Kanapka warzywna z rabarbarem

Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kanapki Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Kanapka warzywna z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej i wrzucamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy 3 zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane chili pozbawione pestek. Podsmażamy kolejne 2 min. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar,  4 oczyszczone i rozdrobnione pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, a następnie studzimy i miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą morską i pieprzem.

  • 2.

    Warzywa: myjemy i kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Skrapiamy ją olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy je, obracając od czasu do  czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. 

  • 3.

    Kanapki: kromki chleba nacieramy czosnkiem, lekko skrapiamy oliwą i podpiekamy. Umieszczamy na nich plastry warzyw, a na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée. 

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy