REKLAMA

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to świetny sposób na coś słodkiego wtedy, kiedy mamy mało czasu na przygotowania. Ciasto ucierane ze śliwką upieczemy ze składników, które na pewno mamy już w domu. Takie ciasto lane ze śliwkami na pewno będzie się dobrze komponować z popołudniową herbatą. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto ucierane ciasto z owocami ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śliwki myjemy, suszymy, po czym przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. Następnie ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, w międzyczasie stopniowo i ostrożnie dosypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy także powoli po jednym żółtku. Mąkę na ciasto ucierane ze śliwkami przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy na chwilę, by nieco ostygło. 

  • 2.

    Do masy jajecznej dodajemy powoli płynne masło na przemian z przesianą mąką, całość stale ubijamy. Na koniec wlewamy kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego, dokładnie mieszamy. Masę na ciasto ucierane ze śliwkami przelewamy do okrągłej formy (najlepiej takiej o średnicy 24 cm), którą wcześniej nasmarowaliśmy masłem i obsypaliśmy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy tam ciasto (jeszcze bez śliwek) na około 15-20 minut, by ciasto się lekko przyrumieniło. Po tym czasie wyjmujemy blachę z pieca i układamy śliwki na wierzchu skórką do dołu. Ciasto ucierane ze śliwkami wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez kolejne 50 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kalorie: 400

Porady

Kluczowa jest dobrze ubita piana z białek, ponieważ to ona właśnie podnosi ciasto i sprawia, że jest takie puszyste. Piana z białek jest dobrze ubita wtedy, kiedy jej powierzchnia jest lśniąca i gładka, a po odwróceniu miski do góry dnem nic się z niej nie wylewa. Należy również uważać, by do naczynia z białkami nie dostała się nawet odrobina żółtka, ponieważ przez zawarty w nich tłuszcz nie uda nam się ubić piany.

Notka redakcyjna

Jakie śliwki będą najlepsze na ciasto ucierane ze śliwkami?

Śliwka śliwce nierówna, wszak mamy do wyboru ponad 6 tysięcy gatunków! Na polskim rynku jest jednak kilka odmian, które są szczególnie popularne.
 
  • Śliwki węgierki. Najbardziej popularna i najłatwiej dostępna odmiana śliwki. Owalne owoce o ciemnofioletowej skórce i żółtym lub żółto-zielonym miąższu idealnie nadadzą się na ciasto ucierane ze śliwką, ponieważ są bardzo słodkie. Ucierane ciasto ze śliwkami najlepiej zrobić z tych mniej dojrzałych owoców - dzięki temu śliwki nie stracą swego kształtu i koloru. Takie śliwki świetnie sprawdzą się także w kompotach czy drożdżówkach.
  • Renkloda. To śliwki o żółtej (czasem także żółto-fioletowej lub żółto-zielonej) skórce, nieco delikatniejsze w smaku niż śliwki węgierki. Placek ucierany ze śliwkami typu renkloda będzie na pewno smaczny, jednak te owoce lepiej zużyć na kompot, powidła czy inne przetwory. Można je także z powodzeniem zamrozić.
  • Śliwki mirabelki. Jedne z najmniej docenianych owoców. Bardzo często możemy je spotkać w parkach bądź przy drogach, porzucone same sobie. Jednak warto zwrócić uwagę na te owoce - są bardzo soczyste i słodkie. Nie tylko ciasto ucierane, lecz także kompot czy powidła z tych owoców będą na pewno pyszne, a do tego zdrowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy