Masło czosnkowe to pyszny dodatek do pieczywa, mięs, ryb i potraw z grilla. Poza aromatycznym czosnkiem na smak, który tak bardzo lubimy, składają się świeże zioła. Możemy je wybrać zgodnie z własnym gustem – doskonale pasują natka pietruszki, koperek, bazylia czy drobno posiekany szczypiorek. Szybkie masło z czosnkiem i ziołami przygotujemy w niecałe 10 min.
Getty Image
(średnia 4.53 z 158 głosów)
Czosnek: obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.
Zioła: myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy drobno ostrym nożem.
Mieszanie składników: do miękkiego masła dodajemy czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy łyżką.
Gotowe masło czosnkowe: podajemy do pieczywa, smażonych ryb lub pieczonych warzyw.
Porady
- Masło czosnkowe możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni.
- Do masła dodajemy ulubioną mieszankę świeżych lub suszonych ziół, np. natkę pietruszki, bazylię, koperek, tymianek lub oregano.
- Dla zaostrzenia smaku możemy dodać 1–2 ząbki czosnku więcej lub odrobinę mielonej papryczki chili.
- Masło możemy zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, a potem pokroić w ładne krążki.
- Jeśli chcemy jednak podać masło w temperaturze pokojowej, dobrym pomysłem jest wyciśnięcie go przez szprycę lub rękaw cukierniczy.
W tej wersji dodatek do dań i pieczywa jest nieco bardziej słodki i intensywniej pachnie:
Możemy upiec także obrane z łupin ząbki czosnku. Najlepiej ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polewamy je oliwą i pieczemy z wybranymi ziołami przez ok. 40 min.
Masło czosnkowe to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, a także dań głównych. Poniżej najpopularniejsze potrawy to:
Dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, mamy pyszny przepis na wegańskie masełko czosnkowe. Przygotowujemy je z ugotowanej białej fasoli, którą następnie blendujemy z ząbkami czosnku, odrobiną oleju roślinnego i soku z cytryny. Doprawiamy solą i ulubionymi ziołami, np. tymiankiem i pietruszką.
Masło wegańskie możemy zrobić także z napoju sojowego i oleju kokosowego rafinowanego, który jest pozbawiony zapachu kokosa.
Komentarze