Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to świetny sposób na coś słodkiego kiedy mamy mało czasu na przygotowania. Taki przysmak upieczemy tylko z kilku łatwo dostępnych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Ten smak oraz zapach skusi każdego i idealnie sprawdzi się na deser lub słodki podwieczorek. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami, które uda się każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto ucierane ciasto z owocami ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 191 głosów)

Ciasto ucierane ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śliwki 1.

    Przygotowanie składników: Śliwki dokładnie myjemy i suszymy, a następnie przekrajamy je na połówki i usuwamy pestki. 

  • Ucieranie jajka 2.

    Ciasto ucierane ze śliwkami: Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, w międzyczasie stopniowo i ostrożnie dosypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy także powoli po jednym żółtku. Mąkę na ciasto ucierane ze śliwkami przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy na chwilę, by nieco ostygło. Do masy jajecznej dodajemy powoli płynne masło na przemian z przesianą mąką, całość stale ubijamy. Na koniec wlewamy kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego i dokładnie mieszamy.

  • tortownica 3.

    Pieczenie: Masę przelewamy do okrągłej formy (najlepiej takiej o średnicy 24 cm), którą wcześniej nasmarowaliśmy masłem i obsypaliśmy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i wstawiamy tam ciasto (jeszcze bez śliwek) na około 15-20 minut, by lekko się przyrumieniło. Po tym czasie wyjmujemy blachę z pieca i układamy śliwki na wierzchu skórką do dołu, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 50 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu jeszcze ciepły wypiek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Porady

  • Poza sezonem na świeże owoce, świetnym wyborem będą też te mrożone lub marynowane. Ciasto ze śliwkami z kompotu będzie wyglądało i smakowało równie pysznie, a możemy je przygotowywać przez cały rok. Smacznym przepisem jest także ciasto z suszonymi śliwkami. 
  • Jeśli lubicie bardziej aromatyczne ciasta, dodajcie do masy dużą szczyptę cynamonu lub skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy. Doskonale smakuje również ciasto śliwkowe z imbirem.
  • Wierzch ciasta można dodatkowo posypać pokruszonymi orzechami włoskimi, płatkami i migdałów lub wiórkami kokosowymi. Innym pomysłem na pyszny dodatek do podstawowego przepisu może być kruszonka na wierzchu. 
  • Ucierane ciasto ze śliwkami warto podać z gałką lodów lub odrobiną bitej śmietany. Z kolei w odchudzonej wersji świetnym dodatkiem będzie łyżka gęstego jogurtu greckiego. 
  • Ciasto ucierane ze śliwkami najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, jednak spokojnie można spożyć je nawet w ciągu 5 dni. Najlepiej przechowywać je w lodówce, owinięte papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W ten sposób maksymalnie wydłużymy jego świeżość. 

Jeśli lubisz śliwkowe wypieki, wypróbuj również tartę ze śliwkami!


Notka redakcyjna

Ciasto ucierane ze śliwkami - o tym musisz pamiętać

Pierwszą poradą, która gwarantuje udane ciasto ucierane jest wyjęcie masła oraz jajek z lodówki na godzinę przed gotowaniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli składniki będą miały jednakową temperaturę, nie grozi nam powstanie zakalca.

Aby ciasto wyszło idealnie puszyste i napowietrzone, kluczowe są dobrze ubite białka. Piana powinna być lśniąca, gładka i sztywno trzymać się po odwróceniu miski do góry dnem. Aby uzyskać taki efekt, dobrze jest porządnie schłodzić białka na godzinę przed ich miksowaniem. Trzeba też uważać, by do naczynia nie dostała się nawet odrobina żółtka, ponieważ przez zawarty w nich tłuszcz nie uda nam się ubić piany.

Kiedy mieszamy już wszystkie składniki razem, nie róbmy tego zbyt długo, gdyż może to skutkować opadnięciem ciasta. Najlepiej nie mieszać już go wtedy przy pomocy robota czy miksera, tylko szybko połączyć masę jajeczną z masłem i mąką za pomocą łyżki lub łopatki.

Zakalcowi zapobiega też odpowiednie wyjmowanie upieczonego ciasta z piekarnika. Warto wiedzieć, aby nie wyciągać wypieku od razu, tylko zostawić go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut, aby wstępnie ostygło. 

Ciasto ucierane ze śliwkami - jakie owoce wybrać?

Kolejnym ważnym elementem tego przepisu jest wybór dobrych śliwek. Jakie będą najlepsze? Ciasto ucierane ze śliwkami najlepiej wyjdzie z dodatkiem węgierek o ciemnofioletowej skórce i żółtym lub żółto-zielonym miąższu. Ten rodzaj wyróżnia się wyjątkową naturalną słodyczą, jednak warto wybierać nieco mniej dojrzałe owoce, które podczas pieczenia nie stracą swego kształtu i koloru. Inny sprawdzony wybór to renklody o nieco delikatniejszym smaku niż węgierki. Placek ucierany ze śliwkami typu renkloda będzie na pewno smaczny, jednak te owoce lepiej zużyć na kompot, powidła czy inne przetwory. Można je także z powodzeniem zamrozić. 

Mniej popularnym, ale równie dobrym wyborem do wypieków będą też mirabelki. Bardzo często możemy je spotkać w parkach bądź przy drogach, jednak warto zwrócić na nie uwagę, gdyż są bardzo soczyste i słodkie. Ciasto ucierane ze śliwkami mirabelkami będzie nie tylko pysznie smakowało, ale i uroczo wyglądało. 

Ciasto ze śliwkami - kcal i wartości odżywcze

Ile kalorii ma ciasto ucierane ze śliwkami? W stu gramach deseru jest około 250 kalorii, a jeśli posypiemy co cukrem pudrem, oblejemy lukrem czy upieczemy z kruszonką, wartość ta dodatkowo wzrośnie. Choć ten rodzaj wypieku nie jest najbardziej dietetyczny, jednak można go łatwo odchudzić, zmieniając kilka składników. Wystarczy, że cukier zastąpimy ksylitolem, erytrytolem lub stewią, aby odjąć aż kilkaset kalorii z całej blachy. Aby dodatkowo sprawić, że ciasto ucierane ze śliwkami było zdrowsze i bardziej wartościowe, zamiast mąki pszennej można też użyć tej pełnoziarnistej, jaglanej lub owsianej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy