Kompot z truskawek jest pyszny i orzeźwiający, możemy zaserwować go do obiadu. Podany z kostkami lodu będzie idealny na upalne dni. Najlepiej smakuje przygotowywany latem ze świeżych owoców, ale możemy robić go przez cały rok. Poza sezonem możemy korzystać z mrożonych lub z wcześniej przygotowanego napoju w słoikach. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania – potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Podpowiadamy, jak zrobić kompot truskawkowy w 20 minut.
(średnia 4.46 z 162 głosów)
Przygotowanie: zimną wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, czekamy aż się zagotuje. W między czasie myjemy truskawki i usuwamy szypułki.
Gotowanie kompotu: do wrzącej wody wkładamy truskawki w całości, jak woda zagotuje się powtórnie, odmierzamy około 5 minut. Kompot z truskawek pozostawiamy do przestudzenia w garnku, potem lekko ciepły lub zimny, przelewamy do szklanek lub dzbanka.
Porady
- Kompot z truskawek możemy zrobić tak słodki, jak lubimy. W klasycznym przepisie wykorzystywany jest cukier biały, ale warto poeskperymentować z zamiennikami. Sprawdzi się tu ksylitol, erytrol lub miód – dodajemy go do wystudzonego napoju.
- A jak zrobić kompot truskawkowy bez cukru? Wystarczy połączyć truskawki z samą wodą lub dla naturalnej słodyczy dodać inne słodkie odmiany owoców – sprawdzą się czereśnie i jabłka.
- Kompot z truskawek możemy podawać na ciepło i na zimno. W naprawdę upalne dni możemy dodać do niego kostki lodu i w ten sposób będziemy mieli lemoniadę truskawkową.
- Jeśli lubimy orzeźwiające smaki, kompot z truskawek warto podać z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. Możemy też zrobić go z rabarbarem, łącząc te dwa przepyszne letnie smaki.
- Zazwyczaj kompot z truskawek robi się z całych owoców. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozkroić je na mniejsze kawałki, a nawet zblednować. Wtedy będziemy mieli uzyskamy połączenie kompotu i koktajlu.
- Kompot z mrożonych truskawek będzie równie smaczną alternatywą podawaną poza sezonem.
Przepis na kompot truskawkowy możemy dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie większej, niż sugerowana, ilości owoców lub mniejszej ilości cukru. Może się też zdarzyć, że przesadzimy z ilością cukru. Nie oznacza to, że musimy wylać cały płyn. Wystarczy dodać do niego więcej wody lub zakwasić go sokiem z cytryny. Taki zbyt słodki kompot możemy też zapasteryzować – będzie idealny na zimę.
Jeśli lubimy kompoty wieloowocowe, to do truskawek możemy dorzucić również rabarbar – nada on napojowi kwaskowatego posmaku. Do kompotu z truskawkami i rabarbarem może być konieczne dodanie większej ilości cukru. Warto również pamiętać o tym, że przed dodaniem rabarbaru do kompotu, warto zasypać go cukrem i lekko podsmażyć – puści on sok, który następnie będziemy mogli wykorzystać w naszym lekkim i orzeźwiającym napoju.
Do truskawek pasują też porzeczki, wiśnie, jabłka, śliwki, jagody i maliny. Możemy zrobić kompot z dwóch składników lub pomieszać kilka rodzajów owoców.
Kompot z truskawek na zimę pozwoli cieszyć się nam smakiem owoców przez cały rok. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Truskawki dokładnie płuczemy, szypułkujemy i układamy w wyparzonych słoikach – pod sam brzeg. Następnie delikatnie uderzamy dnem słoika o dłoń lub udo, żeby owoce ładnie się ułożyły, ale nie pogniotły. Wypełnione słoiki ustawiamy na stole tak, żeby do siebie nie dotykały.
Co do dalszego postępowania w przepisie na kompot truskawkowy do słoików są dwie szkoły. Według pierwszej, do każdego słoika wsypujemy cukier – na standardowy słoik o poj. 900 ml 60–90 g. Słoiki przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, by owoce puściły sok. Następnie zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. A kiedy słoiki ostygną, pasteryzujemy najwyżej 10 minut – powyżej tego czasu truskawki tracą jędrność i kolor. Według drugiej szkoły – z wody i cukru w proporcji 1:1 lub 1:2 (zależy, jak słodkie są truskawki i jak słodki kompot chcemy mieć) gotujemy syrop, gorącym zalewamy słoiki, stawiamy do góry dnem. W tym przypadku też można je krótko zapasteryzować.
Komentarze