Jagodzianki i bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Podgrzać lekko mleko, wkruszyć drożdże, wsypać pół szklanki cukru i pół szklanki mąki - dobrze roztrzepać. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć resztę składników, wlać wyrośnięte drożdże - wyrobić, na koniec dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
2. Przebrane jagody opłukać na sitku, dokładnie osączyć, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. To samo zrobić z malinami.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, nakładać po ok. 1 łyżce jagód z cukrem, zlepić dokładnie, żeby nadzienie nie wyciekło. Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach, znów przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto się lepi do rąk - posmarować je odrobiną oleju lub obsypać w mące. Tak samo robić bułeczki z malinami.
4. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jakiem, posypać odrobiną cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piec ok.15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Komentarze