Dżem z agrestu

Dżem z agrestu to pyszny pomysł na zdrowy dodatek do kanapek, naleśników i deserów. Szczególnie wersja z kiwi, jak w naszym przepisie poniżej. Takie domowe przetwory idealnie sprawdzą się na całą zimę i urozmaicą posiłki poza sezonem na świeże owoce. Aby go wyczarować, potrzebujecie tylko kilku składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Zobaczcie naszą sprawdzoną recepturę na dżem agrestowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dżemy

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)

Dżem z agrestu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • dzem-z-agrestu 1.

    Dżem z agrestu: Kiwi obieramy ze skórki, a agrest dokładnie myjemy. Oczyszczone i pokrojone owoce zasypujemy w garnku cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy owoce i gotujemy przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dorzucamy startą skórkę z dwóch limonek oraz listki mięty i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików,  zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Porady

  • Dżem z agrestu idealnie komponuje się z nabiałem. Będzie świetnym dodatkiem do jogurtu z muesli czy kanapki z twarogiem. Można go dodać również dla urozmaicenia masy do sernika na zimno. 
  • Jeśli lubicie intensywne smaki, możecie dodać do gotujących się owoców korę cynamonu, odrobinę startego imbiru lub trawę cytrynową.
  • Dżem z agrestu z miętą to tylko jeden z wielu pomysłów na przetwory. Można też użyć do niego listków melisy, gałązki lawendy czy kwiatów czarnego bzu.
  • Aby mieć pewność, że dżem agrestowy będzie stał przez całą zimę, można dodatkowo go pasteryzować na mokro lub sucho. Tak przygotowane przetwory przetrwają nawet kilka sezonów, zachowując doskonały smak i wartości odżywcze.

Notka redakcyjna

Agrest - kcal i właściwości

Agrest to bardzo zdrowy, a przy tym niskokaloryczny owoc. Choć wielu z nas doskonale pamięta go z ogródków naszych rodziców i dziadków, obecnie nie jest już tak popularny. Mimo to, zdecydowanie warto poszukać go na straganach i w warzywniakach, bo ma w sobie nie tylko mnóstwo smaku, ale i wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim, jest skarbnicą witamin C i B oraz beta karotenu. Ma w sobie także wiele minerałów, między innymi miedź, potas i chrom. Przy wszystkich tych cennych składnikach, agrest jest niezwykle ubogi w kalorie, gdyż w stu gramach ma ich jedynie 44.

 

Dżem z agrestu - przepis podstawowy i pomysły na dodatki

Dżem agrestu i kiwi to tylko jedna z wielu smakowitych opcji, gdyż przetwory z agrestu można przygotowywać na przeróżne sposoby. Możemy dodawać do niego przeróżne przyprawy lub mieszać go z innymi owocamiAgrest można połączyć również z innymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki, rabarbar, maliny czy mango. Z innych dodatków, wspaniale sprawdzą się tu przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki czy kardamon. Dobrym pomysłem będą też świeże i suszone zioła. Szczególnie smaczną kompozycją będzie dżem z agrestu z miętą, ale sprawdzi się tu także melisa lub lawenda. 

 

Dżem z agrestu do czego go dodawać?

Dżem z agrestu świetnie sprawdzi się nie tylko solo, ale także do kremów, musów czy deserów na zimno. Można dodać go do smoothie, aby dodać mu słodyczy i dodatkowego posmaku. Pysznie będzie smakował jako nadzienie do naleśników, babeczek, rogalików, a nawet pierogów na słodko. Konfitura z agrestu wspaniale łączy się także z daniami na słono, więc doskonale wypadnie jako dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych mięs

 

Agrest - przetwory i nie tylko

Co zrobić z agrestu? Agrest można wykorzystać w wielu innych przepisach. Możemy nim wypełnić kruchą tartę, puszyste drożdżówki czy delikatny biszkopt. Najprostsze ciasto z agrestem można przygotować już z kilku składników. Wystarczy tylko mąka, jajko, masło, śmietana, proszek do pieczenia i cukier lub ulubiony słodzik. Agrest świetnie sprawdzi się także do różnego rodzaju deserów na zimno, takich jak koktajle, sorbety czy lody. Małe owoce agrestu świetnie wyglądają i smakują zatopione w galaretkach, musach, sernikach na zimno czy deserach na bazie żelatyny. Pysznym wspomnieniem z dziecięcych lat i kuchni babci będzie też kompot z agrestu. Taki zdrowy i aromatyczny napój idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Innym pomysłem, tym razem dla dorosłych, jest nalewka z agrestu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy