Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą to wspaniałe ciasto. Pod lekko chrupiącą z wierzchu, a miękką w środku bezą, kryją się kwaśne jabłka na delikatnym kruchym spodzie. Jabłecznik z bezą to połączenie smaku kwaśnego i słodkiego, które tworzą przyjemny balans. To ciasto bardzo efektowne, ale łatwe do zrobienia. Wygląda na skomplikowane, jednak nie trzeba dużych umiejętności kucharskich, żeby je przygotować. 

ciasto z jabłkamijabłecznik

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.12 z 247 głosów)

Kroki wykonania:

  • jablecznik-z-beza1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem i 1,5-2 łyżeczkami waniliowego. Posiekać z masłem, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, które owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy, nakłuć widelcem i podpiec ok. 20 minut w 200 st. C. Przestudzić, nie wyjmować z formy. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić drobno i smażyć do miękkości z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. W razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
  • 0e3129274250c03503bbbf2ba432e2a6fe0911162.Wyłożyć jabłka na ciasto. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder, ubić jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to ok 15-20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita!). Pianą napełniamy szpryckę i wyciskamy na jabłka rozetki z piany, tak aby nie dotykały brzegów ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 st. C. Jabłecznik z bezą gotowy!

Porady

W przepisie na jabłecznik z bezą wykorzystujemy:

  • masło – można zastąpić margaryną, ale ciasto nie będzie miało wtedy charakterystycznego maślanego posmaku
  • śmietanę – można zastąpić jogurtem naturalnym
  • jabłka – najlepiej antonówki lub inne kwaśne
  • cynamon – można nie dodawać, jeśli nie lubimy
     

Notka redakcyjna

Jabłecznik z bezą - przepis

Przepis na szarlotkę z bezą jest prosty. Jest jednak kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę. Nasz jabłecznik powstaje na bazie kruchego ciasta. Jeśli wyrabiamy je rękami, zróbmy to szybko, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać. Możemy też wyrobić je przy użyciu robota lub specjalnego gadżetu do rozdrobnienia składników na kruche ciasto. 

Wybierzmy też do ciasta kwaskowe jabłka, dość twarde. Dobre będą zarówno pokrojone w cienkie plasterki czy kostkę, jak i starte na tarce – wszystko zależy od tego, jakie ciasto lubimy. Możemy modyfikować również ilość cynamonu. Do ubijanej piany z białek można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która obok soku z cytryny sprawia, że beza nie opada podczas pieczenia. Uważajmy, żeby nie przypalić bezy – chwila nieuwagi i ciasto będzie niesmaczne.  

Najlepsza szarlotka z bezą ma tylko lekko przypieczony wierzch, zależy nam na tym, aby beza pozostała miękka w środku. Ciasto najlepiej jest kroić natłuszczonym nożem, wtedy beza nie rozpada się.

Szarlotka z bezą

Przepis na jabłecznik z bezą zakłada użycie rękawa cukierniczego, żeby nasze ciasto wyglądało naprawdę pięknie. To stosunkowo tania rzecz, a ułatwi nam ozdabianie także innych ciast. Jedyne na co musimy uważać przy używaniu rękawa to to, żeby włożony do niego krem nie był zbyt rzadki. Dlatego właśnie białka wykładamy na nasze ciasto od razu po ubiciu, żeby nie zdążyły podejść wodą. Jabłecznik na kruchym cieście z bezą możemy upiec w klasycznej tortownicy, ale polecamy zwłaszcza formę do tarty. Dzięki niej jabłecznik z bezą będzie miał karbowane brzegi, co jeszcze wzmocni efekt.

Jabłecznik z bezą to ciasto, które doskonale pasuje do filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc powinno przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za deserami. Koniecznie go spróbujcie!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy