Szarlotka z bezą

Klasyczna szarlotka zamienia się w wyrafinowany deser, kiedy udekorujemy ją bezową kratką. Nie tylko jest przepyszna, ale i pięknie wygląda.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznik

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 161 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • przesianej
  • 12,5 dag schłodzonego masła
  • 8 dag cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej tłustej
  • gęstej śmietany
  • Nadzienie:
  • łyżka masła
  • 2 pomarańcze: wyciśnięty sok i otarta skórka
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg winnych jabłek
  • obranych
  • pociętych na kawałki
  • sok z 1 cytryny
  • po 5 dag: rodzynek
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • orzechów włoskich
  • posiekanych
  • suszonych moreli
  • pokrojonych w paseczki
  • Beza:
  • 2 białka
  • schłodzone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • przesianego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżeczka soku z cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Do mąki dodajemy utarte masło
  • wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy widelcem tak długo
  • aż powstaną małe grudki ciasta. Wlewamy żółtka roztrzepane w śmietanie i ucieramy wszystko widelcem.
  • Gdy składniki się połączą
  • zagniatamy szybko „luźne” ciasto. Jeśli jest zbyt twarde
  • dokładamy łyżkę śmietany. Wstawiamy na 15 min do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm. Wylepiamy nim tortownicę o śr. 23–26 cm i wstawiamy do piekarnika na 12–15 min.
  • Na wypełnienie: masło rozgrzewamy z sokiem i skórką pomarańczową. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy
  • gotujemy 3 min. Wrzucamy jabłka skropione sokiem cytrynowym
  • smażymy przez 5 min. Dodajemy rodzynki
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową
  • orzechy i morele. Smażymy przez 3 min. Zdejmujemy z ognia.
  • Na bezę: białka ubijamy trzepaczką. Gdy powstanie sztywna piana
  • wsypujemy cukier puder (nie wcześniej)
  • ubijamy jeszcze przez 2–3 min. Dodajemy wiórki kokosowe
  • sok cytrynowy i mieszamy delikatnie trzepaczką rózgową. Gdy ciasto nabierze złocistej barwy
  • wyjmujemy formę z piekarnika
  • rozprowadzamy na cieście masę jabłkową.
  • Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na masę jabłkową
  • tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C. Jeśli piekarnik ma funkcję grill
  • włączamy ją
  • formę ustawiamy na najniższym poziomie. Gdy masa bezowa ładnie się przyrumieni
  • wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i podajemy
  • gdy jeszcze jest ciepła.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady

Zobacz przepis: szarlotka z bezą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy