Grzyby leśne - Mojegotowanie.pl
Grzyby leśne to niezastąpiony dodatek w kuchni, nie tylko tradycyjnie polskiej. Dzięki swojemu silnemu aromatowi nie mają sobie równych, jeśli chodzi o wzbogacanie smaku potraw ...
Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
(średnia 4.55 z 177 głosów)
Porady
- Aby śmietana dodawana do sosu grzybowego z suszonych grzybów się nie zważyła należy lekko podnieść jej temperaturę. W tym przepisie warto najpierw do śmietany dodać trochę ciepłej zasmażki, wymieszać i dopiero wtedy całość stopniowo wlewać na patelnię. Im bardziej tłusta jest śmietana, tym mniejsza szansa, że się zważy.
- Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo gęsty. Jeśli chcemy polać nim np. kopytka warto go trochę rozrzedzić śmietaną.
Sos z suszonych grzybów jest daniem prostym w przygotowaniu, jednak wymaga poświęcenia mu trochę czasu. Suszone grzyby powinny być namoczone w wodzie, zanim będzie można je zacząć gotować. Część przepisów sugeruje czas około 30 minut, podczas gdy inne wspominają o 2 godzinach. Wszystko zależy od wielkości plasterków, w jakie grzyby zostały pokrojone przed ususzeniem. Dobrze pamiętać też o tym, aby grzyby na sos z grzybów suszonych gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Sos grzybowy z grzybów suszonych może być doprawiony ulubionymi przyprawami. Warto jednak pamiętać, aby nie dodać ich za dużo, by nie stłumiły smaku grzybów. Bardzo dobrze w takim połączeniu smaków odnajdzie się majeranek, czosnek oraz świeża natka pietruszki.
Sos z grzybów suszonych nie jest dla nich jedynym zastosowaniem. Postępując w podobny sposób, można usmażyć grzyby suszone na oleju. Kilka suszonych prawdziwków (2–3 na osobę) zalewamy na noc 2 szklankami zimnego, przegotowanego mleka. Następnego dnia dolewamy szklankę przegotowanej wody i gotujemy grzyby. Gdy będą miękkie, osączamy na sicie, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Smażone grzyby suszone - Gwiazdka 2008 (http://grumko.blox.pl)
Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty – naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. Grzybki marynowane to świetna przekąska, ale pasują także do wielu różnych dań. Sprawdźcie przepis na grzybki marynowane!
Grzyby w occie to grzybowe przetwory, które zawsze robię jesienią. Takie pyszne zapasy wykorzystuję do przystawek i sałatek. Grzyby w occie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto wykorzystać ten przepis.
Potrawa przyrządzana o każdej porze roku z przygotownych wcześniej mrożonych porcji grzybów.
Dla wszystkich, którzy szukają czegoś innego - suszone wędliny do kanapek albo jako samodzielna przekąska.
Do marynowania nadaja się właściwie wszystkie grzyby jadalne - muszą być młode, zdrowe i jędrne.