REKLAMA

Włoskie panini z salami i boczkiem

Panini - włoska kanapka z rozmaitymi dodatkami, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.  W tym przepisie w wersji mięsnej, ale to tylko jedna z propozycji. Zobacz, jak zrobić smaczne i szybkie panini. 

dodany przez: Facet w kuchni

kanapki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczywo - grubszy chleb tostowy albo ciabatty - kroimy na pół. 
     

  • 2.

    Do pieczywa dodajemy plasterki salami, mozzarelli, plastry cukinii i pomidora. Składamy i zapiekamy w opiekaczu.

  • 3.

    Boczek grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Podajemy razem z panini.

Porady

  • Panini to danie, które możesz spożywać na ciepło lub zimno. Do kanapki możesz dodać ulubione dodatki. Najlepiej sprawdzają się sery mozzarella, szynki, salami, pomidory, oliwki, a także rukola. Do panini możesz dodać także grillowane lub pieczone mięso np. pierś z kurczaka. 
  • Włoską kanapkę możesz zrobić przy użyciu patelni, tostera lub grilla. Ten ostatni sposób jest najbardziej tradycyjny. 
  • Jeśli często robisz panini, rozważ kupno specjalnego grilla do zapiekania kanapek. Panini zapieczone w grillu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. 
  • Kanapkę możesz posmarować masłem lub jak wolisz bardziej wyraziste smaki, domowym pesto. 
  • Jeśli zdecydujesz się na użycie sałaty lub rukoli, nie zapiekaj kanapki zbyt mocno, ponieważ zielenina zwiędnie i nie będzie tak smaczna, jak powinna. 
     

Notka redakcyjna

Panini co to jest?


Panini to danie (w formie kanapki) uwielbiane przez Włochów. Słowo „panino” w języku włoskim oznacza chleb niewielkich rozmiarów. Włoską kanapkę w tradycyjnej wersji przygotowuje się z chlebków ciabatta i zapieka na grillu. Do kanapki można dodać ulubione dodatki, dlatego też panini jest uniwersalnym daniem, które można spożywać na ciepło oraz na zimno. 


Z czym podać kanapki panini?


Tradycyjne panini podaje się z salami, szynką, pieczonym mięsem lub warzywami. Natomiast dodatki możesz dobrać zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Polecamy sięgnąć po: bakłażana, ogórka, pomidora, paprykę, a także oliwki, cebulę lub mieszankę sałat. Ser mozzarella możesz zastąpić serem pleśniowy lub serem camembert. Możesz podać panini z sosem czosnkowym, żurawiną lub skropić kanapkę oliwą z oliwek. 


Jakie pieczywo do panini?


Jeśli chcesz przygotować tradycyjne panini, sięgnij po chlebki ciabatta. Mniej tradycyjne, ale równie smaczne, kanapki można podać także z innym rodzajem pieczywa. W tej roli sprawdzi się bagietka, foccacia oraz lavas, czyli tradycyjny chlebek turecki. Ostatecznie możesz użyć także chleba tostowego. Na rynku dostępne jest także pieczywo przygotowane specjalnie do zapiekania panini. Takiego pieczywa szukaj na półkach ze zdrową żywnością.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy