Dżem malinowy

Dżem malinowy to jeden z prostszych w przygotowaniu przetworów na zimę. Do wykonania potrzeba tylko dwóch składników. Własnoręcznie zrobiony dżem malinowy będzie aromatyczny i wystarczająco słodki. Poziom słodkości każdy może dostosować do swoich potrzeb. Dżem malinowy można doprawić dodatkiem kardamonu lub wanilii. Podpowiadamy łatwy przepis na dżem malinowy

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory dżemy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.14 z 265 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Dżem malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min 1.

    Dżem malinowy - przepis:
    Na początek czyste maliny należy przebrać tak by nie było listków. Następnie należy wsypać owoce do rondla z grubym dnem i mieszając ogrzewać aż puszczą sok ( 5-10 minut). Następnie należy wsypać cukier i dalej smażyć aż cukier całkowicie się rozpuści. W trakcie smażenia należy zbierać z wierzchu pianę. Po 15 minutach trzeba przełożyć gorący dżem malinowy do czystych wyparzonych słoiczków. Następnie trzeba zamknąć dżem malinowy . Wszystkie słoiki z dżemem malinowym należy pasteryzować 10 minut.

Porady

Sprawdź przepis na dżem z pigwy i dżem ze śliwek!

Aby ułatwić sobie przygotowanie do domowego dżemu malinowego warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Przydatny będzie garnek z nieprzywierającym dnem, chochla do nabierania dżemu oraz łyżka, która ułatwi mieszanie gotującego się dżemu malinowego. Jeżeli chcemy uzyskać gładki dżem, to można dodatkowo zblendować owoce. Przydatne będą słoiki o poręcznym kształcie i wielkości. Warto zwracać uwagę na pojemność naczynia. Najlepiej zrobić konfiturę w słoikach o średniej wielkości. A gdy już zakręcimy i zapasteryzujemy słoiki, to warto ozdobić je ładną etykietą. Taki dżem malinowy będzie świetnym prezentem na wyjątkowe okazje.


Notka redakcyjna

Jak zrobić dżem z malin?

Dżem malinowy można przygotować w wersji surowej. Wystarczy wziąć 400 g malin i 2 łyżki ksylitolu. Smak dżemu malinowego można podrasować dodatkiem nasion chia. Na początek należy przełożyć maliny do blendera. Następnie trzeba dodać do nich ksylitol i blendować. Następnie należy dodać nasiona chia i potem mieszać trzy razy co pięć minut. Dżem malinowy należy podawać ze świeżym pieczywem. Do dżemu malinowego można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. cynamon, miętę, kardamon, a nawet bazylię. Gotowy produkt należy przechowywać maksymalnie przez dwa dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy