Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to propozycja na szybki i smaczny deser, który idealnie sprawdzi się wówczas, gdy chcemy przygotować coś szybkiego na słodko. Wafle z mlekiem w proszku są lekkie i przyjemnie wilgotne w środku, idealnie komponują się z kawą i herbatą. Najlepiej smakują dzień lub dwa po przyrządzeniu – wówczas miękną one pod wpływem kremowego nadzienia. Masa do wafli z mlekiem w proszku ma mleczko-kakaowy i doskonale komponuje się z chrupiącym i lekko słodkim waflem! Poniżej podajemy prosty przepis na wafle z mlekiem w proszku. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.84 z 609 głosów)


Kroki przygotowania:

  • masa-czekoladowa 1.

    Przepis na wafle z mlekiem proszku zaczynamy od rozpuszczenia margaryny, a następnie dodania do niej cukru, cukru waniliowego, mleka płynnego oraz kakao. Całość mieszamy – powinna nam wyjść z tego gładka i dość gęsta masa. Wówczas, gdy wszystkie składniki zaczną się nam gotować, dodajemy do nich mleko w proszku i energicznie mieszamy (tak, by nie powstały grudki). 

  • wafle 2.

    Gdy nasza masa do wafli z mlekiem w proszku jest już gotowa, całość zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat waniliowy i czekamy ok. 15 minut aż masa lekko przestygnie. Po tym czasie smarujemy wafle naszą masą, układając je warstwami (pierwszy i ostatni wafel nie powinny być pokryte masą). Na końcu przekładamy wafle ciężkim przedmiotem na ok. 20 minut. Po tym czasie wafle z mlekiem proszku już można kroić i podawać gościom, jednak najlepiej smakuje on po ok. dwóch dniach od przygotowania.  

Porady

  • Wafle z mlekiem z proszku można przygotować zarówno bez kakao, jak i z jego dodatkiem. Jeśli zdecydujemy się na pierwszy wariant, to nasze wafle będą miały intensywny, mleczny posmak. 
  • W zależności od naszych preferencji smakowych możemy przygotować wafle z mlekiem z proszku o dowolnym smaku. Popularnym rozwiązaniem jest dodanie do masy zblendowanych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek, borówek lub innych. 
  • Ważną zasadą przy przygotowaniu wafli z mlekiem proszku jest przyłożenie ich ciężkim przedmiotem po przygotowaniu. Dzięki temu prostemu trickowi nasz deser będzie zwarty. 
  • Zamiast podanej w przepisie na wafle z mlekiem w proszku margaryny możemy wykorzystać masło, które jest jej zdrowszym odpowiednikiem.
     

Notka redakcyjna

Wafle z mlekiem w proszku – różne odsłony przepisu 

Wafle z mlekiem w proszku to dla wielu z nas deser kojarzący się przede wszystkim z czasem dzieciństwa. Lekkie wafle idealnie sprawdzą się w okresie wiosenno-letnim do kawy lub herbaty. Istnieje bardzo dużo wariacji na temat wafli, które różnią się od siebie przede wszystkim nadzieniem. Dużą popularnością, zwłaszcza wśród najmłodszych smakoszy, cieszą się wafle z masą krówkową, którą przygotowuje się na bazie mleka skondensowanego z puszki. Można również kupić gotową masę kajmakową. Oprócz tego popularną wariacją na temat wafli z mlekiem w proszku są wafle z masą truskawkową, którą można przygotować ze świeżych lub mrożonych owoców. Nie należy także zapominać o waflach ze śmietaną do kawy, która świetnie nadaje się do masy i nadaje całości charakterystycznego, śmietankowego posmaku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy