REKLAMA

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Dżem z aronii z dodatkiem jabłek i gruszek to propozycja smacznego, pożywnego i zdrowego przetworu na zimę. Aronia słynie ze swoich dobroczynnych właściwości prozdrowotnych, które zawdzięcza m.in. witaminie C i potasowi. Dżem z aronii najlepiej przygotowywać z lekko przymarzniętych owoców, ponieważ wówczas oddają one więcej soku. Dżem z aronii i jabłek z dodatkiem gruszek świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa. Można go także wykorzystywać jako nadzienie do naleśników. Poniżej podajemy przepis na dżem z aronii i jabłek! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory dżemy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.19 z 220 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Aronia jabłka 1.

    Przepis na dżem z aronii i jabłek zaczynamy od oczyszczenia i zamrożenia aronii. Powinna on poleżeć w zamrażalniku przez dobę. Po upływie tego czasu aronię blendujemy przekładamy do garnka, razem z cukrem i całość zagotowujemy. 

  • Aronia jabłka 2.

    W tym czasie myjemy jabłka i gruszki, trzemy je na tarce o średnich oczkach i dokładamy do garnka z owocami aronii. Zagotowujemy, dusimy przez 30 minut. Podobnie jak powidła śliwkowe, zostawiamy na noc i następnego dnia ponownie zagotowujemy, zdejmując pianę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy na sucho lub mokro

Porady

  • Nasz przepis na dżem z aronii i jabłek z dodatkiem gruszek wystarczy na porcję 8 słoików 330 ml lub 2 duże słoiki litrowe i jeden mniejszy pół litrowy.
  • Jeśli zbieramy owoce aronii po pierwszych przymrozkach, to wówczas możemy pominąć krok z ich mrożeniem. W takim przypadku aronię należy najpierw dokładnie umyć, przebrać, odsączyć z nadmiaru wody, zmiażdżyć (lub zblendować), dodać cukier i zagotować na małym ogniu. 
  • Do dżemu z aronii, jabłek i gruszek możemy dodać również sok z cytryny, który nada całości lekko kwaskowatego charakteru. 

Notka redakcyjna

Przetwory z aronii 


Aronia jest krzewem owocowym, którego ojczyzną jest północna Ameryka. W Polsce możemy ją spotkać w lasach, na celowych plantacjach, a także na torfowiskach (zwłaszcza na Pomorzu). Aronia jest w Polsce stosunkowo powszechna – możemy ją spotkać zarówno na przydomowych, jak i działkowych ogródkach. Nie ma ona zbyt dużych wymagań glebowych, co zapewne jest jednym z powodów, dla których jest tak często uprawiania. Co ciekawe, świeże owoce aronii są uznawane za niesmaczne, mają gorzko-kwaśny smak, dlatego też najczęściej wykorzystywane są one do innych celów. Najczęściej przygotowuje się dżem z aronii, a także soki i nalewki. Cennym i pożądanym surowcem są również suszone owoce aronii, które można zalać wodą i spożywać w formie wywaru. 


Aronia – naturalny środek leczniczy 


Aronia, ze względu na bogactwo substancji odżywczych, uznawana jest za naturalny środek leczniczy. Może ona być stosowana jako pomoc w walce z nadciśnieniem, a także jako środek łagodzący przy problemach trawiennych. Aronii można używać również w celu poprawy odporności. Nie należy bagatelizować jej wpływu na system nerwowy – aronia może poprawić pamięć i koncentrację. Aronii nie należy stosować m.in. przy problemach z niskim ciśnieniem krwi, nadkwasocie żołądka, żylakach i zaparciach.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy