Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to pyszny dodatek do pieczywa, mięs, ryb i potraw z grilla. Poza aromatycznym czosnkiem na smak, który tak bardzo lubimy, składają się świeże zioła. Możemy je wybrać zgodnie z własnym gustem – doskonale pasują natka pietruszki, koperek, bazylia czy drobno posiekany szczypiorek. Szybkie masło z czosnkiem i ziołami przygotujemy w niecałe 10 min.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Masło czosnkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Czosnek: obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.

  • 2.

    Zioła: myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy drobno ostrym nożem.

  • 3.

    Mieszanie składników: do miękkiego masła dodajemy czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy łyżką.

  • 4.

    Gotowe masło czosnkowe: podajemy do pieczywa, smażonych ryb lub pieczonych warzyw.

Porady

  • Masło czosnkowe możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 7 dni.
  • Do masła dodajemy ulubioną mieszankę świeżych lub suszonych ziół, np. natkę pietruszki, bazylię, koperek, tymianek lub oregano.
  • Dla zaostrzenia smaku możemy dodać 1–2 ząbki czosnku więcej lub odrobinę mielonej papryczki chili.
  • Masło możemy zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, a potem pokroić w ładne krążki.
  • Jeśli chcemy jednak podać masło w temperaturze pokojowej, dobrym pomysłem jest wyciśnięcie go przez szprycę lub rękaw cukierniczy.

Notka redakcyjna

Masło czosnkowe z pieczonego czosnku

W tej wersji dodatek do dań i pieczywa jest nieco bardziej słodki i intensywniej pachnie:

  • z czosnku odcinamy górną część – tak, żeby otworzyć ząbki,
  • smarujemy je oliwą i posypujemy szczyptą soli,
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 30 min,
  • upieczony czosnek wyciskamy z ząbków, a po przestudzeniu dodajemy do masła.

Możemy upiec także obrane z łupin ząbki czosnku. Najlepiej ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polewamy je oliwą i pieczemy z wybranymi ziołami przez ok. 40 min.

W jakich potrawach sprawdzi się masło czosnkowe?

Masło czosnkowe to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, a także dań głównych. Poniżej najpopularniejsze potrawy to:

  • chleb, francuska bagietka lub grzanki – w połączeniu z masłem czosnkowym pieczywo jako pierwsze przychodzi nam na myśl. Nic dziwnego – to doskonałe połączenie. Taki chlebek świetnie pasuje, np. do letnich sałatek lub dań z grilla,
  • moskole – góralskie placki ziemniaczane najczęściej podawane są z bryndzą, czyli twarożkiem, masłem czosnkowym i skwarkami z boczku,
  • pstrąg pieczony z masłem czosnkowym – w podobnej wersji możemy zrobić także grillowanego pstrąga,
  • proziaki z masłem czosnkowym – czyli smażone podkarpackie bułeczki,
  • pieczarki z grilla – najłatwiej je przygotować w postaci szaszłyków z pieczarkami,
  • pieczone ziemniaki – masło czosnkowe pasuje do ziemniaków w każdej postaci,
  • devolay z piersi kurczaka – dodatek masła z czosnkiem sprawi, że roladki będą jeszcze bardziej aromatyczne,
  • ślimaki z czosnkiem – winniczki z masłem czosnkowym i białym winem to szykowna i – wbrew pozorom – łatwa do przygotowania przekąska,
  • krewetki w białym winie – masło z czosnkiem jest niezbędnym składnikiem tej potrawy.

Wegańskie masło czosnkowe

Dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, mamy pyszny przepis na wegańskie masełko czosnkowe. Przygotowujemy je z ugotowanej białej fasoli, którą następnie blendujemy z ząbkami czosnku, odrobiną oleju roślinnego i soku z cytryny. Doprawiamy solą i ulubionymi ziołami, np. tymiankiem i pietruszką.

Masło wegańskie możemy zrobić także z napoju sojowego i oleju kokosowego rafinowanego, który jest pozbawiony zapachu kokosa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy