Kanapka warzywna z rabarbarem

Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.

kanapki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Składniki:

  • purée:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • łyżka oleju
  • 5 szalotek
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 50 ml octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • sól morska, pieprz
  • kanapka:
  • bakłażan
  • cukinia
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • duży pomidor
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • chleb na zakwasie
  • 2 ząbki czosnku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i wrzucamy posiekane szalotki i posiekane chili pozbawione pestek. Gdy się zeszklą, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy kolejne 2 min
  • kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar, posiekane, pozbawione pestek pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, pozostawiamy do ostudzenia na 20 min, a następnie miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  • Kanapka: umyte, oczyszczone warzywa kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Aluminiową tackę lub patelnię skrapiamy olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy, obracając od czasu do czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kromki chleba nacieramy czosnkiem i lekko skrapiamy olejem. Na podpieczonej kromce układamy po plastrze warzyw, na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée.

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy