Szparagi w cieście francuskim

Ocena:

4.48 (150)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szparagi w cieście francuskim to świetny pomysł na prosty i zdrowy lunch. Dobrze sprawdzą się również jako pożywna przekąska podczas wiosennych i letnich spotkań z rodziną. Ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Delikatnie zarumienione ciasto i smakowite warzywa to duet idealny. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na szparagi w cieście francuskim z szynką i serem.

Składniki:

  • szparagi  350 g

  • ciasto francuskie  230 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • szynka  100 g

  • ser żółty  50 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Szparagi w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Myjemy szparagi w zimnej wodzie. Młodych, zielonych łodyżek nie trzeba obierać, ich skórka jest miękka i delikatna. Osuszamy je na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Możemy je zblanszować (wrzucić na minutę do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej kąpieli wodnej) przed pieczeniem, ale nie jest to konieczne. 

    szparagi w cieście francuskim - mycie szparagów
  • Krok 2:

    Odłamujemy lub odkrajamy zdrewniałe końcówki. To, ile łodyżki trzeba będzie odciąć, zależy głównie od grubości szparagów. Chwyćmy je za brzegi i wygnijmy w pałąk. Powinny ułamać się właśnie w miejscu, gdzie zaczyna się delikatniejszy miąższ. Nie wyrzucajmy końcówek – są twardsze, ale mają sporo smaku. Można dodać je do wywaru warzywnego lub zupy krem. Skrapiamy szparagi oliwą (można rozsmarować ją pędzelkiem). Oprószamy solą i pieprzem.  

    szparagi w cieście francuskim - odłamanie końcówek
  • Krok 3:

    Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i pozwalamy mu zyskać temperaturę pokojową (inaczej popęka podczas rozwijania). Rozkładamy płat na żaroodpornym pergaminie (może być to papier z oryginalnego opakowania). Kroimy go w kwadraty. Warto wykorzystać radełko z falowanym ostrzem, żeby ciasto francuskie ze szparagami miało ozdobne brzegi. 

    szparagi w cieście francuskim - krojenie ciasta
  • Krok 4:

    Na każdą porcję ciasta nakładamy ulubioną wędlinę w plasterkach. Może być to prosciutto, które świetnie komponuje się z nowalijkami, ale sprawdzi się też dowolna szynka gotowana lub wędzona. Na środku kwadratu, po ukosie, umieszczamy po 2–3 szparagi. 

    szparagi w cieście francuskim - nałożenie szynki i szparagów
  • Krok 5:

    Posypujemy szparagi serem żółtym. Możemy przygotować go wcześniej lub zetrzeć bezpośrednio na porcje, jeśli dysponujemy poręczną tarką. Sprawdzą się zarówno twarde sery dojrzewające typu parmezan lub pecorino, jak i miękkie odmiany, na przykład cheddar, gouda lub mozzarella. Warto wybrać taki produkt, który ma wyraźny smak i dobrze się rozpuszcza. 

    szparagi w cieście francuskim - posypanie serem
  • Krok 6:

    Owijamy szparagi szynką, a następnie składamy ciasto francuskie w kopertę. Lekko dociskamy rogi, żeby się skleiły. Najlepiej, jeśli złączenie znajdzie się pod spodem, wtedy zyskamy pewność, że nie otworzy się podczas obróbki termicznej. Rozmącamy jajko (ewentualnie z niewielką ilością mleka) rózgą lub widelcem. Smarujemy nim szparagi w cieście francuskim z szynką i serem, żeby wierzch przekąski ładnie się błyszczał po upieczeniu. Możemy posypać je czarnym sezamem, makiem lub czarnuszką

    szparagi w cieście francuskim - zawijanie
  • Krok 7:

    Zapiekamy szparagi przez około 15 minut w 200°C, aż ciasto francuskie urośnie, zarumieni się i stanie się chrupiące. Nie trzymajmy ich zbyt długo w piekarniku, żeby nadmiernie ich nie wysuszyć. Zdejmujemy je z papieru do pieczenia szeroką szpatułką i serwujemy od razu, na ciepło. 

    szparagi w cieście francuskim - pieczenie
  • Krok 8:

    Szparagi w cieście francuskim warto posypać przed podaniem dodatkowym parmezanem, a także skropić główki i końcówki łodyżek oliwą i sokiem z cytryny. Przekąskę polecamy serwować z sosem czosnkowym lub tatarskim. Niezjedzone porcje należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby ciasto francuskie nie łapało wilgoci. W razie potrzeby można rozgrzać je ponownie w piekarniku, ale dobrze smakują też na zimno. 

    szparagi w cieście francuskim - podanie

Porady

  • Szparagi w cieście francuskim to niezwykle proste danie. Jego smak zależy więc głównie od jakości składników. Chrupiące kieszonki możemy przygotować od podstaw. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto francuskie niezawodnym sposobem. Natomiast jeśli chodzi o oliwę, polecamy sięgnąć po wersję extra virgin.  
  • Ciasto francuskie możemy posmarować przed pieczeniem rozmąconym jajkiem, samym żółtkiem, mlekiem lub roztopionym masłem. W zależności od użytego składnika wierzch przekąski zyska złociste, rumiane lub szkliste wykończenie
  • Jeśli wykorzystujemy mrożone ciasto francuskie, przełóżmy je kilka godzin wcześniej do lodówki, a 30 minut przed rozpoczęciem pracy wyjmijmy je na blat kuchenny. 
  • Miłośnikom zielonych łodyżek polecamy również przepis na szparagi w szynce lub pieczone szparagi z pomidorkami.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać szparagi w cieście francuskim?   

Przekąska ze szparagów i ciasta francuskiego nie potrzebuje wielu dodatków. Mimo to warto dobrać do niej aromatyczny sos. Świetny akompaniament tworzą na przykład:  

  • sos holenderski – klasyczny francuski przysmak na bazie masła, żółtek i soku z cytryny. To tradycyjne połączenie, które podbije każde podniebienie. Możemy także przyrządzić sos berneński. Jest bardzo podobny, ale nieco bardziej aromatyczny. Robi się go z dodatkiem białego wina, estragonu i szalotki.  
  • sos paprykowy – z pieczonej czerwonej papryki, wzbogacony czosnkiem, pomidorami i ziołami. Jego barwa pięknie kontrastuje z wiosenną zielenią szparagów.  
  • sos beszamelowy – ten kremowy klasyk idealnie pasuje do szparagów, zwłaszcza jeśli podamy je z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.  

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem możemy podać z jajkiem w koszulce i lekką sałatką. Do jej sporządzenia warto wykorzystać nowalijki, takie jak rzodkiewka, sałata, szczypiorek i pomidory.  

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne