Kluski śląskie z białym serem

kluski śląskie z białym serem

Dodany przez:

Kluski śląskie z białym serem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 9 głosów)

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • FARSZ:
  • 1 łyżka oleju
  • 200g półtłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę
  2. do miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
  3. części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
  4. miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
  5. łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
  6. 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
  7. widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
  8. pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
  9. 3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
  10. środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
  11. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
  12. podsmażoną cebulką z tłuszczem.
obiad twaróg KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze