Chutney śliwkowy to słodko-kwaśny dodatek do serów (zwłaszcza dojrzewających), pasztetów, kanapek i mięs pieczonych. Ma on konsystencję powidła, a także wyraźnie wyczuwalny smak przypraw korzennych: imbiru i goździków. Obowiązkowym składnikiem chutney ’a śliwkowego jest smażona cebula i pieprz cayenne, który nadaje całości ostrego i wyrazistego charakteru. Chutney śliwkowy najlepiej przyrządzić jesienią i zapasteryzować, po to by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały rok. Poniżej podajemy przepis na chutney śliwkowy!
StockFood
Przygotowanie owoców i dodatków: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Goździki mielimy lub rozgniatamy w moździerzu. Owoce, cebulę, rodzynki i przyprawy przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy.
Duszenie: Dusimy na najmniejszym ogniu przez 40-60 minut, aż puszczą sok i całkowicie się rozpadną. Na następny dzień czynność powtarzamy, raz po raz mieszając śliwki.
Pasteryzacja: gotowy gorący chutney śliwkowy przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone do góry dnem.
Porady
- na chutney najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki
- w przepisie można użyć zarówno imbiru mielonego (łyżeczka) jak i świeżego (ok 5 g, czyli kawałek mniejszy od kciuka), ale obranego i posiekanego lub startego
Chutney ze śliwek i cebuli to świetny dodatek do wielu różnych potraw, który przygotowuje się niezwykle prosto. Jest to również dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek z sezonu jesiennego. Ważnym składnikiem tego dodatku do potraw są przyprawy, które nadają całości charakterystycznego posmaku. Do chutneya śliwkowego najlepiej pasują przyprawy korzenne: imbir, kardamon, goździki i cynamon. Obowiązkową przyprawą jest również pieprz cayenne, który nadaje całości ostrego i wyrazistego posmaku. Przygotowując chutney ze śliwek na zimę nie należy również zapominać o cukrze – najlepiej wykorzystać cukier trzcinowy bądź ksylitol, czyli cukier brzozowy.
Chutney ze śliwek i z papryki
Świetną alternatywą dla chutneya według naszego przepisu jest chutney ze śliwek i papryki, który charakteryzuje się intensywną bordową barwą. Przygotowuje się go bardzo prosto: zaczynamy od umycia – śliwek, papryki i cebuli, a następnie pozbycia się pestek ze śliwek i gniazd nasiennych z papryki. Dalej wszystkie składniki kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy je na oleju bądź oliwie z oliwek. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości przez 20-25 minut. Na końcu całość doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, a także dodajemy ocet winny i cukier. Nasz chutney ze śliwek i z papryki powinien mieć konsystencję powidła. Ostatnim krokiem w jego przygotowaniu jest przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie wybraną metodą.
Komentarze