Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (184)
Łosoś ze szparagami to klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Tym razem zawijamy go w ciasto francuskie.
łosoś 350 g
ciasto francuskie 450 g
koperek 30 g
szparagi 1 pęczek
sól 5 g
pieprz 3 g
kwaśna śmietana 45 g
musztarda francuska 5 g
sok z cytryny 5 ml
jajka 1 szt.
Z łososia odcinamy skórę, oprószamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, na płacie ciasta układamy filet. Na wierzchu układamy szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę mieszamy z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos rozprowadzamy na szparagach. Rybę zawijamy w ciasto, sklejamy brzegi, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Podajemy od razu, pokrojone na porcje.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady
Szparagi: możemy wcześniej nieco zgrillować pod rusztem lub na patelni do grillowania. Wcześniej należy je skropić trochę oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Dzięki temu będą miały charakterystyczny dymny posmak.
Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym