REKLAMA

Czekolada domowej roboty

Domowa czekolada jest nie tylko pyszną, ale również zdrową przekąska, bowiem bazuje na sprawdzonych i ekologicznych składnikach. Wbrew pozorom przepis na czekoladę domowej roboty nie jest zbyt skomplikowany – bez trudu poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w cukiernictwie. Do przygotowania domowej czekolady przyda nam się specjalna foremka, dzięki której będziemy mogli uzyskać idealną tabliczkę czekolady. Nasz przepis na czekoladę możemy potraktować jako bazę i modyfikować go np. poprzez dodatek suszonych owoców, dzięki którym nasz deser zyska bardziej oryginalny smak i wygląd. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić czekoladę domowej roboty! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 277 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kakao 1.

    Przepis na czekoladę domowej roboty zaczynamy od podgrzania w rondelku: płynnego oleju kokosowego, miodu i kakao. Całość podgrzewamy w rondlu ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dalej dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy, i ponownie mieszamy. 

  • Papier do pieczenia 2.

    Dno małej formy lub szablon w kształcie serca wykładamy pergaminem. Wlewamy masę czekoladową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Czekoladowe serce dekorujemy kleksami lukru, cukrem, posypką i owocami.

Porady

  • Domową czekoladę możemy udekorować niemal dowolnymi dodatkami – w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Wśród ciekawych rozwiązań możemy wymienić: różowy lukier, różowy cukier dekoracyjny, serduszka cukrowe czy mieszanka czerwonych owoców liofilizowanych. 
  • Nasz przepis na czekoladę domowej roboty możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej syrop klonowy (zamiast miodu). Dzięki temu nasza czekolada będzie znacznie słodsza i w ten sposób uzyskamy wegańską czekoladę domową
  • Domową czekoladę można również zrobić w wersji bakaliowej, dodając do niej różne rodzaje orzechów, migdały i wiórki kokosowe.
  • Ważnym akcesorium w przygotowaniu domowej czekolady jest foremka, dzięki której uzyskamy tabliczkę czekolady jak ze sklepu. Na rynku dostępne są foremki metalowe i silikonowe – obie dobrze odgrywają swoją rolę. 

Notka redakcyjna

Przepis na czekoladę domową – jakie składniki wybierać? 


Podstawowym składnikiem w przepisie na domową czekoladę jest kakao – to od jakości tego produktu zależy smak naszego deseru. Najlepiej sprawdzi się surowe, gorzkie ciemne kakao (a nie napój kakaowy, który zawiera sporą ilość cukru) – w jego składzie nie znajdziemy zarówno cukru, jak i innych „polepszaczy” smaku. Kakao jest źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych, jest też bardzo dobrym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, odpowiadające m.in. za stany zapalne oraz proces starzenia się. Oprócz tego kakao pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także, co może wydać się nieco szokujące, wspomaga proces odchudzania. Znany i udowodniony naukowo jest również pozytywny wpływ kakao na proces pamięci i koncentracji. Podsumowując, jeśli chcemy przygotować domową czekoladę, to zdecydowanie najlepszą opcją jest sięganie, po ciemne kakao


Ważnym składnikiem w naszym przepisie na czekoladę domowej roboty jest również olej kokosowy, dzięki któremu nasza czekolada będzie miała zwartą konsystencję. Zamiast niego możemy wykorzystać masło. W niektórych przepisach na czekoladę możemy znaleźć margarynę, jednak nie zalecamy jej wykorzystywać – zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym deserze. 


Pozostałe składniki w naszym przepisie na czekoladę, czyli: miód, cynamon, ekstrakt waniliowy, to składniki fakultatywne, które z powodzeniem możemy zastąpić innymi. Zamiast miodu możemy wykorzystać np. syrop klonowy. Dobór dodatków do domowej czekolady zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzą się bakalie, suszone owoce, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce, posypka cukrowa czy nawet papryczka chilli. 

Domowa czekolada z mleka w proszku  

Alternatywą dla naszego przepisu na czekoladę domowej roboty jest czekolada z mleka w proszku. Jest to świetny sposób na uzyskanie mlecznej czekolady, która powszechnie uważana jest za znacznie smaczniejszą. Do jej przygotowania potrzebujemy: kakao (60 g), masło (250 g) lub olej kokosowy (200 g), mleko (200 ml) oraz mleko w proszku (600 g) oraz cukier (200 g) lub ksylitol (150 g). Najpierw cukier, masło i mleko podgrzewamy do czasu aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy mleko w proszku i kakao. Powinna nam się utworzyć gęsta i jednolita masa, którą przekładamy do formy na tabliczkę czekolady. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy