Domowe kakao

Domowe kakao to sposób na pyszny i słodki podwieczorek. Kubek gorącego kakao z mlekiem to pomysł na to jak poprawić sobie humor w słabszy dzień. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Domowe kakao sprawdzi się również jako napój podawany do śniadania lub kolacji. To napój uwielbiany przez najmłodszych domowników i nie tylko! Doskonale smakuje serwowany w towarzystwie wypieków takich jak np. kruche ciasteczka. Zobacz, jak zrobić pyszne, domowe kakao na mleku.

dodany przez: Julita gotuje

Napoje

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mleko gotowanie 1.

    Jak zrobić kakao do picia? Rozpoczynamy od przygotowania mleka. W tym celu wlewamy je do garnka i dosypujemy cukier waniliowy. Całość gotujemy pilnując, żeby mleko nie wykipiało. 

  • kakao łyżka 2.

    W tym czasie wsypujemy kakao do szklanki i dodajemy odrobinę wody, żeby je rozmieszać. Dosładzamy mleko. Gdy poziom mleka zaczyna się podnosić, wlewamy do niego rozdrobnione kakao i mieszamy. Gorące kakao z mlekiem przelewamy do kubków. Smacznego!

Porady

  • Mleko przed dodaniem do niego kakao, możemy też spienić przy użyciu specjalnego spieniacza do mleka. Dzięki temu utworzy się nam pyszna i aksamitna pianka.
     
  • Do kakao na mleku możemy dodać również dodatki takie jak goździki czy np. pianki. Ten drugi dodatek z pewnością przypadnie do gustu młodszym domownikom.
     
  • Gorące kakao możemy udekorować również bitą śmietaną. Najlepiej, jeśli zrobimy ją sami. Będziemy potrzebowali śmietany 30%. Ważne, by wcześniej odpowiednio ją schłodzić. Oprócz tego przyda się nam odrobina cukru pudru. Śmietanę ubijamy mikserem do momentu aż stanie się sztywna. 
     

Notka redakcyjna

Kakao - napój bogów

Kakao oprócz tego, że ma doskonały smak, posiada również wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim, jest ono bogate w przeciwutleniacze chroniące nasz organizm przed licznymi chorobami. Dodatkowo zawiera witaminy takie jak witamina A, E czy C, a także liczne związki mineralne, m.in. żelazo, wapń, magnez i fosfor. Regularne picie kakao może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na takie choroby jak cukrzyca, nowotwory, choroby serca czy nadciśnienie. Oprócz tego, kakao dodaje energii i pomaga utrzymać nasz układ nerwowy w dobrej kondycji. Co ciekawe, udowodniono, że kakao poprawia nastrój i uspakaja. Gorący kubek tego napoju będzie więc doskonałym wyborem po ciężkim dniu w pracy. Dodatkowo, kakao gotowane ma pozytywny wpływ na naszą pamięć, a jego regularne picie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na demencję. Dzięki zawartości polifenoli, alkaloidów i innych witamin oraz minerałów, kakao uznawane jest za napój przyczyniający się do długowieczności. Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że kakao uznawane jest również jako produkt wspomagający odchudzanie. Mowa oczywiście o tym, które nie posiada cukru i sztucznych ulepszaczy. Regularne picie takiego kakao na ciepło wspomaga metabolizm, a tym samym pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Przed sięgnięciem po ten napój, należy pamiętać, że nie każde kakao będzie dla nas odpowiednie i zdrowe. Wybierajmy te, naturalne, bez dodatku cukru. Niestety popularne na rynku kakao dla dzieci nie będzie dobrym wyborem. Przez dodatek substancji słodzących i aromatów, mają znikome właściwości prozdrowotne, a nawet są szkodliwe. Warto regularnie spożywać kakao bez szkodliwych dodatków. W końcu nie bez powodu uznawane jest ono za napój bogów!

Zobacz także: przepis na wegańskie smoothie kakaowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy