Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami

Ocena:

4.59 (161)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • trudny

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami to propozycja na wegańskie ciasto a w dodatku ciasto bez glutenu. Miks mąk: migdałowe, owsianej i ryżowej sprawi, że to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ciekawy krem z orzechów nerkowca, dzięki moczeniu ich i połączeniu z nasionami chia, będzie niezwykle aksamitny. Taka tarta migdałowa z figami to idealna propozycja nie tylko dla wegan!

Składniki:

  • mąka migdałowa  60 g

  • mąka ryżowa  80 g

  • mąka owsiana  40 g

  • mąka ziemniaczana  12 g

  • cukier trzcinowy  50 g

  • sól  1 szczypta

  • masło roślinne  85 g

  • ekstrakt waniliowy  2 łyżeczki

  • nasiona chia  2 łyżki stołowe

  • orzechy nerkowca  150 g

  • syrop klonowy  120 ml

  • sok z cytryny  3 łyżki stołowe

  • korzeń imbiru  15 g

  • sól  1 szczypta

  • woda  120 ml

  • olej kokosowy  120 ml

  • figi  6 szt.

Tarta migdałowa z kremem z nerkowców i figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Zaczynamy od namoczenia orzechów nerkowca w wodzie przez 4-8 godzin.
  • Krok 2: Ciasto: mieszamy mąkę z migdałów, ryżową i owsianą z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą. Masło roślinne siekamy w kostkę. Dodajemy do mąk, rozcieramy. Dolewamy ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka), zagniatamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż będzie złote. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 3: Krem: nasiona chia mielimy, nerkowce osączamy, przekładamy do malaksera lub kielicha mocnego blendera. Dodajemy syrop klonowy, mielone nasiona chia, sok z cytryny, starty imbir, sól i wodę. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając, by otrzymać gładką pastę. Dodajemy olej kokosowy i ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka). Krótko miksujemy.
  • Krok 4: Wystudzone ciasto smarujemy połową kremu, schładzamy ok. 20 minut. Figi myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Połowę układamy na cieście. Smarujemy resztą kremu. Ponownie schładzamy 20 minut. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki fig. Chłodzimy minimum 2 godziny, do zastygnięcia.

Porady

Tarta najładniej będzie prezentować się w prostokątnej formie, ale jeśli mamy okrągłą - także możemy ją zrobić. Nie tylko wegańska tarta z kremem z nerkowców z figami uda się perfekcyjnie, jeśli użyjemy formy do tarty z wyciąganym dnem. To pomoże ją ładnie pokroić i zaserwować gościom!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wykwintna wegańska tarta migdałowa to dowód na to, że roślinne wypieki są równie pyszne, jak te w wersji z produktami odzwierzęcymi. Co ważne masło roślinne możemy zamienić także na margarynę wegańską. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne