REKLAMA

Kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z soczewicy zielonej to świetny sposób na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Będą one doskonale smakować z dodatkiem ketchupu lub sosu na bazie przecieru pomidorowego. Kotlety z soczewicy zasmakują najmłodszym domownikom, jak i starszym łasuchom. Jest to pyszne wegetariańskie danie i pomysł na obiad bez mięsa!

dodany przez: Julita gotuje

kotlety Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.29 z 244 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1.

    Jak zrobić kotlety z soczewicy? Soczewicę dokładnie opłukujemy, namaczamy ok. 20 minut. Gotujemy ok.25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju. Jeśli bulion całkowicie nie odparował, odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2.

    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku. Masę na kotleciki z soczewicy dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy małe kulki. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Kotlety z zielonej soczewicy podajmy z ulubionym sosem np. pomidorowym albo ketchupem.

Kalorie: 200

Porady

  • Kotlety z soczewicy czerwonej można przygotować jeszcze szybciej! Odmiana tego strączka nie wymaga namaczania, a jej czas gotowania jest krótszy (koło 10 -15 minut). Bardzo łatwo jest ją rozgotować, dlatego gotując czerwoną soczewicę należy dość często sprawdzać jej stan.
  • Przepłukaną soczewicę warto wrzucać do wrzącej wody lub bulionu. Sól dodajemy pod sam koniec gotowania.

Notka redakcyjna

Jak zrobić kotlety z soczewicy?

Po soczewicę sięgają przede wszystkim w Polsce wegetarianie i weganie, dla których strączki te są nie tylko źródłem białka, ale również niewyczerpanych inspiracji. Bez problemu można dostać ją w sklepach przez cały rok, nie jest też szczególnie droga. Jakie są rodzaje soczewicy? Istnieje kilka jej odmian. Soczewica zielona najlepiej nadaje się do pierogów, sałatek i innych, ponieważ nie rozpada się podczas gotowania. Drugą najczęściej spotykaną odmianą jest czerwona soczewica – są to ziarna pozbawione zewnętrznej łuski, dzięki czemu gotuje się je znacznie szybciej. Bardzo łatwo rozpada się na papkę, przez co świetnie nadaje się do past do kanapek i sosów. Jak zrobić kotlety z soczewicy? Jak wspominaliśmy wyżej można wykorzystać dowolną odmianę soczewicy. Kotlety z soczewicy zielonej to przepis, który sprawdzi się przy twardych odmianach soczewicy – zielonej, czarnej, brązowej. Namoczone, ugotowane w bulionie strączki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i przyprawami. Formujemy z masy kotleciki z soczewicy i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotlety z soczewicy czerwonej lub żółtej mogą wymagać dodania większej ilości bułki tartej, a nawet odrobiny mąki, aby masa nie była zbyt wilgotna i się nie rozpadała. Warto też dobrze odcisnąć z wody ugotowaną soczewicę. 

Kotlety z soczewicy – z czym podawać?

Pyszny kotlet z soczewicy jest dobrym pomysłem na roślinny obiad – bardzo syci i dostarcza energii na cały dzień. Taki smakołyk dobrze komponuje się z sosem pomidorowym – polecamy wypróbować przepis na szybki sos do pizzy z passaty lub letnio-jesienny sos dyniowo-pomidorowy. Sosy te można przygotować w większej ilości i trzymać zapasteryzowane w spiżarni. Takie kotleciki z soczewicy warto podać jako zamiennik mięsnego kotleta do typowego, codziennego posiłku z ziemniakami i surówką. Można jednak puścić wodze fantazji i podawać je jako element Buddha Bolwa lub razem z humusem i kiszonkami, jako talerz bliskowschodni. Kotlety z zielonej soczewicy dobrze jest podawać ze świeżymi warzywami, np. w zestawie z sałatką grecką lub sałatką z granatem i migdałami. Jako główny bohater obiadu kotlet z soczewicy może pojawić się w towarzystwie puree ziemniaczanego, pieczonych warzyw, czy szparagów z boczkiem. Każdy dodatek, jaki tylko przyjdzie nam na myśl, będzie dobrym uzupełnieniem obiadowego talerza. Taki kotlet z soczewicy może też posłużyć jako wkład do pysznego, wegetariańskiego burgera.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy