Artur Rogalski
0 (0)
Racuchy z jagodami to puszyste placki wzbogacone o dużą ilość soczystych owoców. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że gotowe danie odznacza się niesamowicie delikatną konsystencją. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Placki z jagodami to ciekawy pomysł na słodkie śniadanie, deser, a nawet obiad.
mąka pszenna 250 g
jagody 150 g
jajka 3 szt.
jogurt naturalny 280 g
proszek do pieczenia 8 g
cukier 12 g
sól 3 g
Przygotowanie: jogurt oraz jajka wyjmujemy z lodówki. Odkładamy je na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jagody myjemy, a następnie osuszamy.
Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto: do miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Całość ubijamy do momentu, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Surowe ciasto delikatnie łączymy z jagodami.
Racuchy z jagodami: olej rozgrzewamy na patelni. Następnie nakładamy łyżką porcje ciasta. Placki smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Na końcu wykładamy je na talerz. Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Porady
- Racuchy z jagodami możemy także udekorować takimi owocami jak borówki amerykańskie, porzeczki, maliny oraz truskawki. Poza tym, gotowe danie rewelacyjnie komponuje się z bitą śmietaną i polewą czekoladową. W wersji fit podajemy je bez żadnych dodatków lub polewamy jogurtem naturalnym.
- Polecamy wybierać świeże jagody. Poza sezonem na te owoce możemy sięgnąć również po mrożony produkt. W takiej sytuacji należy go wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a na końcu osuszyć.
- Racuchy najlepiej smażyć na średnim lub małym ogniu. Dzięki temu mamy pewność, że się nie przypalą i wyjdą idealnie.
- Jagody bez problemu możemy zamienić na borówki amerykańskie. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że cechują się one nieco większymi rozmiarami.
- Proszek do pieczenia z powodzeniem zastąpimy sodą oczyszczoną. W takiej sytuacji wsypujemy pół łyżeczki produktu do mąki. Gotową mieszankę łączymy z pozostałymi składnikami. Niektórzy przygotowują danie z dodatkiem rozpuszczonych w ciepłym mleku drożdży. Surowe ciasto odstawiamy wtedy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy racuchy.
- Niektórzy zamiast jogurtu używają mleka. Dodają wtedy niecałą szklankę płynu do ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować placki na bazie maślanki, kefiru, a nawet śmietany. W przypadku tego ostatniego produktu, polecamy wybrać taki o 18% zawartości tłuszczu.
- Placki smażymy z reguły na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Ważne jest, żeby był on odporny na wysokie temperatury. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane oraz smalec.
- Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym. Dodatek ten sprawi, że nasze placki będą wyróżniać się trochę ciemniejszym kolorem oraz delikatnym karmelowym smakiem. Jeśli zależy nam na produkcie o niskim indeksie glikemicznym, warto sięgnąć wtedy po ksylitol, erytrytol lub stewię.
- Osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, z łatwością przygotują wegańskie placki z jagodami. Zamiast jogurtu skrywają one w sobie mleko roślinne. Jajka zastępujemy siemieniem lnianym, który należy wcześniej namoczyć w wodzie.
- W wersji bezglutenowej deseru, mąkę pszenną zamieniamy na ryżową, jaglaną, kukurydzianą, lub gryczaną. Świetnie sprawdzi się tutaj także gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.