Przepis na wegańską mleczną czekoladę to świetny zamiennik dla gotowych produktów. Zdrowe i roślinne słodycze posmakują każdemu. Wegańska czekolada jest słodka, delikatna i ma charakterystyczny, lekki posmak kokosa. Z pistacjami, bakaliami, czy liofilizowanymi malinami? Każdy może stworzyć swoją ulubioną kompozycję. Oto domowa wegańska czekolada - przepis znajdziecie poniżej!
(średnia 4.52 z 174 głosów)
Olej kokosowy rozpuszczamy najlepiej w temperaturze pokojowej lub delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodajemy bakalie lub inne lubiane dodatki, aby wegańska czekolada – przepis na nią – spełniał wszystkie nasze oczekiwania. Wylewamy masę do foremki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
Porady
- Śmietankę kokosową można kupić jako osobny produkt lub zebrać ją z mleka kokosowego w puszce - śmietanka to ta gęsta część.
- Często kostki czekolady się szybko topią przez to, że bazują one na oleju kokosowym. Taka już jest czekolada wegańska - przepis podpowiada więc, aby przechowywać ją w lodówce.
- Zobacz również, jak zrobić wegańskie fondue czekoladowe.
Łatwo można kupić w sklepach wegańskie słodycze, takie jak żelki bez żelatyny, batoniki roślinne, czy czekolada wegańska. Przepis na domowe słodkości daje nam pewność, że słodycz powstał z produktów w 100% pochodzących z roślin. Co jednak z czekoladą ze sklepów? Niestety czekolada mleczna ma w składzie mleko w proszku i/ lub serwatkę w proszku, które wykluczają ją z diety wegan. Czy czekolada gorzka to czekolada wegańska? Przepis na sukces to czytanie składów! Czekolady gorzkie zazwyczaj są odpowiednie dla wegan, również te wiodących marek. Warto też zwrócić uwagę na czekolady z nadzieniem – często do ich produkcji użyte zostały produkty pochodzenia zwierzęcego (np. śmietanka) oraz olej palmowy, który część wegan również wyklucza ze swojej diety.
Przepis na wegańską czekoladę to to, co w gotowaniu lubimy najbardziej. Dużo słodyczy, same pyszne smaki oraz bardzo proste kroki wykonania. Jak zrobić wegańską czekoladę? Wystarczy wymieszać olej kokosowy ze śmietanką, kakao oraz słodzikiem i całość schłodzić. To wszystko – oto gotowa czekolada wegańska. Przepis podstawowy pozostaje niezmienny, ale dodatki pozwalają stworzyć wyjątkowe połączenia!
Z jakimi innymi smakami może być połączona czekolada wegańska? Podrzucamy kilka inspiracji na słodkie tabliczki. Czekolada wegańska będzie pysznie smakować, jeśli dorzucimy do niej odrobinę pokruszonej chałwy (wegańska ma w składzie syrop z daktyli zamiast miodu) i orzechów – można zainspirować się przepisem na czekoladę chałową. Z jeszcze płynnej masy na roślinną czekoladę i masła orzechowego powstaną kultowe czekoladki Reese's. Można w niej maczać również owoce i orzechy i uzyskać np. wegańskie mrożone banany w czekoladzie.
Komentarze