Tarte kluski śląskie

z dziurką.

dodany przez: buciol78 buciol78

pierogi kluski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Tarte kluski śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki płuczemy, obieramy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy dwukrotnie przez praskę do miski.Odstawiamy do ostygnięcia.2 duże ziemniaki płuczemy,obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( tak jak na placki ziemniaczane).Odcisnąć je przez bawełniana czysta szmatkę.Tak odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy kluski robimy w każdej dziurkę na środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy po wypłynięciu ok.15min na średnim ogniu mieszając drewniania łyżką (te kluski gotujemy dłużej ze względu na surowe ziemniaki)Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z sosami mięsnymi lub skwarkami.SMACZNEGO.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy