Owsianka orzechowa

Owsianka jest świetnym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Dodatek karobu sprawi, że dłużej będziemy syci.

Owsianka

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l mleka (warto przekonać się do roślinnego – ryżowego, sojowego, migdałowego, kokosowego itd.)
  • 2–4 łyżki płatków owsianych lub innych zbożowych pełnoziarnistych
  • kilka suszonych daktyli
  • dojrzały, miękki banan
  • 4 łyżki karobu
  • dodatkowo: orzechy włoskie i laskowe, pistacje niesolone, migdały, wiórki kokosowe, chia, sezam, siemię lniane, ekspandowane ziarna (np. pszenicy, gryki, prosa), pokrojony w plasterki banan

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzewamy do temp. 40–50°C, zalewamy na noc płatki zbożowe i pokrojone daktyle, zostawiamy pod przykryciem. Rano zagotowujemy i miksujemy na gorąco z dojrzałym bananem i karobem. Rozdzielamy do miseczek, posypujemy mieszanką dodatków, wkładamy plasterki świeżo pokrojonego banana.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy