Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.
(średnia 4.55 z 146 głosów)
Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej i wrzucamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy 3 zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane chili pozbawione pestek. Podsmażamy kolejne 2 min. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar, 4 oczyszczone i rozdrobnione pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, a następnie studzimy i miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą morską i pieprzem.
Warzywa: myjemy i kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Skrapiamy ją olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy je, obracając od czasu do czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kanapki: kromki chleba nacieramy czosnkiem, lekko skrapiamy oliwą i podpiekamy. Umieszczamy na nich plastry warzyw, a na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée.
kanapki, Przekąski na ciepło - zobacz inne inspiracjePorady
Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem
Komentarze