Biała kiełbasa w piwie

Ocena:

4.34 (186)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Biała kiełbasa w piwie jest niesamowicie soczysta, a jej skórka zarumieniona i chrupiąca. Wyjątkowo dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa. A podana z dodatkiem chrzanu świetnie sprawdzi się  na wielkanocnym obiedzie. Potrawę warto wcześniej zaplanować – kiełbasa biała w piwie nie jest skomplikowana w wykonaniu, ale wymaga godzinnego pieczenia.

Składniki:

  • biała kiełbasa  4 szt.

  • cebula  3 szt.

  • piwo  125 ml

  • olej  80 ml

  • musztarda  10 g

  • majeranek  5 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Biała kiełbasa w piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w piórka.

  • Krok 3:

    Kiełbasa: nakłuwamy ją.

  • Krok 4:

    Marynata: 40 ml oleju łączymy z majerankiem, musztardą, solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli.

  • Krok 6:

    Pieczenie: cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy piwo. Następnie układamy kiełbasy i smarujemy je z wierzchu wcześniej przygotowaną marynatą. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut.

  • Krok 7:

    Podanie: białą kiełbasę w piwie podajemy w towarzystwie ziemniaków lub świeżej kromki chleba.

Porady

  • Biała kiełbasa w piwie świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego obiadu. Polecamy podać ją wtedy z dodatkiem chrzanu. Nada on potrawie nieco pikantnego smaku.
  • Białą kiełbasę możemy również usmażyć. Wystarczy dodać ją do zeszklonej na patelni cebuli, a następnie polać ją piwem. Całość podgrzewamy, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
  • Do potrawy możemy dodać również liście laurowe, tymianek, czy rozmaryn. Zioła nadadzą kiełbasie wspaniałego, głębokiego aromatu.
  • Najlepiej użyć jasnego piwa typu lager. Nie tylko idealnie komponuje się z białą kiełbasą, ale także nie zdominuje smaku naszej potrawy.
  • Gotowe danie możemy podać również w towarzystwie ziemniaczanego puree. Taki dodatek smakuje wyśmienicie w połączeniu z cebulowo-piwnym sosem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biała kiełbasa w piwie – inne warianty

Biała kiełbasa w piwie to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. W zależności od własnych preferencji możemy wzbogacić ją w różne składniki, które sprawią, że potrawa będzie dla nas smaczniejsza. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji na białą kiełbasę w piwie z:

  • miodem – taka potrawa odznacza się słodko-słonym smakiem. Do jej przygotowania najlepiej sprawdzi się delikatny w smaku miód wielokwiatowy,
  • kiszoną kapustą – danie wspaniale prezentuje się na wielkanocnym stole. Jeśli chcemy wzbogacić aromat potrawy, warto dodać do niej grzyby takie jak prawdziwki, czy maślaki,
  • jabłkami – owoce nadają potrawie delikatnego, kwaśnego posmaku. Jabłka możemy z powodzeniem zastąpić śliwkami,
  • suszonymi pomidorami – danie w takim wydaniu skrywa w sobie białe kiełbasy zanurzone w wyjątkowym sosie pomidorowym, suszonych pomidorach oraz papryce,
  • pieczarkami – żeby ją przygotować, wystarczy dodać do podstawowego przepisu na białą kiełbasę w piwie, pokrojone pieczarki.

Co jeszcze można zrobić z białej kiełbasy?

Białą kiełbasę możemy przygotować również w zupełnie inny sposób. Warto wykorzystać ją do wykonania takich potraw jak:

  • zapiekanka z białą kiełbasą – to fantastycznie połączenie kiełbasy, jabłek, śliwek oraz miodu,
  • sałatka z białej kiełbasy ta nietypowa propozycja na wykorzystanie białej kiełbasy to świetny pomysł na przystawkę, czy drugie śniadanie. Z łatwością zabierzemy ją do pracy, czy na uczelnię,
  • biała kiełbasa w sosie chrzanowym – sos wspaniale podkręca smak kiełbasy. Tak przygotowaną potrawę z powodzeniem możemy podać na obiad podczas Wielkanocy,
  • duszona biała kiełbasa – jest delikatna, soczysta i wyjątkowo aromatyczna. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i na co dzień,
  • barszcz biały na zakwasie – to obowiązkowa zupa na wielkanocnym stole. Idealnie smakuje z dodatkiem ugotowanego jajka oraz białej kiełbasy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne