Ciasto ucierane ze śliwkami

Przepis na ciasto ze śliwkami

Ciastaciasto z owocamiciasto ze śliwkamiDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
400.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.37 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać cukier i – nie przerywając ubijania – dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszać z przesianą mąką. Masło stopić, wystudzić.
  • Do masy jajecznej dodawać po trochu płynne masło na przemian z mąką, stale ubijając.
  • Na koniec wlać kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego, zamieszać.
  • Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką okrągłej formy (śr. 24 cm). Podpiekać 15–20 min w temp. 180°C. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu, wstawić
  • do piekarnika i piec jeszcze 50 min w temp. 190°C. Ciepłe ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 400.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy