Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy to słodko-kwaśny dodatek do serów (zwłaszcza dojrzewających), pasztetów, kanapek i mięs pieczonych. Ma on konsystencję powidła, a także wyraźnie wyczuwalny smak przypraw korzennych: imbiru i goździków. Obowiązkowym składnikiem chutney ’a śliwkowego jest smażona cebula i pieprz cayenne, który nadaje całości ostrego i wyrazistego charakteru. Chutney śliwkowy najlepiej przyrządzić jesienią i zapasteryzować, po to by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok. Poniżej podajemy przepis na chutney śliwkowy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory chutney

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 175 głosów)

Chutney śliwkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców i dodatków: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Goździki mielimy lub rozgniatamy w moździerzu. Owoce, cebulę, rodzynki i przyprawy przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy.

  • 2.

    Duszenie: Dusimy na najmniejszym ogniu przez 40-60 minut, aż puszczą sok i całkowicie się rozpadną.  Na następny dzień czynność powtarzamy, raz po raz mieszając śliwki.

  • 3.

    Pasteryzacja: gotowy gorący chutney śliwkowy przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone do góry dnem.

Porady

  • na chutney najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki
  • w przepisie można użyć zarówno imbiru mielonego (łyżeczka) jak i świeżego (ok 5 g, czyli kawałek mniejszy od kciuka), ale obranego i posiekanego lub startego

Notka redakcyjna

 

Jakie przyprawy do chutneya  śliwkowego? 


Chutney ze śliwek i cebuli to świetny dodatek do wielu różnych potraw, który przygotowuje się niezwykle prosto. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek z sezonu jesiennego. Ważnym składnikiem tego dodatku do potraw są przyprawy, które nadają całości charakterystycznego posmaku. Do chutneya śliwkowego najlepiej pasują przyprawy korzenne: imbir, kardamon, goździki i cynamon. Obowiązkową przyprawą jest również pieprz cayenne, który nadaje całości ostrego i wyrazistego posmaku. Przygotowując chutney ze śliwek na zimę nie należy również zapominać o cukrze – najlepiej wykorzystać cukier trzcinowy bądź ksylitol, czyli cukier brzozowy. 

 

 

Chutney ze śliwek i z papryki 

 


Świetną alternatywą dla chutneya według naszego przepisu jest chutney ze śliwek i papryki, który charakteryzuje się intensywną bordową barwą. Przygotowuje się go bardzo prosto: zaczynamy od umycia – śliwek, papryki i cebuli, a następnie pozbycia się pestek ze śliwek i gniazd nasiennych z papryki. Dalej wszystkie składniki kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy je na oleju bądź oliwie z oliwek. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości przez 20-25 minut. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, a także dodajemy ocet winny i cukier. Nasz chutney ze śliwek i z papryki powinien mieć konsystencję powidła. Ostatnim krokiem w jego przygotowaniu jest przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie wybraną metodą. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy