Dżem z aronii

Dżem z aronii to obowiązkowa propozycja w każdej spiżarni i piwnicy. Idealnie sprawdzi się przez cały rok, zarówno jako smarowidło do świeżego pieczywa, ale także dodatek do wielu dań i deserów. Oprócz pysznego smaku i przyjemnej konsystencji, ten przysmak słynie też z dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Zobaczcie, jak zrobić dżem z aronii jak z babcinej spiżarni.

dodany przez: Kulinarna Ania

przetwory dżemy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 223 głosów)

Dżem z aronii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: aronie dokładnie myjemy i obieramy z szypułek.

  • 2.

    Gotowanie: owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia.

  • 3.

    Dżem z aronii: gorące owoce dokładnie blendujemy i dalej gotujemy, aż staną się szkliste. 

  • 4.

    Pasteryzacja: gotowy dżem z aronii przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 5 minut. 

Porady

  • Dżem z aronii najlepiej przygotowywać z lekko przymarzniętych owoców, ponieważ wtedy oddają one więcej soku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby gotować dżem ze świeżych owoców, prosto z krzaczka. 
  • Aby aronie nie były gorzkie, można je wcześniej zamrozić i przygotować przetwory dopiero na drugi dzień. Taki dżem z aronii mrożonej nie straci wartości odżywczych, koloru ani konsystencji, za to będzie znacznie mniej cierpki.
  • Jeśli zbieramy owoce aronii po pierwszych przymrozkach, to wówczas możemy pominąć krok z ich mrożeniem. W takim przypadku aronię należy najpierw dokładnie umyć, przebrać, odsączyć z nadmiaru wody, zmiażdżyć (lub zblendować), dodać cukier i zagotować na małym ogniu. 
  • Kiedy zbierać aronię? Zbiory aronii zaczynają się w końcówce sierpnia lub na początku września. Dojrzałe owoce poznamy po żółto-pomarańczowych liściach. Warto też sprawdzać wybarwienie szypułek. Na owocach gotowych do zbioru, z zielonego zmieniają one kolor na ciemnoczerwony. 

Notka redakcyjna

Dżem z aronii - przepisy na różne sposoby

Jak zrobić dżem z aronii? Ta receptura przygotowywana jest w różnych domach na wiele sposobów. Niektórzy trzymają się tradycyjnej dwuskładnikowej wersji, czyli gotują owoce z cukrem, a inni wykorzystują smakowe i zapachowe dodatki. Świetnie sprawdzi się tu nuta wanilii, zarówno w formie suszonej laski, jak i płynnej esencji czy cukru wanilinowego. Do aronii można dosypać też szczyptę suszonego imbiru lub zetrzeć kawałek świeżego. Aronie bardzo dobrze smakują też z odrobiną cynamonu. Do dżemu z aronii można dodać również sok z cytryny, który zbalansuje słodycz i nada całości bardziej odświeżającej nuty. Jeśli nie macie pod ręką świeżego cytrusa, wykorzystajcie zamiast niego kwasek cytrynowy. 

Dobrym pomysłem jest także zamiana części cukru na miód. W ten sposób nie tylko dosłodzimy przetwory, ale i dodatkowej im głębi smaku. Jeśli liczycie kalorie, możecie przygotować też dżem z aronii bez cukru. W takim wypadku do owoców warto dodać jednak sok jabłkowy lub pomarańczowy. Naturalnym i słodzikiem mogą też być dojrzałe banany. Cierpki smak aronii można też zbalansować dodatkiem innych owoców. Świetnie smakuje dżem z aronii, jabłek i gruszek. Sprawdzoną mieszanką jest również dżem z aronii z malinami, wiśniami lub śliwkami. 

Co zrobić z aronii? Inne przepisy

Dżem z aronii to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego zdrowego owocu. Co można zrobić z aronii, aby jak najlepiej wykorzystać jej potencjał? Można wykorzystać ją na inne przetwory, takie jak aromatyczny sok czy orzeźwiający kompot. Dzieci pokochają kisiel zrobiony z tego owocu, natomiast dorosłym z pewnością posmakuje nalewka z aronii.

Na tym nie kończą się jednak możliwości. Aronia to nie tylko materiał na przetwory, ale i składnik wielu dań oraz słodkości. Świetnie nadaje się do wypieków i deserów na zimno. Będzie dobrym urozmaiceniem babeczek, placków, tart na słodko czy naleśnikówSzczególnie smacznym i prostym przepisem, który warto wypróbować, jest kruche ciasto z aronią. Można je przygotować z dodatkiem kruszonki, pianki lub bezy. 

Aronia - wartości odżywcze i kcal

Aronia jest krzewem owocowym, który często spotkamy w lasach, na celowych plantacjach, a także na torfowiskach (zwłaszcza na Pomorzu). Jako że nie ma ona zbyt dużych wymagań glebowych, coraz chętnie uprawiamy ją także w ogródkach i na działkach. Owoc ten zyskuje coraz większą popularność ze względu na walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Chroni układ krwionośny, reguluje poziom glukozy i wspomaga trawienie. Fantastycznie działa też na skórę, paznokcie i włosy. Owoce aronii wspomagają również odporność i pooprawiają pamięć oraz koncentrację. Przy wszystkich tych dobroczynnych wartościach, aronię wyróżnia bardzo niska wartość kaloryczna, gdyż w 100 gramach ma tylko 50 kcal

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy