Kompot truskawkowy

Kompot z truskawek to pyszny i orzeźwiający napój, który możemy zaserwować do obiadu. Najlepiej smakuje przygotowywany latem ze świeżych owoców. Przepis na kompot truskawkowy jest bardzo łatwy do przygotowania – składa się on z trzech składników i nie zabiera więcej niż 30 minut. Podpowiadamy, jak zrobić kompot z truskawek. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory Napoje kompot

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 162 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Truskawki 1.

    Na początku realizacji przepisu na kompot truskawkowy, bierzemy truskawki, dokładnie płuczemy, szypułkujemy i układamy w wyparzonych słoikach – pod sam brzeg. Następnie delikatnie uderzamy dnem słoika o dłoń lub udo, żeby owoce ładnie się ułożyły, ale nie pogniotły. Wypełnione słoiki ustawiamy na stole tak, żeby do siebie nie dotykały.

  • Kompot truskawkowy 2.

    Co do dalszego postępowania w przepisie na kompot truskawkowy  są dwie szkoły. Według pierwszej, do każdego słoika wsypujemy cukier – na standardowy słoik o poj. 900 ml 4–6 łyżek. Słoiki przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, aby owoce puściły sok. Następnie zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, a kiedy słoiki ostygną, pasteryzujemy najwyżej 10 min – powyżej tego czasu truskawki flaczeją i tracą kolor. Według drugiej szkoły – z wody i cukru w proporcji 1:1 lub 1:2 (zależy, jak słodkie są truskawki i jak słodki kompot chcemy mieć) gotujemy syrop, gorącym zalewamy słoiki, stawiamy do góry dnem. W tym przypadku też można je krótko zapasteryzować.

Porady

Kompot truskawkowy możemy zrobić tak słodki, jak lubimy najbardziej. W klasycznym przepisie wykorzystywany jest cukier biały, ale warto poeskperymentować ze słodzidłami, których na co dzień używamy w kuchni. A jak zrobić kompot truskawkowy bez cukru? Wystarczy połączyć truskawki z samą wodą lub dla naturalnej słodyczy dodać inne słodkie odmiany owoców - sprawdzą się czereśnie czy słodkie odmiany jabłek. 

Jeśli chcecie zrobić kompot truskawkowy na zimę - warto zaopatrzyć się w odpowiednie słoiki. Szczelne, pojemne i wygodne do czyszczenia. Pozwolą zamknąć smak lata na dłużej, a kompot truskawkowy podany do obiadu niezależnie od pory roku wywoła uśmiech przy stole.

Notka redakcyjna

Przepis na kompot truskawkowy możemy dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie większej, niż sugerowana, ilości owoców czy poprzez dodanie mniejszej ilości cukru. Jeśli lubimy kompoty wieloowocowe, to do truskawek możemy dorzucić również rabarbar – nada on napojowi lekko kwaskowatego posmaku. Jednak jeśli zdecydujemy się na przygotowanie kompotu z truskawkami i rabarbarem, to powinniśmy dodać nieco większą ilość cukru. Warto również pamiętać o tym, że przed dodaniem rabarbaru do kompotu, warto zasypać go cukrem i lekko podsmażyć – wówczas puści on sok, który następnie będziemy mogli wykorzystać w naszym lekkim i orzeźwiającym napoju. 

Przepis na kompot rabarbarowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy