Naleśniki z jagodami skrywają w sobie pyszne owoce oraz kremowy serek waniliowy. To kultowe danie podajemy dodatkowo udekorowane słodką polewą z białej czekolady. Jednak równie dobrze smakuje posypane zwykłym cukrem pudrem. Naleśniki z jagodami świetnie sprawdzą się zarówno w roli lekkiego obiadu, jak i eleganckiego deseru.
Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 162 głosów)
Przygotowanie: jagody myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę przesiewamy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie odkładamy je do lekkiego ostygnięcia. Jajka wbijamy do małego naczynia.
Ciasto: 300 ml mleka, jajka, cukier, szczyptę soli oraz ostudzone, płynne masło przekładamy do dużego, głębokiego naczynia. Łączymy składniki za pomocą miksera. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę. Następnie całość zakrywamy folią do żywności i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie delikatnie mieszamy ciasto za pomocą łyżki.
Polewa: czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i przenosimy je do żaroodpornej miseczki. Dodajemy 50 ml mleka. Naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż powstanie masa o płynnej, jednolitej konsystencji. Na końcu łączymy polewę z jogurtem.
Naleśniki: na patelni rozgrzewamy olej. Następnie nakładamy chochlą ciasto. Smażymy naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.
Nadzienie: naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym. Następnie posypujemy je jagodami i zawijamy.
Podanie: naleśniki z jagodami serwujemy udekorowane polewą z białej czekolady oraz posypane owocami.
Porady
- Naleśniki z jagodami najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Niezjedzony deser możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
- W wersji bezglutenowej dania, mąkę pszenną zastępujemy ryżową lub gryczaną. Świetnie sprawdzi się również specjalna, gotowa mieszanka, którą z pewnością znajdziemy w supermarkecie.
- Nadzienie najlepiej zrobić na bazie świeżych owoców. Niektórzy dodają również te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Masło z powodzeniem zamienimy na olej kokosowy, rzepakowy lub słonecznikowy. Dodajemy wtedy ok. 2 łyżki wybranego produktu.
- Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się patelnia o średnicy 20-30 cm, wyróżniająca się niskimi brzegami. Ciasto wylewamy za pomocą chochli na cienką warstwę rozgrzanego tłuszczu. Całość smażymy na niskim ogniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że naleśniki się nie przypalą.
- Niektórzy część mleka zastępują wodą gazowaną. Naleśniki odznaczają się wtedy wyjątkowo puszystym oraz delikatnym ciastem. Warto zaznaczyć, że podobny efekt uzyskamy, jeśli ubijemy oddzielnie białka jaj, które na końcu połączymy z resztą składników.
Naleśniki z jagodami świetnie smakują także bez polewy z białej czekolady. Będą wtedy zawierać nieco mniej kalorii. Ponadto jeśli chcemy, równie dobrze możemy zastąpić ją:
Nadzienie do naleśników z jagodami możemy wykonać w nieco innym wydaniu. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić naleśniki w wersji wegańskiej. W takiej sytuacji ciasto przygotujemy na bazie mąki pszennej, oleju oraz mleka roślinnego. Wystarczy, że składniki dokładnie połączymy ze sobą. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji, którą następnie wylewamy za pomocą chochli na rozgrzany olej na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron. Deser polecamy udekorować gęstym mleczkiem kokosowym, cukrem pudrem oraz jagodami.
Komentarze