Kiełbasa pieczona w piwie

biała kiełbasa na Wielkanoc musi być !

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 177 głosów)

Składniki:

  • 10 niedużych kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 3 duże cebula
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
  • ok. 125 ml piwa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawę ognistą, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką. Wlałam ok. 1/2 szkl. piwa Desperados bo tylko takie miałam, ale może i dobrze bo nie jest ani gorzkie ani zbyt intensywne.
  • Musztardę zmieszałam z miodem i posmarowałam miksturą wierzch kiełbasek. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30-40 minut co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia.
  • Podałam z wiejskim chlebem, którym można było wytrzeć resztki sosu z talerzu.

Porady

Zobacz też: kaczka pieczona w piwie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy