Szparagi w cieście francuskim to świetny pomysł na prosty i zdrowy lunch. Dobrze sprawdzą się również jako pożywna przekąska podczas wiosennych i letnich spotkań z rodziną. Ich przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Delikatnie zarumienione ciasto i smakowite warzywa to duet idealny. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na szparagi w cieście francuskim z szynką i serem.
Adobe stock
(średnia 4.49 z 144 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C, tryb góra-dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szparagi: myjemy i osuszamy. Odcinamy stwardniałe końcówki. Łodygi delikatnie smarujemy oliwą, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie: rozwijamy i tniemy w kwadraty. Układamy na nich plastry szynki, a potem sera. Na środku, po ukosie umieszczamy po dwa szparagi i sklejamy rogi ciasta. Lekko roztrzepujemy jajko i smarujemy nim kieszonki za pomocą silikonowego pędzelka.
Pieczenie: szparagi w cieście francuskim umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy je przez 15 minut, do momentu, kiedy się ładnie zarumienią.
Porady
- Zbyt długo przechowywane warzywo staje się łykowate. W takim przypadku możemy pozbyć się jego wierzchniej warstwy. Świeżych zielonych szparagów nie trzeba obierać.
- Zdrewniałe końcówki i obierki możemy wykorzystać do przygotowania domowego bulionu warzywnego lub szparagowej zupy krem.
- Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem to niezwykle proste danie. Jego smak zależy więc głównie od jakości składników. Jeśli chcemy, żeby chrupiąca kieszonka odznaczała się dużą zawartością masła wysokiej jakości, najlepiej przygotować ją samodzielnie, od podstaw. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto francuskie za pomocą niezawodnej techniki. Natomiast jeśli chodzi o oliwę, polecamy sięgnąć po wersję virgin lub extra virgin.
- Fanom zielonych szparagów polecamy również przepis na tartę z ciasta francuskiego lub szparagi zapiekane w szynce.
- Szparagi zapiekane w cieście francuskim możemy przyrządzić z dodatkiem szynki parmeńskiej lub dowolnej, ulubionej wędliny, którą akurat mamy w lodówce. Żółty ser, którym wypełniamy kieszonki, powinien się dobrze rozpuszczać. Może być to na przykład cheddar lub parmezan, ale pasuje tu także mozzarella.
- Żeby zapobiec przypieczeniu się główek szparagów, możemy je zblanszować przed zawinięciem ich w ciasto. Jest to technika kulinarna, która polega na krótkim sparzeniu warzyw, a następnie przełożeniu ich do kąpieli wodnej z lodem. Dzięki temu zachowują także piękny zielony kolor.
- Jeśli przygotowujemy szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską na bazie mrożonych składników, przed obróbką termiczną należy przełożyć je na kilka godzin do lodówki.
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy w ostatnich dniach czerwca. Nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Polecamy nieco zmodyfikować podany powyżej przepis i wypróbować między innymi:
Przekąska ze szparagów i ciasta francuskiego nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy odpowiednio dobrany sos, żeby całość smakowała naprawdę fantastycznie. Świetny akompaniament dla zapiekanych szparagów to na przykład:
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem możemy podać z lekką sałatką. Do jej sporządzenia warto wykorzystać nowalijki, takie jak rzodkiewka, sałata, szczypiorek i pomidory. Nie ma lepszego połączenia na wiosenny posiłek. Szparagi zapiekane w cieście to również atrakcyjna przekąska na przyjęcia.
Komentarze