Duszona wołowina w sosie warzywnym jest idealnym daniem na świąteczny obiad. Dodatek wina podkreśla smak mięsa, które przygotowane według naszego przepisu jest niezwykle delikatne. Całości dopełni towarzystwo puree ziemniaczanego lub ugotowanego ryżu, a także ulubiona surówka. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić pyszne duszone mięso wołowe samodzielnie.
Maria Panzer
(średnia 5 z 1 głosów)
Mięso: łopatkę wołową posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar mąki i smażymy mięso w rondelku, na oleju słonecznikowym przez około 2–3 minuty. Wyjmujemy mięso, przekładamy na talerz i odkładamy na bok.
Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę i seler, kroimy w kostkę o grubości około 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.
Smażenie: marchewkę i seler wkładamy do naczynia, w którym smażone było mięso i podsmażamy przez 3-4 minuty na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Duszenie: do garnka z warzywami dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy przez kilka minut. Następnie powoli dolewamy po odrobinie wina, mieszając. Zagotowujemy. Dokładamy mięso i dolewamy taką ilość wody, by całkowicie je zakryć. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
Krojenie mięsa: duszoną wołowinę wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Sos dusimy jeszcze przez chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Plastry mięsa umieszczamy w sosie.
dania mięsne - zobacz inne inspiracjePorady
- Dolewanie wina możemy rozłożyć w czasie, co sprawi, że sos stanie się bardziej intensywny zarówno pod względem smaku, jak i koloru. 500 ml wina to ilość minimalna. Można ją zwiększyć zgodnie z własnymi upodobaniami.
- Do przygotowania duszonej wołowiny najlepsze będzie świeże mięso od sprawdzonego producenta.
- Wołowina duszona idealnie współgra z czosnkiem, którego ilość możemy zwiększyć, co sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne.
- Do potraw z wołowiny duszonej sprawdzi się dodatek majeranku, szałwii, papryki ostrej, świeżo startej gałki muszkatołowej oraz zielonego pieprzu.
Komentarze