Chleb bez mąki

Chleb bez mąki – to możliwe z tym przepisem! Pyszny chleb z pestek i nasion, w tym siemienia lnianego, to pomysł na pełnoziarnisty wypiek dla osób, które z różnych powodów nie sięgają po klasyczną mąkę. Jest bezglutenowy i odpowiedni dla wegan, a każda kromka jest bardzo sycąca i zdrowa. Przepis jest prosty i szybki – nie potrzebujemy zakwasu ani drożdży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pieczywo chleb

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 187 głosów)


Chleb bez mąki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • orzechy i słonecznik 1.

    Ciasto na chleb: suche składniki dokładnie mieszamy w silikonowej keksówce. Syrop klonowy, olej i wodę łączymy na jednolitą emulsję. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż nasiąkną i masa będzie gęsta. Jeśli masa na chleb z ziaren jest zbyt zwarta, dodajemy 1–2 łyżeczki wody. Wierzch wyrównujemy zewnętrzną stroną łyżki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc.

  • pierkarnik 2.

    Pieczenie: chleb bez mąki wstawiamy na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z formy, układamy do góry dnem na ruszcie i pieczemy 30–40 minut. Chleb z ziaren jest gotowy, gdy podczas opukiwania słychać głuchy odgłos.

Porady

  • Składniki na chleb bez mąki można wymieszać w misce i dopiero po czasie leżakowania przełożyć do keksówki.
  • A może dodać trochę słodyczy? Chleb z ziaren bez mąki będzie dobrze smakować, gdy dodamy do niego trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.
  • Syrop klonowy można zastąpić miodem, jednak należy pamiętać, że wtedy chleb bez mąki przestanie być przepisem wegańskim.
  • Chleb bez mąki pszennej nie ma w sobie glutenu, jednak przygotowując go dla osoby wykluczającej to białko z diety, należy się upewnić, że wykorzystane płatki owsiane mają odpowiedni certyfikat. Zdarza się, że mogą być zanieczyszczone.
  • Dobrze kroi się dopiero po wystygnięciu – niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż będzie zimny.
  • Upieczony, pachnący chleb z ziaren można podawać ze świeżymi, sezonowymi warzywami, jajkiem lub chudą drobiową wędliną.

Notka redakcyjna

Chleb bez mąki – co trzeba wiedzieć?

Pieczywo to częsty składnik w naszych jadłospisach – dwie kromki z jajecznicą na śniadanie, kanapka z serem i warzywami na lunch i tosty na kolację. Chleb z ziarnami jest fantastyczną bazą do zdrowych posiłków. Często jedna kromka wystarcza, by się najeść, ponieważ jest gęsty oraz pełen wysokoenergetycznych orzechów i ziaren.


Chleb bez mąki nie rozpada się dzięki dodatkowi oleistych płynów – oleju kokosowego i syropu klonowego. Jak upiec chleb bez mąki? Wszystkie suche składniki należy ze sobą połączyć, można dodać też inne ziarna, orzechy i pestki, które mamy pod ręką. Następnie wymieszać płynne składniki na gładką emulsję i przelać je do ziaren. Całość dokładnie wymieszać.


Masa na chleb bez mąki powinna być odstawiona na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ziarna musiały wchłonąć część wody. Dzięki temu staną się bardziej miękkie, a chleb po upieczeniu będzie się przyjemnie jadło. Masę przełożyć do keksówki, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej.
Chleb bez mąki powinien być trzymany w foliowym woreczku, żeby ograniczyć dostęp tlenu. Dzięki temu będzie łatwy do zjedzenia przez kolejnych kilka dni.


Przepisy na chleb

Istnieje wiele przepisów na chleb – na mące pszennej, kukurydzianej, razowej, bez mąki, na zakwasie i drożdżach. Kiedyś na polskich stołach królował żytni na zakwasie, dziś jednak wyparty został przez pszenny. Warto pamiętać, że pieczywo z domowej piekarni jest zwykle bardziej aromatyczne i zdrowsze niż to ze sklepu.


Jak upiec chleb w domu? Przepisów podpowiadających, jak wypiec własny bochenek jest wiele. My szczególnie polecamy przepis na domowy chleb razowy. Przygotowany na drożdżach, bez zakwasu, można w nim wyczuć lekkie nuty miodu. Jest on zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny od białego pieczywa.


Dużą popularnością cieszy się również chleb bananowy bez mąki, charakteryzuje się lekko słodkim smakiem – szczególnie uwielbiają go dzieci.


Sprawdź więcej przepisów na pyszne, domowe bochenki i bułki. Jeśli chcemy przerzucić się na własne wypieki pomocne może okazać się posiadanie wypiekacza do chleba. Ta maszyna zrobi większość pracy za nas – nam pozostaje tylko dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i zajadać się świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy