Domowe pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to letni klasyk w wielu polskich domach. Od lipca do końca września w sklepach, na targowiskach, a także przy drogach można kupić wiaderka tych słodkich, granatowych owoców. Są to jedne z najpopularniejszych darów lasu. Pierogi z jagodami najlepiej smakują polane gęstą śmietaną i posypane cukrem. Idealnie nadają się na słodki obiad. Są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi ciasto na pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.56 z 195 głosów)

Domowe pierogi z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1.

    Jak zrobić dobre ciasto na pierogi z jagodami? Z mąki usypujemy kopczyk, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie zagarniamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto na pierogi z jagodami wyrabiamy dłońmi. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

  • pierogi z jagodami 2.

    Jagody mieszamy z cukrem (ok. 1/3 szklanki) i wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Pierogi z jagodami podajemy z gęstą śmietaną i cukrem.

Porady

  • Ciasto na domowe pierogi można przygotować również bez dodatku jajka. Sprawdź przepis na ciasto na pierogi
  • Mrożąc pierogi z jagodami warto ułożyć je na aluminiowej tacce do grilla. Dzięki temu, że nie leżą one całą powierzchnią na blaszce, pierożki mrożą się równomiernie i nie przyklejają się.
  • Po wrzuceniu pierogów z jagodami do wrzątku, warto zamieszać wodę, aby zapobiec ich ewentualnemu przyklejeniu się do dna garnka.
  • Jagody i borówki amerykańskie to różne owoce! Oba są jednak pyszne i można przygotować z nich świetne pierogi.
  • Latem pierogi możemy robić z innymi sezonowymi owocami, np. wiśniami, czereśniami czy agrestem. Są równie pyszne jak pierożki z jagodami.
  • Aby wygodniej i sprawniej zlepiać pierogi z jagodami można skorzystać z gadżetu kuchennego jakim jest foremka do pierogów. Dzięki niej idealna falbanka może powstać w kilka sekund. Wystarczy ułożyć krążek ciasta w foremce, dodać farsz i zamknąć foremkę, dociskając brzegi, by równo się zlepiły.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Przepis na pierogi z jagodami to sposób, aby wykorzystać to, co w sezonie letnim jest najlepsze, czyli soczyste, słodkie owoce. Pierożki z jagodami mogą być przygotowane zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami? Jest to chyba największe wyzwanie przy przygotowywaniu pierogów. Ciasto na pierogi z jagodami powinno być elastyczne i miękkie. Wszystkie składniki mogą być wyrabiane ręcznie lub w robocie kuchennym. Trikiem, który ułatwi rozwałkowywanie ciasta jest odstawienie go pod przykryciem na 30 minut. Po czasie „leżakowania” ciasto będzie bardziej plastyczne. Ciasto na pierogi z jagodami najlepiej podzielić na mniejsze części i rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć równe kółka i na środek każdego położyć łyżeczkę farszu. Następnie ciasto złożyć na pół z zlepić. Wykonanie falbanki na brzegach ciasta nie tylko sprawi, że pierożki z jagodami będą ładniej wyglądać, ale również mocniej je sklei. Ważne jest, aby nakładając farsz nie pobrudzić brzegów ciasta. Zwilżenie ich wodą lub sokiem z owoców znacznie utrudni ich sklejanie. Ile gotować pierogi z jagodami? Pierogi z jagodami powinny być gotowane „do miękkości”. Można jednak przyjąć, że będę one gotowe po mniej więcej 5 minutach od wypłynięciu na powierzchnię wody. Jak odgrzać pierogi z jagodami? Wcześniej mrożonych pierogów nie można ponownie włożyć do zamrażarki, ponieważ w jedzeniu mogą się rozwinąć szkodliwe mikroorganizmy. Ugotowane wcześniej pierogi z jagodami można zalać wrzątkiem i potrzymać chwilę w ciepłej wodzie lub podgrzać w mikrofalówce. Dobrze będą one również smakować podsmażone na patelni na maśle. Jaka śmietana do pierogów z jagodami? Najlepiej sprawdzi się kwaśna śmietana, która przełamie słodycz owoców.

Mrożone pierogi z jagodami

Przygotowanie domowych pierogów z jagodami jest czasochłonne. Nic dziwnego, że sporo osób decyduje się, aby przygotować większą porcję pierogów i trzymać je w zamrażarce. Jak zamrozić pierogi z jagodami? Można mrozić za równo pierogi surowe, jak i wstępnie odgotowane. Jeśli zdecydujemy się włożyć do zamrażarki pierogi surowe, najlepiej zrobić to od razu po ich ulepieniu (aby nie miały okazji obeschnąć). Układamy je na tacy na kilka godzin, a następnie, gdy mamy pewność, że się nie posklejają, przekładamy do foliowych woreczków. Wiele osób poleca mrozić wstępnie podgotowane pierogi z jagodami. Przepis poleca, aby wrzucić je na wrzątek na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjąć z wody, przestudzić i dopiero wtedy zamrozić. Podgotowane domowe  pierogi będą delikatniejsze od tych mrożonych na surowo. Równie dobrze można zamrozić już wcześniej ugotowane pierożki z jagodami. Jest to dobre wyjście w sytuacji, gdy zostanie nam nadmiar jedzenia po obiedzie. Ile gotować mrożone pierogi z jagodami? Najlepiej gotować je przez kilka minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ciasto w tym momencie powinno przestać być surowe. Orientacyjnie można przyjąć, że jest to czas około 5 minut od momentu wypłynięcia. Jeśli pierogi skleją się podczas mrożenia, nie należy ich rozrywać przed gotowaniem. Domowe pierogi rozkleją się same w gorącej wodzie. 

Ile kalorii mają pierogi z jagodami?

Domowe pierogi z jagodami kojarzą się ze słodkim posiłkiem. Dostarczą dobrej ilości kalorii na obiad lub lekko lunch. Aby najeść się należy zjeść około 7-8 pierogów, które będą ważyć około 350 gramów. Pierożki z jagodami dostarczą wtedy koło 680 kcal. Oczywiście wiele zależy od sposobu przygotowania posiłku. Jeśli pominiemy dodatek cukru do farszu lub zastąpimy do mniej kalorycznym odpowiednikiem, np. stewią, kaloryczność posiłku również spadnie. Podobnie dodając śmietanę do słodkich pierogów można doliczyć kilka kcal. Jeśli pierogi z jagodami odlejemy dwoma łyżkami (50 g) kwaśnej śmietany 18% kaloryczność posiłku wzrośnie o prawie 100 kcal. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy