Dżem z malin to jeden z prostszych przepisów na zamknięcie smaków lata w słoiku. Do jego wykonania potrzebne są tylko trzy składniki, chociaż przetwory można wzbogacić o ulubione przyprawy, zioła lub owoce. To uniwersalny dodatek do pieczywa, naleśników i deserów. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na dżem malinowy.
StockFood
Owoce: przebieramy i myjemy, a następnie umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Gotowanie: podgrzewamy maliny zasypane cukrem, aż puszczą sok, a kryształki zaczną się rozpuszczać. Dodajemy sok z cytryny. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy dżem przez około 90 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka, żeby nie przywarła do dna.
Dżem z malin: przelewamy do umytych, wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków. Szczelnie je zakręcamy i otulamy ręcznikiem, żeby wolno traciły temperaturę. Po całkowitym wystudzeniu zakrętki powinny być wklęsłe, co oznacza, że prawidłowo się zassały.
Porady
- Podany przepis na dżem z maliny pozwoli na wypełnienie około 10 słoików po 200 ml. Zanim przystąpimy do pracy, sprawdźmy, czy szkło nie jest wyszczerbione, a zakrętki nie noszą śladów rdzy. Przetwory należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
- Żeby ułatwić sobie przygotowanie przetworów, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Przydatne będą: spory garnek z nieprzywierającym dnem, chochla do nabierania dżemu i duża drewniana łyżka do mieszania. Można skorzystać z tradycyjnych słoików typu twist off lub weków (z kauczukową uszczelką i metalową klamerką). Warto ozdobić je ładną etykietą i wstążką. Taki dżem malinowy domowy będzie świetnym prezentem na wyjątkowe okazje.
- Jeśli zależy nam na czasie i nie mamy ochoty pilnować gotujących się owoców, możemy zrobić szybki dżem malinowy z żelfiksem. Zawarta w nim pektyna ułatwia zagęszczenie przetworów. Zrobienie ich nie zajmie więcej niż 30 minut.
- Jak zrobić dżem z malin na zimę? Pamiętajmy, żeby rozlewać go do słoików, kiedy jest jeszcze gorący, a także zadbać o to, żeby studził się powoli. Przetrwa kolejny sezon w spiżarni, jeśli zakrętki zassały się do wewnątrz. Dla pewności możemy przeprowadzić pasteryzację słoików na mokro (w garnku z wodą) lub na sucho (w piekarniku).
- Ile cukru na kilogram malin do dżemu? Zazwyczaj dodaje się go od 200 do 300 g, w zależności od preferencji i smaku owoców. Można też wykorzystać miód lub niskokaloryczny zamiennik cukru, taki jak ksylitol lub stewia.
- Jeśli chcemy zrobić dżem malinowy bez pestek, przetrzyjmy owoce po wstępnym gotowaniu (kiedy już się rozpadną) przez gęste sito. Niepozorne nasionka nie są trawione przez organizm, ale pomagają oczyścić przewód pokarmowy z toksyn.
- Maliny są bardzo delikatnymi owocami, ale to nie znaczy, że nie należy ich myć. Żeby ich za bardzo nie zmiażdżyć, warto wypłukać je z zanieczyszczeń w kąpieli wodnej.
- Miłośnicy domowych przetworów z owoców z kwaskową nutą powinni także sprawdzić nasz przepis na dżem z czerwonej porzeczki.
Przyrządzany w tradycyjny sposób dżem z malin bez żelfiksu wymaga nieco cierpliwości, ale efekt jest warty zachodu. Domowe przetwory bez konserwantów smakują wybornie i można je wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak:
Domowy dżem z malin to doskonały dodatek do kanapek, na bazie bułki kajzerki, pajdy chleba lub rogalika. Takie śniadanie lub przekąska posmakuje zwłaszcza dzieciom. Polecane przez nas przetwory przydadzą się także do:
Dżem malinowy przyda się też do przełożenia tortu, udekorowania deseru na zimno (takiego jak mus lub pudding), a także do urozmaicenia zdrowej owsianki.
Niespodziewanie nadszedł sezon na maliny, a Wy jeszcze nie wiecie, co zrobić z owoców, które dojrzewają na krzaczkach pod koniec lata? Spieszymy z podpowiedzią. Ten cudowny kwaskowy składnik można wykorzystać do zrobienia takich przetworów jak:
Komentarze