Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Jagodzianki to jeden ze słodkich symboli lata. Takie drożdżówki powinny być po brzegi wypełnione jagodami, a ich wierzch udekorowany rumianą kruszonką i domowym lukrem.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto: 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • nadzienie: szklanka jagód
  • czubata łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany do posmarowania
  • na lukier: 2 łyżki (bardzo czubate) cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Na ciasto: drożdże rozcieramy łyżką z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, aż drożdże się rozpuszczą. Zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy 2 szklanki przesianej mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  2. Dodając na przemian roztopione masło i pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 15 min.
  3. Na nadzienie: opłukane i osuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Nożem wycinamy kwadraty 8 x 8 cm. Na każdy nakładamy sporą łyżkę jagód i sklejamy w koperty.
  4. Układamy na posmarowanej masłem blaszce w sporych odstępach, smarujemy śmietaną rozmąconą z wodą i posypujemy kruszonką (miękkie masło mieszamy z cukrem i resztą składników, rozcieramy rękami). Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180°C, zamykamy drzwiczki i pozwalamy bułeczkom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku.
  5. Pieczemy przez 15–20 min lub do osiągnięcia właściwego złotego koloru. Studzimy lekko i smarujemy lukrem (cukier puder ucieramy z 1 łyżeczką soku z cytryny).
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki







 

kruszonka jagody lukier drożdżówki jagodzianki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy