Dżem z aronii, jabłek i gruszek

świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.2 z 217 głosów)

Składniki:

  • aronia 4 kg
  • gruszki 2 kg
  • jabłka 2 kg
  • cukier 2 kg

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Aronię zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przecieramy w robocie kuchennym. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy 15 min.
  • Następnie dodajemy strarte jabłka i gruszki, gotujemy wszystko 30 min. Pozostawiamy w garnku na 1 dzień.
  • Następnego dnia gotujemy dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
  • Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by "zassały". Możemy też dodać cukier żelujący, dżemix lub żlefix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.
  • Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Sok z Aronii
bardzo zdrowy sok

Joanna 55

Sok z Aronii

Główne składniki: