Pełnoziarnisty chleb bez mąki - chleb z pestek i nasion

Chleb bez mąki - to możliwe z tym przepisem! Pyszny chleb z pestek i nasion, w tym siemienia lnianego, to pomysł na pełnoziarnisty wypiek dla osób, które z różnych powodów nie sięgają po klasyczną mąkę. Jest bezglutenowy i odpowiedni dla wegan. Wbrew temu, czego można by się spodziewać, przepis na chleb bez mąki jest prosty i szybki – nie potrzebujemy zakwasu, ani drożdży. Każda kromka jest bardzo sycąca i zdrowa. Przepis pochodzi z magazynu "Zdrowie na talerzu" 1/2021 - najnowszym numer magazynu w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pieczywo chleb

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • orzechy i słonecznik 1.

    Suche składniki dokładnie mieszamy w silikonowej keksówce. Syrop klonowy, olej i wodę łączymy na jednolitą emulsję. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż nasiąkną i masa będzie gęsta. Jeśli masa na chleb z ziaren jest zbyt zwarta, dodajemy 1-2 łyżeczki wody. Wierzch wyrównujemy zewnętrzna stroną łyżki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc.

  • pierkarnik 2.

    Chleb bez mąki wstawiamy na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy 20 minut. Chleb wyjmujemy z formy, układamy do góry dnem na ruszcie i pieczemy 30-40 minut. Chleb z ziaren jest gotowy, gdy podczas opukiwania słychać głuchy odgłos.

Porady

  • Składniki na chleb z ziaren bez można wymieszać w misce i po „czasie leżakowania” przełożyć dopiero do keksówki.
  • A może dodać trochę słodyczy? Chleb z ziarnami będzie dobrze smakować, gdy dodamy do niego trochę suszonej żurawiny lub rodzynek.
  • Chleb nie ma w sobie mąki, ani innych składników z glutenem, jednak przygotowując chleb z ziaren dla osoby wykluczającej te białko z diety, należy się upewnić, że wykorzystane płatki owsiane mają odpowiedni certyfikat. Zdarza się, że płatki owsiane mogą być zanieczyszczone. 
  • Syrop klonowy można zastąpić miodem, jednak należy pamiętać, że wtedy chleb bez mąki przestanie być przepisem wegańskim.
  • Chleb bez mąki ma jedną wadę – nie da się go pokroić na ciepło. Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać aż wystygnie. 
  • Upieczony, pachnący chleb z ziaren podawać ze świeżymi, sezonowymi warzywami, jajkiem lub chudą drobiową wędliną.

Notka redakcyjna

Jak upiec chleb bez mąki?

Chleb to podstawowy składnik w naszych jadłospisach – dwie kromki z jajecznicą na śniadanie, kanapka z serem i warzywami na lunch i tosty na kolację. Chleb z ziarnami jest fantastyczną bazą do zdrowych posiłków. Często jedna kromka wystarcza, aby się najeść, ponieważ chleb jest gęsty oraz pełen wysokoenergetycznych orzechów i ziaren. Chleb bez mąki nie rozpada się dzięki dodatkowi oleistych płynów – oleju kokosowego i syropu klonowego. Jak upiec chleb bez mąki? Wszystkie suche składniki należy ze sobą połączyć, można dodać też inne ziarna, orzechy i pestki, które mamy pod ręką. Następnie wymieszać płynne składniki na gładką emulsję i przelać je do ziaren. Całość dokładnie wymieszać. Masa na chleb bez mąki powinna być odstawiona na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ziarna musiały wchłonąć część wody. Dzięki temu staną się bardziej miękkie, a chleb po upieczeniu będzie się przyjemnie jadło. Masę przełożyć do keksówki, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Jak piec chleb z ziarnami? Jego pieczenie można podzielić na dwa etapy. Najpierw wstawiamy formę na 20 minut do pieca, po czym wyjmujemy chleb z keksówki i układamy do góry dnem na ruszcie. Pieczemy kolejne 30-40 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb upiecze się równo. Jak prawidłowo przechowywać pieczywo? Chleb bez mąki powinien być trzymany w foliowym woreczku, aby ograniczyć dostęp tlenu. Dzięki temu będzie łatwy do zjedzenia przez kolejne kilka dni.

Przepisy na chleb

Istnieje wiele przepisów na chleb – na mące pszennej, kukurydzianej, razowej, bez mąki, na zakwasie i drożdżach. Kiedyś na polskich stołach królował chleb żytni na zakwasie, dziś jednak wyparty zostało on przez chleb pszenny. Warto pamiętać, że chleb z domowej piekarni jest zwykle bardziej aromatyczny i zdrowy niż ten ze sklepu. Jak upiec chleb w domu? Przepisów podpowiadających, jak wypiec własny chlebek jest wiele. My szczególnie polecamy przepis na domowy chleb razowy. Jest on przygotowany na drożdżach, bez zakwasu, i można w nim wyczuć lekkie nuty miodu. Jest on zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny od białego pieczywa. Sprawdź więcej przepisów na pyszne, domowe bochenki i bułki. Jeśli chcemy przerzucić się na własne wypieki pomocne może okazać się posiadanie wypiekacza do chleba. Ta maszyna zrobi większość pracy za nas – nam pozostaje tylko dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i zajadać się świeżym chlebem. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy