Chleb bez mąki z pestek i nasion, w tym siemienia lnianego, to pomysł na pełnoziarnisty wypiek dla osób, które z różnych powodów nie sięgają po klasyczną mąkę. Jest bezglutenowy i odpowiedni dla wegan, to też świetna propozycja na pieczywo keto. Każda kromka chleba z ziaren bez mąki jest bardzo sycąca i zdrowa. A do tego przepis jest prosty i szybki – nie potrzebujemy zakwasu ani drożdży.
StockFood
Suche składniki: dokładnie mieszamy je w silikonowej keksówce.
Mokre składniki: syrop klonowy, olej i wodę łączymy na jednolitą emulsję.
Ciasto na chleb: suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, aż nasiąkną i masa będzie gęsta. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodajemy 1–2 łyżeczki wody (ok. 10 ml). Wierzch wyrównujemy zewnętrzną stroną łyżki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc.
Piekarnik: rozgrzewamy go do temp. 175°C.
Pieczenie: chleb bez mąki wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z formy, układamy do góry dnem na ruszcie i pieczemy 30–40 minut. Chleb z ziaren jest gotowy, gdy podczas opukiwania słychać głuchy odgłos.
Porady
- Składniki na chleb bez mąki można wymieszać w misce i dopiero po czasie leżakowania przełożyć do keksówki.
- A może dodać trochę słodyczy? Chleb z ziaren bez mąki będzie dobrze smakować, gdy dodamy do niego trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.
- Syrop klonowy można zastąpić miodem, jednak należy pamiętać, że wtedy pieczywo przestanie być przepisem wegańskim.
- Chleb bez mąki pszennej nie ma w sobie glutenu, jednak przygotowując go dla osoby wykluczającej to białko z diety, należy upewnić się, że wykorzystane płatki owsiane mają odpowiedni certyfikat. Zdarza się, że mogą być zanieczyszczone.
- Dobrze kroi się dopiero po wystygnięciu – niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż będzie zimny.
- Upieczony, pachnący chleb z ziaren można podawać ze świeżymi, sezonowymi warzywami, jajkiem lub chudą drobiową wędliną.
Pieczywo to częsty składnik w naszych jadłospisach – dwie kromki z jajecznicą na śniadanie, kanapka z serem i warzywami na lunch i tosty na kolację. Chleb z ziarnami jest fantastyczną bazą zdrowych posiłków. Często jedna kromka wystarcza, by się najeść, ponieważ jest gęsty oraz pełen wysokoenergetycznych orzechów i ziaren. Z tego przepisu często korzystają osoby na diecie bezglutenowej, wegańskiej i ketogenicznej, ponieważ pozwala on zastąpić powszechny chleb pszenny.
Obawiacie, że chleb bez mąki będzie się rozpadał? Na szczęście tak się nie stanie, a to wszystko dzięki dodatkowi oleistych płynów – oleju kokosowego i syropu klonowego. Nie mniej istotne jest odstawienie masy chlebowej na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ziarna mogły wchłonąć część wody. Dzięki temu staną się bardziej miękkie, a chleb po upieczeniu będzie się przyjemnie jadło.
Ważny jest też sposób przechowywania. Chleb bez mąki powinien być trzymany w foliowym woreczku, żeby ograniczyć dostęp tlenu. Dzięki temu zachowa świeżość na dłużej i będzie łatwy do zjedzenia nawet przez 5 dni. Dobrze znosi również mrożenie, w całości lub pokrojony na kromki.
Istnieje wiele przepisów na chleb – na mące pszennej, kukurydzianej, razowej, bez mąki, na zakwasie i drożdżach. Kiedyś na polskich stołach królował żytni na zakwasie, dziś jednak wyparty został przez pszenny. Warto pamiętać, że pieczywo z zrobione w domu jest zwykle bardziej aromatyczne i zdrowsze niż to ze sklepu.
Jak upiec chleb w domu? Przepisów podpowiadających, jak wypiec własny bochenek jest wiele. My szczególnie polecamy przepis na:
Jeśli chcemy zacząć robić regularnie własne wypieki pomocne może okazać się posiadanie wypiekacza do chleba. Ta maszyna zrobi większość pracy za nas – nam pozostaje tylko dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i zajadać się świeżym pieczywem.
Komentarze