Kanapka warzywna z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i wrzucamy posiekane szalotki i posiekane chili pozbawione pestek. Gdy się zeszklą, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy kolejne 2 min
kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar, posiekane, pozbawione pestek pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, pozostawiamy do ostudzenia na 20 min, a następnie miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Kanapka: umyte, oczyszczone warzywa kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Aluminiową tackę lub patelnię skrapiamy olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy, obracając od czasu do czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kromki chleba nacieramy czosnkiem i lekko skrapiamy olejem. Na podpieczonej kromce układamy po plastrze warzyw, na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée.
Komentarze