Kluski śląskie z białym serem

kluski śląskie z białym serem

Pierogikluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 204 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • FARSZ:
  • 1 łyżka oleju
  • 200g półtłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę
  • do miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
  • części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
  • miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
  • łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
  • widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
  • pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
  • 3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
  • środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
  • Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
  • podsmażoną cebulką z tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy