Domowe kakao to sposób na pyszny i słodki podwieczorek. Kubek gorącego kakao z mlekiem to pomysł na to jak poprawić sobie humor w słabszy dzień. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Domowe kakao sprawdzi się również jako napój podawany do śniadania lub kolacji. To napój uwielbiany przez najmłodszych domowników i nie tylko! Doskonale smakuje serwowany w towarzystwie wypieków takich jak np. kruche ciasteczka. Zobacz, jak zrobić pyszne, domowe kakao na mleku.
Domowe kakao / fot. iStock
(średnia 4.33 z 206 głosów)
Jak zrobić kakao do picia? Rozpoczynamy od przygotowania mleka. W tym celu wlewamy je do garnka i dosypujemy cukier waniliowy. Całość gotujemy pilnując, żeby mleko nie wykipiało.
W tym czasie wsypujemy kakao do szklanki i dodajemy odrobinę wody, żeby je rozmieszać. Dosładzamy mleko. Gdy poziom mleka zaczyna się podnosić, wlewamy do niego rozdrobnione kakao i mieszamy. Gorące kakao z mlekiem przelewamy do kubków. Smacznego!
Porady
- Mleko przed dodaniem do niego kakao, możemy też spienić przy użyciu specjalnego spieniacza do mleka. Dzięki temu utworzy się nam pyszna i aksamitna pianka.
- Do kakao na mleku możemy dodać również dodatki takie jak goździki czy np. pianki. Ten drugi dodatek z pewnością przypadnie do gustu młodszym domownikom.
- Gorące kakao możemy udekorować również bitą śmietaną. Najlepiej, jeśli zrobimy ją sami. Będziemy potrzebowali śmietany 30%. Ważne, by wcześniej odpowiednio ją schłodzić. Oprócz tego przyda się nam odrobina cukru pudru. Śmietanę ubijamy mikserem do momentu aż stanie się sztywna.
Kakao oprócz tego, że ma doskonały smak, posiada również wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim, jest ono bogate w przeciwutleniacze chroniące nasz organizm przed licznymi chorobami. Dodatkowo zawiera witaminy takie jak witamina A, E czy C, a także liczne związki mineralne, m.in. żelazo, wapń, magnez i fosfor. Regularne picie kakao może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na takie choroby jak cukrzyca, nowotwory, choroby serca czy nadciśnienie. Oprócz tego, kakao dodaje energii i pomaga utrzymać nasz układ nerwowy w dobrej kondycji. Co ciekawe, udowodniono, że kakao poprawia nastrój i uspakaja. Gorący kubek tego napoju będzie więc doskonałym wyborem po ciężkim dniu w pracy. Dodatkowo, kakao gotowane ma pozytywny wpływ na naszą pamięć, a jego regularne picie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na demencję. Dzięki zawartości polifenoli, alkaloidów i innych witamin oraz minerałów, kakao uznawane jest za napój przyczyniający się do długowieczności. Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że kakao uznawane jest również jako produkt wspomagający odchudzanie. Mowa oczywiście o tym, które nie posiada cukru i sztucznych ulepszaczy. Regularne picie takiego kakao na ciepło wspomaga metabolizm, a tym samym pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Przed sięgnięciem po ten napój, należy pamiętać, że nie każde kakao będzie dla nas odpowiednie i zdrowe. Wybierajmy te, naturalne, bez dodatku cukru. Niestety popularne na rynku kakao dla dzieci nie będzie dobrym wyborem. Przez dodatek substancji słodzących i aromatów, mają znikome właściwości prozdrowotne, a nawet są szkodliwe. Warto regularnie spożywać kakao bez szkodliwych dodatków. W końcu nie bez powodu uznawane jest ono za napój bogów!
Zobacz także: przepis na wegańskie smoothie kakaowe.
Komentarze