Panini z salami i boczkiem

Panini to nic innego niż włoska kanapka z rozmaitymi dodatkami, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym przepisie w wersji z salami i z boczkiem, ale wariantów jest wiele, z powodzeniem można zrobić to danie ze swoimi ulubionymi składnikami. To świetna propozycja na drugie śniadanie, obiad lub kolację, sprawdza się również w roli przekąski na imprezę.

dodany przez: Facet w kuchni

kanapki przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 160 głosów)

Panini z salami i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Panini chleb: grubszy chleb tostowy albo ciabatty – kroimy na pół.  

  • 2.

    Kanapka panini: do pieczywa dodajemy plasterki salami, mozzarelli, plastry cukinii i pomidora. Boczek grillujemy lub smażymy na suchej patelni, żeby wytopił się z niego tłuszcz. Składamy i zapiekamy w opiekaczu przez kilka minut.
     
     

Porady

  • Panini to danie, które możesz spożywać na ciepło lub na zimno. Do kanapki możesz dodać ulubione dodatki. Najlepiej sprawdzają się ser mozzarella, szynka, salami, pomidory, oliwki, a także rukola i bazylia.
  • Można dodać także grillowane warzywa lub mięso np. pierś z kurczaka (mięso może być też pieczone.
  • Włoską kanapkę można zrobić przy użyciu patelni, tostera lub grilla. Ten ostatni sposób jest najbardziej tradycyjny.
  • Jeśli często robisz panini, rozważ kupno specjalnego grilla do zapiekania kanapek. Zapieczone w grillu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
  • Kanapkę możesz posmarować masłem lub domowym pesto, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.
  • Jeśli zdecydujesz się na użycie sałaty lub rukoli, nie zapiekaj kanapki zbyt mocno, ponieważ zielenina zwiędnie i nie będzie tak smaczna, jak powinna.
  • To także świetna przekąska na imprezę, pasuje też na sylwestrową zabawę. Z powodzeniem może być przygotowane wcześniej i spożywane na zimno.

Notka redakcyjna

Panini co to jest?


Panini to danie (w formie kanapki) uwielbiane przez Włochów. Słowo „panino” w języku włoskim oznacza chleb niewielkich rozmiarów. Włoską kanapkę w tradycyjnej wersji przygotowuje się z chlebków ciabatta i zapieka na grillu. Do kanapki można dodać ulubione dodatki, dlatego też panini jest uniwersalnym daniem, które można spożywać na ciepło oraz na zimno. 


Z czym podać kanapki panini?


Tradycyjne panini podaje się z salami, szynką, pieczonym mięsem lub warzywami. Natomiast dodatki możesz dobrać zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Polecamy sięgnąć po: bakłażana, ogórka, pomidora, paprykę, a także oliwki, cebulę lub mieszankę sałat. Ser mozzarella możesz zastąpić serem pleśniowy, np. camembert lub cheddarem. Można podać panini z sosem czosnkowym, żurawiną lub skropić kanapkę oliwą z oliwek. Sprawdzą się też salsy i dipy, pomidorowe, z awokado (guacamole) lub serowe.


Jakie pieczywo do panini?


Jeśli chcesz przygotować tradycyjne panini, sięgnij po chlebki ciabatta. Mniej tradycyjne, ale równie smaczne, kanapki można podać także z innym rodzajem pieczywa. W tej roli sprawdzi się bagietka, foccacia oraz lavas, czyli tradycyjny chlebek turecki. Ostatecznie możesz użyć także chleba tostowego. Na rynku dostępne jest także pieczywo przygotowane specjalnie do zapiekania panini. Takiego pieczywa szukaj na półkach ze zdrową żywnością.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy