Jagodzianki z kruszonką i lukrem
Jagodzianki z kruszonką i lukrem - Przepis na Jagodzianki z kruszonką i lukremJagodzianki to jeden ze słodkich symboli lata. Takie drożdżówki powinny być po brzegi wypełnione jagodami, a ich wierzch udekorowany rumianą kruszonką i domowym lukrem.

Tekst, przepisy i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmoring.pl
ciasto drożdżowedrożdżówkajagodziankilukierkruszonka
- Czas przygotowania:
- 90 min.
Ocena:
(średnia 4.56 z 172 głosów)
Składniki:
- ciasto: 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek roztopionego masła
- nadzienie: szklanka jagód
- czubata łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany do posmarowania
- na lukier: 2 łyżki (bardzo czubate) cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Na ciasto: drożdże rozcieramy łyżką z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, aż drożdże się rozpuszczą. Zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy 2 szklanki przesianej mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
- Dodając na przemian roztopione masło i pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 15 min.
- Na nadzienie: opłukane i osuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Nożem wycinamy kwadraty 8 x 8 cm. Na każdy nakładamy sporą łyżkę jagód i sklejamy w koperty.
- Układamy na posmarowanej masłem blaszce w sporych odstępach, smarujemy śmietaną rozmąconą z wodą i posypujemy kruszonką (miękkie masło mieszamy z cukrem i resztą składników, rozcieramy rękami). Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180°C, zamykamy drzwiczki i pozwalamy bułeczkom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku.
- Pieczemy przez 15–20 min lub do osiągnięcia właściwego złotego koloru. Studzimy lekko i smarujemy lukrem (cukier puder ucieramy z 1 łyżeczką soku z cytryny).
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Porady
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Jagody to doskonały owoc na soki, konfitury, ciasta, koktajle, czy desery
Jagodzianki drożdżowe z lukrem
Czas przygotowania:
120 min.

Idealne jagodzianki są pełne nadzienia, a ciasto jest puszyste, o złocistej skórce. W sezonie warto upiec je samodzielnie. Zapach jagodzianek roznoszący się po domu - poezja!
Jagodzianki
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
80 min.

Co kojarzy się ze słonecznymi, letnimi dniami? Wielu na pewno na myśl przychodzą pyszne jagodzianki. Słodkie, drożdżowe bułeczki z nadzieniem z leśnych jagód, polane lukrem lub posypane kruszonką - pycha! Przepis na jagodzianki wcale nie jest skomplikowany. Co prawda, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, jednak warto go poświęcić by zjeść najlepsze domowe jagodzianki. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki.
Jagodzianki
Czas przygotowania:
120 min.

Domowe jagodzianki to jest to.
JAGODZIANKI
Czas przygotowania:
180 min.

Pulchne domowe jagodzianki
Jagodzianki
Czas przygotowania:
170 min.

Jagodzianki dość pracochłonne i nie wyglądają jak ze sklepu to jednak o wiele lepiej smakują
DOMOWE JAGODZIANKI
Czas przygotowania:
120 min.

Pyszne bułeczki własnego wypieku.
Bułeczki jagodzianki
Czas przygotowania:
35 min.

Tak smakuje domowa kuchnia! Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Czas przygotowania:
60 min.

Moje pierwsze jagodzianki.