Roladki z cukinii

Roladki z cukinii wypełnione nadzieniem z fety, z dodatkiem suszonych pomidorów, smakują nieziemsko. To zdrowa, pomysłowa i pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy spotkaniu w gronie najbliższych. Przygotowuje się je niezwykle szybko, co jest ich dodatkowym atutem. Roladki podane na zimno smakują wybornie w połączeniu z mięsnym szaszłykiem, karkówką i kiełbasą z grilla. Można jeść je także bez żadnych dodatków. Podajemy sprawdzony przepis na faszerowane cukinie.

dodany przez: "Sól i Pieprz"

dodatki przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Roladki z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinia w plastrach 1.

    Przygotowanie cukinii: myjemy ją, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie paski (za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrym nożem). Smarujemy z obu stron niewielką ilością oliwy. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej – smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe paski. Zdejmujemy z patelni i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Ser feta 2.

    Nadzienie do cukinii: fetę kroimy w kostkę szerokości plastrów cukinii. Układamy po porcji na każdym plastrze i zwijamy w rulony. Pomidory suszone kroimy na pół i nabijamy je na wykałaczki. Na koniec wbijamy je w roladki z cukinii.

Kalorie: 140

Porady

  • Roladki z cukinii możemy przygotować o dowolnej porze roku. Jednak najlepiej zdecydować się na nie w sezonie na cukinię, który przypada na koniec lipca i cały sierpień. Wtedy jest ona nie tylko najtańsza, lecz także najlepiej smakuje.
  • Do przygotowania roladek najlepiej wybrać młodą, nieprzerośniętą cukinię (maksymalnie 15-20 cm), z cienką i delikatną skórką i niewykształconymi gniazdami nasiennymi.
  • Wierzch roladek z cukinii możemy udekorować zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki czy też świeżą kolendrą.
  • Alternatywą są roladki z cukinii z kurczakiem – to świetna propozycja jako przystawka na przyjęcie lub przekąska na imprezę na stojąco.
  • Jeśli przyrządzamy je z myślą o przyjęciu, imprezie czy spotkaniu w gronie rodzinnym, to dobrą opcją jest ułożenie na eleganckim półmisku różnego rodzaju roladek z cukinii, gdyż dzięki temu każdy z gości będzie mógł wybrać swój ulubiony wariant.
  • Dużą popularnością cieszą się roladki z cukinii zapiekane w piekarniku – wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 110–120 stopni Celsjusza przez 7–10 minut. Najlepiej podawać je na ciepło z sosem pomidorowym, czosnkowym lub bazyliowym.  

Notka redakcyjna

Roladki z cukinii – przepisy

Roladki z cukinii możemy przygotować na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. W wersji wegetariańskiej, np. jak w naszym przepisie z serem fetą i suszonymi pomidorami lub wegańskiej czy też mięsnej. Jeśli chodzi o komponowanie nadzienia to ogranicza nas jedynie to nasza wyobraźnia. Warto jednak pamiętać, że przynajmniej jeden ze składników powinien mieć konsystencję kremową, gdyż dzięki temu nasze roladki nie będą się rozklejać. Dla pewności warto też wzmocnić je wykałaczką – ułatwia to też sposób ich spożycia.

Roladki z cukinii możemy przygotować z serkiem mascarpone, ricottą, twarożkiem czy też serkiem kremowym. Do tego możemy dołożyć do nich również swoje ulubione warzywa np. pomidor, ogórek, oliwki, paprykę. Z kolei jeśli chcemy dodać do roladek z cukinii składnik mięsny, to możemy zdecydować się np. na łososia czy szynkę parmeńską.


Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jest warzywem niskokalorycznym, ma też niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika. Z tego powodu może być spożywana przez osoby na diecie, z insulinoopornością i cukrzyków. 100 gramów cukinii zawiera tylko 16 kalorii, ich ilość rośnie wraz z dobranymi do niej dodatkami. Do tego znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także A (poprawia wzrok), C (podnosi odporność) i K (odpowiada na mineralizację kości i procesy krzepnięcia krwi) i minerały: żelazo, potas i magnez.

Co ciekawe, cukinia nie wchłania metali ciężki ani azotanów. Dlatego z powodzeniem może być spożywana zarówno w wersji surowej (zwłaszcza młode), jak i po obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie), a także w formie przetworów: kiszenie i marynowanie.

Polecamy przepis na kwiaty cukinii w cieście.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy