Zupa jagodowa

Deser czy obiad? Zupa jagodowa smakuje przepysznie! Nie zapomnijmy o dodatkach - zupa jagodowa najlepiej smakuje z makaronem i kleksami ze śmietanki.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 30 dag mrożonych jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • makaron (najlepiej muszelki)

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 2,5 litra wody, posól i zagotuj. Włóż zamrożone jagody i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Gotuj przez 4 minuty. Do kubka wlej 1/4 wody oraz dwa rodzaje mąki i dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Wlej do zupy i zamieszaj. Gotuj przez 5 minut i wyłącz. Na końcu dodaj zahartowaną śmietanę oraz ugotowany makaron.
  2. Zupa jagodowa będzie pięknie prezentować się udekorowana i podana ze śmietanką kremówką.
obiad deser dla dzieci zupa jagody jagodowa zupa jagodowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze