Bagietka francuska - przepis

Ocena:

4.47 (185)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Bagietka francuska to pyszna, pożywna i chrupiąca przekąska, która ma niezwykle uniwersalne zastosowanie – możemy podawać ją do zup czy sałatek, a także przygotowywać na jej bazie kanapki, zapiekanki czy też hot-dogi. Wbrew pozorom przepis na bagietkę francuską nie jest zbyt trudny do realizacji, jednakże z uwagi na przygotowanie ciasta drożdżowego, warto zarezerwować sobie na to trochę czasu. Bagietkę francuską możemy przygotować również w wersji bezglutenowej – w takim przypadku zamiast mąki pszennej, możemy wykorzystać mąkę kukurydzianą, ryżową czy też gryczaną. Jak zrobić bagietkę? Poniżej podajemy prosty przepis na bagietkę francuską. 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  10 g

  • cukier  5 g

  • woda  350 ml

  • sól  10 g

Bagietka francuska - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę cukru (5g) i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy z zaczynem drożdżowym. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto. Ręcznie lub w mikserze z hakiem. Ciasto na bagietki francuskie powinno być elastyczne – jest gotowe, kiedy odchodzi od naczynia. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

    Świeże drożdże
  • Krok 2:

    Następnie chwilę zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, a każdą z nich rozciągamy na 3 wałki – wyrabiając tak, aby zlepić dłuższy bok do środka i następnie krótszy. Wałek ma być tak długi, jak długą mamy blachę, aby bagietki zmieściły się w piekarniku. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia bagietki francuskie urosną! 

    Ciasto zagniatanie
  • Krok 3:

    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez 25-30 minut, aż bagietki nabiorą ładnego, złotego koloru i będą pysznie zapieczone. Gotowe bagietki wyciągamy na kratkę do studzenia wypieków.

    Bagietka francuska pieczenie

Porady

  • bagietka francuska powinna być chrupiąca, napowietrzona i wyrośnięta. Nie bez znaczenia w tym przepisie jest mąka - najlepsza będzie mąka pszenna typ 650.
  • francuska bagietka wypiekana w tym przepisie wypiekana jest na zaczynie drożdżowym - używamy 10 g świeżych drożdży (można zamienić na drożdże suche - sprawdź: przelicznik drożdży i przepis na domowe drożdże)
  • do piekarnika, w którym pieczemy bagietki francuskie można wstawić naczynie żaroodporne z wodą, która podgrzewana nawilży ciasto - Jeśli mamy piekarnik z opcją parowania w trakcie pieczenia, dobrze jest wypróbować tę funkcję
  • bagietki francuskie często mają charakterystyczne rozcięcia lub wzorki - można je zrobić przed pieczeniem nożem, specjalną szpatułą do pieczywa lub żyletką
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić bagietkę? 


Domowe bagietki francuskie to przysmak o szerokim i uniwersalnym zastosowaniu. Kochamy je przede wszystkim za chrupiącą skórkę, a także puszysty środek. Bagietki te przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, które wymaga nieco czasu – przede wszystkim należy przygotować zaczyn drożdżowy, a następnie odpowiednio długo (ok. 10-15 minut) wyrabiać ciasto, po czym pozostawić je do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bagietki francuskie możemy przyrządzić na bazie suchych bądź świeżych drożdży. W przepisie na pieczywo – nie tylko bagietki – bardzo ważne jest trzymanie się proporcji wymienionych w przepisie. Jednym z wyzwań związanych z robieniem bagietek jest ich formowanie oraz ich lekkie nacięcie po ukosie (już po upieczeniu). 


Warto podkreślić, że domowa bagietka francuska nie będzie smakowała jak ta z najlepszej piekarni, a to dlatego, że, standardowy domowy piekarnik nie osiąga tak dużych temperatur jak te z piekarni. 


Bagietki francuskie – do czego je serwować? 


Jak już wspomniano bagietka francuska ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możemy ją traktować jak każde inne pieczywo i przygotowywać na jej bazie kanapki z ulubionymi składnikami. Bardzo dobrze smakuje z domowym masłem czosnkowym. Świetnym pomysłem jest również wykorzystanie bagietki francuskiej do bruschetty – lekkiej, włoskiej przekąski z pomidorów. Oprócz tego bagietkę francuską możemy wykorzystywać jako dodatek do zup o konsystencji kremu, sałatek czy do potraw jednogarnkowych (np. do leczo). Bagietka jest także niezastąpiona w takich daniach jak zapiekanki czy też hot-dogi. 
 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne