Dżem malinowy to jeden z prostszych w przygotowaniu przetworów na zimę. Do wykonania potrzeba tylko dwóch składników. Własnoręcznie zrobiony dżem malinowy będzie aromatyczny i wystarczająco słodki. Poziom słodkości każdy może dostosować do swoich potrzeb. Dżem malinowy można doprawić dodatkiem kardamonu lub wanilii. Podpowiadamy łatwy przepis na dżem malinowy.
Dżem malinowy / Fot. StockFood
Dżem malinowy - przepis:
Na początek czyste maliny należy przebrać tak by nie było listków. Następnie należy wsypać owoce do rondla z grubym dnem i mieszając ogrzewać aż puszczą sok ( 5-10 minut). Następnie należy wsypać cukier i dalej smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści. W trakcie smażenia należy zbierać z wierzchu pianę. Po 15 minutach trzeba przełożyć gorący dżem malinowy do czystych wyparzonych słoiczków. Następnie trzeba zamknąć dżem malinowy . Wszystkie słoiki z dżemem malinowym należy pasteryzować 10 minut.
Porady
Sprawdź przepis na dżem z pigwy i dżem ze śliwek!
Aby ułatwić sobie przygotowanie do domowego dżemu malinowego warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Przydatny będzie garnek z nieprzywierającym dnem, chochla do nabierania dżemu oraz łyżka, która ułatwi mieszanie gotującego się dżemu malinowego. Jeżeli chcemy uzyskać gładki dżem, to można dodatkowo zblendować owoce. Przydatne będą słoiki o poręcznym kształcie i wielkości. Warto zwracać uwagę na pojemność naczynia. Najlepiej zrobić konfiturę w słoikach o średniej wielkości. A gdy już zakręcimy i zapasteryzujemy słoiki, to warto ozdobić je ładną etykietą. Taki dżem malinowy będzie świetnym prezentem na wyjątkowe okazje.
Dżem malinowy można przygotować w wersji surowej. Wystarczy wziąć 400 g malin i 2 łyżki ksylitolu. Smak dżemu malinowego można podrasować dodatkiem nasion chia. Na początek należy przełożyć maliny do blendera. Następnie trzeba dodać do nich ksylitol i blendować. Następnie należy dodać nasiona chia i potem mieszać trzy razy co pięć minut. Dżem malinowy należy podawać ze świeżym pieczywem. Do dżemu malinowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. cynamon, miętę, kardamon, a nawet bazylię. Gotowy produkt należy przechowywać maksymalnie przez dwa dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze