Agnieszka Pietroń

Racuchy z jagodami

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Racuchy z jagodami to puszyste placki wzbogacone o dużą ilość soczystych owoców. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że gotowe danie odznacza się niesamowicie delikatną konsystencją. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Placki z jagodami to ciekawy pomysł na słodkie śniadanie, deser, a nawet obiad.

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • jagody  150 g

  • jajka  3 szt.

  • jogurt naturalny  280 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • cukier  12 g

  • sól  3 g

Racuchy z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jogurt oraz jajka wyjmujemy z lodówki. Odkładamy je na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jagody myjemy, a następnie osuszamy.

  • Krok 2:

    Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Ciasto: do miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Całość ubijamy do momentu, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Surowe ciasto delikatnie łączymy z jagodami.

  • Krok 4:

    Racuchy z jagodami: olej rozgrzewamy na patelni. Następnie nakładamy łyżką porcje ciasta. Placki smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Na końcu wykładamy je na talerz. Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.

Porady

  • Racuchy z jagodami możemy także udekorować takimi owocami jak borówki amerykańskie, porzeczki, maliny oraz truskawki. Poza tym, gotowe danie rewelacyjnie komponuje się z bitą śmietaną i polewą czekoladową. W wersji fit podajemy je bez żadnych dodatków lub polewamy jogurtem naturalnym.
  • Polecamy wybierać świeże jagody. Poza sezonem na te owoce możemy sięgnąć również po mrożony produkt. W takiej sytuacji należy go wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a na końcu osuszyć. 
  • Racuchy najlepiej smażyć na średnim lub małym ogniu. Dzięki temu mamy pewność, że się nie przypalą i wyjdą idealnie.
  • Jagody bez problemu możemy zamienić na borówki amerykańskie. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że cechują się one nieco większymi rozmiarami.
  • Proszek do pieczenia z powodzeniem zastąpimy sodą oczyszczoną. W takiej sytuacji wsypujemy pół łyżeczki produktu do mąki. Gotową mieszankę łączymy z pozostałymi składnikami. Niektórzy przygotowują danie z dodatkiem rozpuszczonych w ciepłym mleku drożdży. Surowe ciasto odstawiamy wtedy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy racuchy. 
  • Niektórzy zamiast jogurtu używają mleka. Dodają wtedy niecałą szklankę płynu do ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować placki na bazie maślanki, kefiru, a nawet śmietany. W przypadku tego ostatniego produktu, polecamy wybrać taki o 18% zawartości tłuszczu. 
  • Placki smażymy z reguły na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Ważne jest, żeby był on odporny na wysokie temperatury. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane oraz smalec.
  • Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym. Dodatek ten sprawi, że nasze placki będą wyróżniać się trochę ciemniejszym kolorem oraz delikatnym karmelowym smakiem. Jeśli zależy nam na produkcie o niskim indeksie glikemicznym, warto sięgnąć wtedy po ksylitol, erytrytol lub stewię. 
  • Osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, z łatwością przygotują wegańskie placki z jagodami. Zamiast jogurtu skrywają one w sobie mleko roślinne. Jajka zastępujemy siemieniem lnianym, który należy wcześniej namoczyć w wodzie.
  • W wersji bezglutenowej deseru, mąkę pszenną zamieniamy na ryżową, jaglaną, kukurydzianą, lub gryczaną. Świetnie sprawdzi się tutaj także gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne