" Kotlety z zielonej soczewicy "

Pyszne kotleciki z soczewicy z dodatkiem sosu pomidorowego.

kotletyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 218 głosów)

Składniki:

  • - zielona soczewica - ok. 200 g
  • - jajko - 1 szt
  • - bulion - 2 szklanki
  • - czosnek - 3 ząbki
  • - majeranek - 1 łyżeczka
  • - tarta bułka - 3 łyżki
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - olej do smażenia
  • Dodatkowo : sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Soczewicę dokładnie myjemy.
  • Namaczamy ok. 20 minut.
  • Gotujemy ok.25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.
  • Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.
  • Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
  • Wbijamy jajko.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
  • Formujemy kotleciki.
  • Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
  • Podajmy z ulubionym sosem np. pomidorowym.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy