Papryka wędzona

87 przepisów

Papryka wędzona to tradycyjna przyprawa hiszpańska, która w tym kraju jest powszechnie dodawana do różnego rodzaju potraw mięsnych i wegetariańskich. Przypomina do złudzenia zapach wędzonki. Jej regularne spożywanie sprzyja zdrowiu, pozwalając obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu we krwi. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Wpływa na podniesienie odporności organizmu, wspomaga trawienie, a także poprawia apetyt. Powszechnie używa się jej nie tylko w kuchni hiszpańskiej, lecz także indyjskiej, meksykańskiej i węgierskiej.

Odpowiadamy na pytanie, jak powstaje wędzona papryka i do jakich potraw pasuje. Przedstawiamy również kilka inspiracji na wykorzystanie papryki wędzonej w przepisach.

Przepisy na dania z papryką wędzoną

Poziom trudności: Średni
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.

Burda Książki

Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Inne z kolekcji: papryka w proszku

Papryka wędzona: jak powstaje? 

Papryka wędzona to słodka przyprawa w proszku, która powstaje w wyniku wędzenia przez kilka tygodni dymem z drewna dębowego. Następnie papryka jest poddawana kilkakrotnie procesowi mielenia za pomocą kamiennych młynów, aż do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Do wędzenia wykorzystywane są starannie wyselekcjonowane surowce – nadaje się jedynie wysokiej jakości papryka o dużej zawartości karotenoidów. Gotowa wędzona papryka w proszku przyjmuje pomarańczowo-czerwoną lub ciemnoczerwoną barwę, słodki smak oraz zapach wędzonki. 

Papryka wędzona: do czego pasuje? 

Papryka wędzona słodka nadaje się do przyprawiania różnego rodzaju mięs, wędlin czy pieczeni. Świetnie sprawdza się jako składnik marynaty, a także dodatek do takich tradycyjnych potraw jak bigos, fasolka po bretońsku czy gulasz. Można dodawać ją również do ryb, a także potraw w wersji wegetariańskiej.

Wybornie komponuje się z surówkami, warzywnymi kotlecikami, leczo, pastami do pieczywa, kaszami, ryżem czy ziemniakami. Można również dodać ją do sosu, pizzy, jajecznicy, makaronu, zapiekanki czy zupy. Nadaje każdej potrawie piękny kolor, wyjątkowy smak oraz zapach wędzonki. Może zastąpić w przepisach boczek oraz wędliny. 

Przepisy z papryką wędzoną  

Przedstawiamy kilka inspiracji na dania z wędzoną papryką, co pozwoli dowiedzieć się, do czego konkretnie można dodać tę przyprawę. Mocno pomidorowa zupa z wędzoną papryką, która doskonale syci i rozgrzewa. Sprawdza się świetnie na obiad z chłodnym okresie jesieni czy zimy. Wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem i słodkim smakiem. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Najlepiej podawać ją posypaną zielonymi ziołami, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole.  

Przy użyciu papryki wędzonej powstaje też słodki w smaku sos BBQ, który świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, kanapek, zapiekanek, sałatek oraz wegańskich burgerów. Uzyskuje wspaniałą słodycz, dzięki zastosowaniu zdrowszych zamienników cukru, takich jak melasa, syrop klonowy oraz suszone śliwki. Najlepiej smakuje z dodatkiem whisky, jednak można zrezygnować z dodatku alkoholu.  

Krem z dyni na ostro to wyjątkowo kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jest to potrawa przygotowana w 100% z produktów pochodzenia roślinnego, dlatego chętnie sięgają po nią weganie i wegetarianie. Jej rozgrzewające właściwości to zasługa dodania imbiru, czosnku, chili oraz kurkumy. Zupa ta doskonale syci za sprawą uwzględnienia w przepisie czerwonej soczewicy. Najlepiej smakuje podawana z grzankami.

Kolejną propozycją może być spaghetti bolognese. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w dodaniu aromatycznych przypraw, takich jak m.in. wędzona papryka, oregano i bazylia.

Boczek przyprawiony papryką wędzoną smakuje wyśmienicie, ponieważ przyprawa ta podkreśla jego smak. Wykonany zgodnie z przepisem wychodzi delikatny, soczysty i mocno paprykowy. Kluczem do sukcesu jest pozostawienie boczku na długi czas w zalewie z dodatkiem wędzonej i słodkiej papryki, a także wielu innych aromatycznych przypraw.