Owsianka orzechowa jest świetnym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Dodatek karobu sprawi, że dłużej będziemy syci. Świetnie będzie również smakować owsianka z masłem orzechowym, która będzie wyjątkowo pożywna. Jeśli o poranku mamy niewiele czasu, to nocna owsianka z masłem orzechowym będzie znakomitym pomysłem.
Fot. Fotolia
(średnia 4.45 z 191 głosów)
Owsianka orzechowa – przepis:
Wybrane mleko roślinne podgrzewamy do temp. 40–50°C, zalewamy na noc płatki zbożowe i pokrojone suszone daktyle, zostawiamy pod przykryciem. Rano zagotowujemy i miksujemy na gorąco z dojrzałym bananem i karobem. Rozdzielamy do miseczek, posypujemy mieszanką dodatków, wkładamy plasterki świeżo pokrojonego banana. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017.
Porady
- Owsianka orzechowa to okazja do wypróbowania różnego rodzaju napojów roślinnych. Warto przekonać się do roślinnego napoju ryżowego, sojowego, migdałowego, kokosowego lub z orzechów nerkowca.
- Nocna owsianka orzechowa to także świetny sposób na wykorzystanie ekspandowanych ziaren np.: pszenicy, prosa i gryki.
- Jeżeli nie przepadacie za płatkami owsianymi, to można je z powodzeniem zamienić na inne pełnoziarniste płatki zbożowe.
- Owsianka to przepis, który można wzbogacić o wszystkie ulubione owoce, orzechy czy nasiona
- Świetnym pomysłem dla zabieganych jest również owsianka nocna, która nie wymaga gotowania i można ją przygotować dzień wcześniej
Komentarze