Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

pyszne kluski śląskie z sosem ;-)

PierogiKluskiSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 170 głosów)

Składniki:

  • Kluski:
  • · ziemniaki 1 kg
  • · żółtka 1 szt
  • · sól 1 łyżeczka
  • · mąka pszenna
  • · mąka ziemniaczana
  • Sos:
  • · mięso wieprzowe 1/2 kg
  • · cebula 1 szt
  • · olej 2 łyżki
  • · curry 1/2 łyżeczki
  • · sól
  • · pieprz
  • · ziele angielskie 3 szt
  • · listek laurowy 2 szt
  • · kostka rosołowa 1/2 szt
  • · woda 1-2 szkl
  • · mąka pszenna 1-2 łyżeczki
  • · papryka słodka mielona

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.

Porady

Zobacz też: Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy