Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

Łosoś ze szparagami to klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Tym razem zawijamy go w ciasto francuskie.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 35 dag filetu z łososia
  • opakowanie (45 dag) ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki koperku drobno posiekanego
  • łyżeczka ziarnistej musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z łososia odcinamy skórę, oprószamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, na płacie ciasta układamy fi let. Na wierzchu układamy szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę mieszamy z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Sos rozprowadzamy na szparagach. Rybę zawijamy w ciasto, sklejamy brzegi, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Podajemy od razu, pokrojone na porcje.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Szparagi: możemy wcześniej nieco zgrillować pod rusztem lub na patelni do grillowania. Wcześniej należy je skropić trochę oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Dzięki temu będą miały charakterystyczny dymny posmak.
 

Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym

ryba łosoś ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy