Gulasz wołowy na winie

Przepis podpatrzyłam z książeczki ' Festiwal hiszpańskich win' coś niecoś pozmieniałam :) Rewelacja!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 10 głosów)

Składniki

  • 500g gulaszu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 zabki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 listek laurowy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory (ja dałam puszkę pomidorów krojonych w zalewie 400g)
  • 250ml czerwonego wina Monasterio de las Vinas
  • 500ml bulionu
  • 100ml oliwy lub dobrego oleju
  • sól morska pieprz świeżo mielony wg.uznania

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę a paprykę w paseczki.
  2. Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką.Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu posypany zieloną pietruszką . . . .
  3. Smacznego :-)
mięso wino czosnek cebula wołowina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze