Ciasto szachownica to pyszny i efektowny deser o charakterystycznym wyglądzie. Wbrew pozorom nie jest ono bardzo trudne. Składa się z trzech części: ciasta ucieranego, kremu budyniowego (jasnego) oraz polewy czekoladowej. Cała sztuka w przygotowaniu polega na odpowiednim ułożeniu ciasta i masy – tak, by w przekroju przypomniało ono szachownicę. Popularną wariacją na temat tego wypieku jest sernik szachownica z serem, które przygotowuje się bardzo podobnie.
fot. A. Rogalski
(średnia 4.49 z 188 głosów)
Przepis na ciasto szachownicę zaczynamy od przygotowania ciasta ucieranego. Najpierw jajka ucieramy z cukrem (250 g), cukrem wanilinowym i wodą, a następnie dodajemy olej rzepakowy oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Najpierw budyń gotujemy na mleku, po czym dodajemy do niego cukier (100 g) i pozostawiamy do ostudzenia. Wówczas, gdy będzie on zimny, to miksujemy go na gładką masę. Między czasie masło ucieramy z margaryną i stopniowo dodajemy do nich ostudzony budyń.
Upieczone ciasto kroimy na trzy krążki: dwa cienkie i jeden grubszy. Cienki placek smarujemy warstwą kremu, a grubszy kroimy w pierścienie (o szerokości odpowiadającej grubości krążka). Układamy co drugi pierścień na posmarowanych plackach, wolne przestrzenie wypełniając kremem. Na koniec wyrównujemy nożem całość i dokładamy pozostałe pierścienie. Odstępy pomiędzy nimi również wypełniamy kremem, a na wierzchu układamy cienki placek. Boki ciasta szachownicy smarujemy kremem, a jego wierzch polewamy polewą czekoladową.
Kalorie: 300
Porady
- Proporcje ciasta do blaszki o wymiarach 20x35 cm.
- Ciasto ucierane na szachownicę najlepiej przygotować dzień wcześniej – dzięki temu będzie nam łatwiej je układać.
- Ciasto szachownica z powodzeniem możemy przygotować na spodzie biszkoptowym – w tej wersji jest ono znacznie popularniejsze. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to warto nawilżyć ciasto ponczem na bazie: wody (125 ml), wódki (80 ml), cukru (20 g) oraz soku z cytryny (15 ml).
- Do składania ciasta szachownicy warto zaopatrzyć się w: ostry nóż oraz szpatułkę do wyrównywania kremu.
- Ciasto szachownicę najlepiej jest kroić po skosie – dzięki temu znacznie ładniej się ono prezentuje.
Sernik szachownica to jedna z popularnych wariacji na temat tradycyjnego sernika – jego zaletą jest nie tylko smak, ale również unikatowy wygląd, który robi duże wrażenie na gościach. Przygotowuje się go niezwykle łatwo na bazie: kakaowego ciasta ucieranego, masy serowej oraz polewy czekoladowej. Zaczynamy od przygotowania ciasta ucieranego – masło lub margarynę ucieramy z żółtkami, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, a na koniec białka ubijamy i również dodajemy je do masy delikatnie ją mieszając, by nie opadła. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Następnie zabieramy się za przygotowanie masy serowej: masło ucieramy z cukrem i żółtkiem, po czym dodajemy do nich ser oraz budyń i całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy czekoladowej. Ważnym punktem jest poprawne ułożenie sernika szachownicy - wymaga to nie tylko czasu, ale również precyzji i cierpliwości.
Komentarze