Domowy gulasz wołowy

lekko pikantny, rozgrzewający

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ½ kg wołowiny
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • Kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, liść laurowy, rozmaryn, płatki słodkiej chilii
  • Olej rzepakowy
  • ½ litra wywaru wołowego

Przygotowanie

  1. Jednogarnkowe dania mają wielką zaletę, wszystko robi się razem przechodzi smakami a my mamy mnie zmywania. Mięso obgotowałam z liściem laurowym, zielem angielskim i grzybkami ok 30 minut, następnie trzeba je pokroić na kawałki wzdłuż włókien. W rondlu podsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem i pokrojoną w talarki marchewką , dodajemy kawałki mięsa, solimy, pieprzymy oprószamy mąką i chwilę zesmażamy. Całość zalewamy wywarem wołowym i przyprawiamy. Dusimy na wolnym ogniu około 25 minut dodajemy ziemniaki przekrojone na pół i dusimy jeszcze ok 30 aż mięso będzie miękkie.
  2. Wspaniały dodatkiem do tego dania będą ogórki kiszone.
mięso warzywa obiad kolacja sos ziemniaki wołowina. gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy