Wegańskie jagodzianki to pyszna i nieco zdrowsza alternatywa dla słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
(średnia 4.5 z 177 głosów)
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
½ szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie suszonych drożdży
szczypta soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
250 g mrożonych jagód
2 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki nasion chia lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
100 g płatków migdałowych
Właściwości jagód
Jagody to owoce pełne zdrowotnych walorów. Sezon na nie jest krótki
Wykonanie
Wodę
Zamrożone jagody mieszamy z syropem daktylowym i nasionami chia.
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy
jagodzianki - zobacz inne inspiracje Dieta: wegetariańska, wegańska - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan
Komentarze