bruschetty – lekkiej, włoskiej przekąski z pomidorów. Oprócz tego bagietkę francuską możemy wykorzystywać jako dodatek do zup o konsystencji kremu, sałatek czy do potraw jednogarnkowych (np. do leczo). Bagietka jest także niezastąpiona w takich daniach jak zapiekanki czy też hot-dogi.
Komentarze