Suszone grzyby duszone

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!

sos grzybowy

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 177 głosów)

Kroki wykonania:

  • suszone-grzyby1.Wymyte grzyby zalewamy zimnym, przegotowanym mlekiem i zostawiamy na noc, na drugi dzień gotujemy, a gdy będą miękkie, osączamy na sicie i kroimy w paseczki.
  • smietana-cebula2.Z mąki, oleju i posiekanej w kostkę cebuli robimy zasmażkę. Rozprowadzamy śmietaną, dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • smietana3.Śmietankę ubijamy, mieszamy z mascarpone, natką, solą i pieprzem. Grzyby rozkładamy na talerz, dekorujemy chmurą śmietanową i oprószamy proszkiem grzybowym.

Porady

  • Aby śmietana dodawana do sosu grzybowego z suszonych grzybów się nie zważyła należy lekko podnieść jej temperaturę. W tym przepisie warto najpierw do śmietany dodać trochę ciepłej zasmażki, wymieszać i dopiero wtedy całość stopniowo wlewać na patelnię. Im bardziej tłusta jest śmietana, tym mniejsza szansa, że się zważy.
  • Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo gęsty. Jeśli chcemy polać nim np. kopytka warto go trochę rozrzedzić śmietaną. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić sos z suszonych grzybów? 

Sos z suszonych grzybów jest daniem prostym w przygotowaniu, jednak wymaga poświęcenia mu trochę czasu. Suszone grzyby powinny być namoczone w wodzie, zanim będzie można je zacząć gotować. Część przepisów sugeruje czas około 30 minut, podczas gdy inne wspominają o 2 godzinach. Wszystko zależy od wielkości plasterków, w jakie grzyby zostały pokrojone przed ususzeniem. Dobrze pamiętać też o tym, aby grzyby na sos z grzybów suszonych gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Sos grzybowy z grzybów suszonych może być doprawiony ulubionymi przyprawami. Warto jednak pamiętać, aby nie dodać ich za dużo, by nie stłumiły smaku grzybów. Bardzo dobrze w takim połączeniu smaków odnajdzie się majeranek, czosnek oraz świeża natka pietruszki.
 

Smażone grzyby suszone 

Sos z grzybów suszonych nie jest dla nich jedynym zastosowaniem. Postępując w podobny sposób, można usmażyć grzyby suszone na oleju. Kilka suszonych prawdziwków (2–3 na osobę) zalewamy na noc 2 szklankami zimnego, przegotowanego mleka. Następnego dnia dolewamy szklankę przegotowanej wody i gotujemy grzyby. Gdy będą miękkie, osączamy na sicie, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy