Roladki z cukinii

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 350 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
350.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 kulki mozzarelli (25 dag)
  • 12 dag sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • po łyżce suszonej bazylii i tymianku
  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki oliwy
  • źdźbła szczypiorku
  • świeża bazylia i tymianek do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinie umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 3-4 minuty. Osączyć.
  • Mozzarellę i fetę pokroić w słupki. Papryczkę chili umyć, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać papryczkę, zioła, oliwę, pieprz i dokładnie wymieszać.
  • Na końcu plastra cukinii ułożyć po słupku fety i mozzarelli, zwinąć w roladkę, przewiązać szczypiorkiem, skropić sosem, udekorować listkami bazylii i tymianku. Roladki można również zapiec 15 minut w temperaturze 200°C.

Kalorie: 350.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii