Owsianka orzechowa

Owsianka orzechowa jest świetnym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Dodatek karobu sprawi, że dłużej będziemy syci. Świetnie będzie również smakować owsianka z masłem orzechowym, która będzie wyjątkowo pożywna. Jeśli o poranku mamy niewiele czasu, to nocna owsianka z masłem orzechowym będzie znakomitym pomysłem. 

Owsianka

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 191 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-karob-min1.Owsianka orzechowa – przepis:
    Wybrane mleko roślinne podgrzewamy do temp. 40–50°C, zalewamy na noc płatki zbożowe i pokrojone suszone daktyle, zostawiamy pod przykryciem. Rano zagotowujemy i miksujemy na gorąco z dojrzałym bananem i karobem. Rozdzielamy do miseczek, posypujemy mieszanką dodatków, wkładamy plasterki świeżo pokrojonego banana. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017.

Porady

Owsianka orzechowa to okazja do wypróbowania różnego rodzaju napojów roślinnych. Warto przekonać się do roślinnego napoju ryżowego, sojowego, migdałowego, kokosowego lub z orzechów nerkowca. Nocna owsianka orzechowa to także świetny sposób na wykorzystanie ekspandowanych ziaren np.: pszenicy, prosa i gryki. Jeżeli nie przepadacie za płatkami owsianymi, to można je z powodzeniem zamienić na inne pełnoziarniste płatki zbożowe. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy