REKLAMA

Kiełbasa z grilla – zwyczajna i biała

Kiełbasa z grilla, pysznie skwiercząca i chrupiąca to hit na każde spotkanie przy ruszcie. Kluczem do sukcesu jest wybór mięsa dobrej jakości, a także odpowiednie przyprawienie. To doskonały przysmak, który zjemy w gronie rodziny i przyjaciół. Proponujemy postawić na klasyczną wersję, ale nie tylko. Jako niecodzienną propozycję, polecamy białą kiełbasę z grilla. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

Potrawy na grilla

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)


Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kiełbasa grillowanie 1.

    Kiełbasa z grilla: rozdzielamy pętka, następnie nabijamy je na dłuższą wykałaczkę i kładziemy na ruszcie, bezpośrednio nad rozgrzanym żarem. Kiełbasy grillujemy z obu stron, aż zaczną skwierczeć i przypiekać się. Pamiętajmy jednak, żeby nie trwało to zbyt długo, w przeciwnym razie skórka popęka, a sama kiełbasa może rozpaść się.

Porady

  • Kiełbasę z grilla można podpiekać z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka.
  • Kiełbasę z grilla najczęściej podaje się w towarzystwie świeżego chleba, z musztardą i ketchupem. Ale warto spróbować też innych smaków, np. sosu curry lub czosnkowego, na bazie majonezu lub jogurtu.
  • Do kiełbasy pasuje również sałatka ziemniaczana do grilla.
  • W zdrowszej wersji, razem z kiełbasą z grilla, warto przyrządzić szaszłyki warzywne. Można skomponować je według własnego uznania, np. z ziemniaków, papryki, cebuli, cukinii.
  • W mniej klasycznym wydaniu możemy zrobić również szaszłyki z kiełbasy na grilla, przełożone kawałkami warzyw. W ten sposób stworzymy pełne, sycące danie.
  • Do kiełbasy z grilla warto przygotować lekkie sałatki, z miksu sałat i sezonowych warzyw, doprawione sosem, np. winegretem lub jogurtowym.

Notka redakcyjna

Kiełbasa z grilla – czym ją przyprawić

Kiełbasę możemy grillować bez dodatku przypraw. Dobre jakościowo mięso samo w sobie ma już wyrazisty smak. Jeśli jednak chcemy nieco podkręcić smak naszej kiełbasy, warto dodać do niej ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzi się w tym wypadku np. słodka lub ostra papryka. Możemy również użyć gotowej mieszanki przypraw do grilla. Dobrym pomysłem jest też ponacinanie kiełbasy z grilla i włożenie w nią plasterków świeżego czosnku. Sprawdzi się również czosnek granulowany.


Jeśli chcemy przyprawić kiełbasę na grilla, najlepiej natrzeć ją przyprawami kilka godzin przed pieczeniem. Dzięki temu mięso odpowiednio nimi nasiąknie i będzie naprawdę pyszne.

 

Kiełbasa z grilla – jaką wybrać?

Jaka kiełbasa najlepiej nadaje się na grilla? Ważne, by nasze mięso nie było za chude ani za tłuste. Idealnym wyborem będzie kiełbasa wieprzowa. Możemy również sięgnąć po białą kiełbasę z grilla. Warto jednak chwile ją podgotować przed wrzuceniem na ruszt (chyba, że kupimy kiełbasę, która jest już parzona).  


Kiełbasę na grilla najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach mięsnych. Z pewnością będzie to mięso o wiele lepszej jakości niż to kupione w hipermarkecie, które często jest hermetycznie pakowane z dodatkiem konserwantów. Dobra jakościowo kiełbasa z grilla sprawi, że nasze danie będzie jeszcze lepsze, a przy tym zdrowsze.


Ile kalorii ma kiełbasa z grilla?

W 100 g kiełbasy z grilla znajduje się około 251 kalorii. Jest to dość tłusta potrawa. Pamiętajmy jednak, że balans w diecie jest bardzo istotny. Nie zaszkodzi nam zatem, gdy czasem sięgniemy po raz na jakiś czas.


Żeby zminimalizować liczbę kalorii, warto serwować kiełbasę z grilla z warzywami z rusztu lub surówkami, zamiast chleba. Doskonale sprawdzą się tu warzywa takie jak cukinia, papryka czy bakłażan.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy