Gorąca czekolada z solą morską i bitą śmietaną

Aksamitna gorąca czekolada z dodatkiem soli morskiej i czekoladowej bitej śmietany to nie tylko napój na gorąco, ale też płynny, czekoladowy deser. Gorąca czekolada w takim wydaniu jest doskonała!

Dodany przez:

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka śmietany kremówki
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 120 g czekolady 90–100% kakao
  • 2 kwadraty (30 g) czekolady mlecznej
  • 2–3 łyżeczki miodu
  • 3/4 szklanki pełnego mleka

Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietanę ubijamy z odrobiną soli morskiej i cukrem, aż z kremu będą się tworzyć „górskie szczyty”. Delikatnie wsypujemy przesiane kakao, aż się pięknie połączy. Przykrywamy i odstawiamy.
  2. Do rondelka ustawionego nad gotującą się wodą wkładamy kawałki czekolady i roztapiamy, stale mieszając. Dodajemy miód (w zależności od tego, jak słodki lub gorzki chcemy mieć napój) i dolewamy mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gorący płyn.
  3. Równomiernie rozlewamy do dwóch wysokich szklanek, dodajemy przygotowaną bitą śmietanę, możemy delikatnie posypać kryształkami soli morskiej i podajemy od razu.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
gorąca czekolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze