Jagodzianki i bułeczki drożdżowe z malinami

Miałam w zanadrzu troszkę malin i jagód, więc postanowiłam zrobić kilka bułeczek :)

dodany przez: KaroOolcia karooolcia

przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 150 g malin
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Jagodzianki i bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Podgrzać lekko mleko, wkruszyć drożdże, wsypać pół szklanki cukru i pół szklanki mąki - dobrze roztrzepać. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć resztę składników, wlać wyrośnięte drożdże - wyrobić, na koniec dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 2. Przebrane jagody opłukać na sitku, dokładnie osączyć, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. To samo zrobić z malinami.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po ok. 1 łyżce jagód z cukrem, zlepić dokładnie, żeby nadzienie nie wyciekło. Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach, znów przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto się lepi do rąk - posmarować je odrobiną oleju lub obsypać w mące. Tak samo robić bułeczki z malinami.
  • 4. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jakiem, posypać odrobiną cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piec ok.15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Porady

Wypróbuj też przepis na jagodzianki Ewy


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy