Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to prosta i pyszna konserwa domowa, która stanowi alternatywę dla wędlin dostępnych w sklepach. Jej największą zaletą jest smak, który przypomina wiejskie kiełbasy z czasów PRL-u. Zawdzięcza go ona składnikom – słoninie, łopatce wieprzowej i boczku wędzonemu. Klasyczna, mięsista, aromatyczna, wyrazista – wszystkie te przymioty doskonale oddają walory kiełbasy w słoiku. Podpowiadamy, jak zrobić kiełbasę w słoiku. 

dodany przez: mojegotowanie

Przetwory

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mięso mielone 1.

    Przepis na kiełbasę w słoiku zaczynamy od dwukrotnego zmielenia słoniny i boczku oraz jednokrotnego zmielenia łopatki wieprzowej. W dalszej kolejności mieszamy ze sobą wszystkie składniki mięsne, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wodę. 

  • pasteryzacja 2.

     Kolejnym etapem w przygotowaniu kiełbasy w słoiku jest wyrobienie masy i jej przyprawienie. Dalej masę dodajemy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę. 

Porady

  • Do przygotowania kiełbasy w słoiku niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa z nakładką o grubych oczkach. 
  • Kiełbasę w słoikach przygotowaną według naszego przepisu (pasteryzowaną jednokrotnie) należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3-4 tygodnie. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu kiełbasy w słoiku, to należy zakonserwować ją za pomocą tyndalizacji, która polega na trzykrotnej pasteryzacji (pierwszej w dniu przygotowania, a następnych w kolejnych dniach). 
  • Do swojskiej kiełbasy w słoikach najlepiej sprawdzi się boczek wędzony, który nadaje całości charakterystycznego „wędzonego” posmaku. Jeśli nie mamy boczku wędzonego, to możemy dodać sól wędzoną. 
  • Jeśli kiełbasę w słoikach przygotowujemy z zamiarem zjedzenia jej w ciągu kilku najbliższych dni, to do przepisu możemy dodać również drobno posiekaną cebulę. 
     

Notka redakcyjna

Kiełbasa w słoiku do dziś uważana jest za rarytas, a jej przygotowanie nie jest tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać, że nasz przepis na kiełbasę w słoiku można dowolnie modyfikować, dostosowując go do indywidualnych preferencji kulinarnych. 

Kiełbasa w słoiku z galaretą

Jedną z ciekawych alternatyw dla naszej propozycji jest kiełbasa w słoiku z galaretką. Jeśli chcemy ją przygotować, to do przepisu powinniśmy wykorzystać również żelatynę, która odpowiada właśnie za pyszną i pożywną galaretkę w kiełbasie. Dodajemy jej ok. 50g żelatyny na 0,5l wody. Powinniśmy ją dodać na etapie przyprawiania naszej masy mięsnej. 

Kiełbasa w słoiku – jakie mięso? 

Tradycyjną kiełbasę w słoiku przygotowuje się z mięsa wieprzowego (najczęściej z łopatki lub z szynki). Opcjonalnie możemy wykorzystać również inne typu mięs. Stosunkowo dużą popularnością cieszy się kiełbasa w słoiku z mięsa drobiowo-wieprzowego. Dodaje się do niej mięso z udka kurczaka lub z udźca z indyka. Prawdziwym smakoszom z pewnością przypadnie do gustu pomysł kiełbasy w słoiku z dziczyzny.  

Jak długo gotować kiełbasę w słoiku? 

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od tego, jak długo chcemy przechowywać kiełbasę w słoiku. Jeśli przygotowujemy ją z zamiarem spożycia w ciągu kilku dni, to wystarczy jednorazowe przegotowanie słoików w ok. 100 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut. Jeśli jednak zależy nam na dłuższym przechowywaniu kiełbasy w słoikach, to powinniśmy je poddać tzw. pasteryzacji frakcjonowanej, która polega na trzykrotnej pasteryzacji (w przeciągu trzech dni).

Czytaj także: Pasteryzacja słoików - na sucho w piekarniku czy na mokro? 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy